News

Șase tineri, prinși cu 80 de tuburi de gaz ilariant lângă un club din București

Un grup de șase tineri aflați lângă un club din București au fost duși la poliție după ce oamenii legii au găsit în portbagajul mașinii 80 de tuburi de gaz ilariant.
01.10.2023 | 16:03
Sase tineri prinsi cu 80 de tuburi de gaz ilariant langa un club din Bucuresti
Tuburi de gaz ilariant/ Sursă foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Polițiștii bucureșteni au făcut o captură importantă de gaz ilariant sau „funny gas”, cum este cunoscut în mediul consumatorilor de droguri, alături de țigări electronice de vapat care ar puta conține și ele substanțe psihoactive, transmite News.ro.

Un after-party periculos

Captura a fost făcută aproape accidental, din cauza neglijenței unui grup de șase tineri care, după o noapte petrecută în club, s-au gândit să prelungească distracția în mașina unuia dintre ei. Un grup de polițiști care trecea prin zonă a sesizat comportamentul straniu al celor șase tineri și au controlat mașina în care au descoperit nu mai puțin de 80 de tuburi de protoxid de azot sau gaz ilariant.

ADVERTISEMENT

În jurul orei 9.45, politişti din cadrul Secţiei 18 Poliţie, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au observat, în apropierea unui club în care se desfăşura un eveniment de tip «after-party», pe o stradă din Sectorul 5, un autovehicul staţionat, în care se aflau patru persoane, iar alte două persoane se aflau în exterior, al căror comportament afişat le-a atras atenţia”, se spune într-un comunicat al poliției.

În aceste circumstanțe, oamenii legii i-au legitimat pe cei șase, le-au făcut un control corporal și precum și al autovehiculului. Astfel, au descoperit tuburile de gaz ilariant, „funny gas”, precum și alte substanțe care ar putea fi pe lista celor interzise.

ADVERTISEMENT

În urma verificărilor efectuate, în interiorul maşinii, în portbagaj, au fost descoperite 80 de tuburi de diferite dimensiuni, susceptibile a fi pline cu «funny gas», mai multe tablete de medicamente şi 14 bucăţi de ţigări electronice de tip “vape”, susceptibile de a avea în componenţă substanţe cu efect psihoactiv. Totodată au fost găsiţi 5.400 de lei şi 200 de euro, a căror provenienţă nu a putut fi justificată”, susțin polițiștii.

Cele şase persoane, cu vârste cuprinse între 20 şi 37 de ani, au fost conduse la audieri. Substanțele au fost confiscate și urmează să fie supuse extertizei pentru stabilirea exactă a naturii lor, în cadrul unei anchete preluate de Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Efectele produse de gazul ilariant

Folosirea gazului ilariant ca drog în România a fost semnalată încă din anul 2021 de către Agenția Națională Antidrog. “Funny gas” este, în mod normal, un sedativ folosit în domeniul medical, în combinaţie cu alte substanţe, în special ca anestezic.

Folosirea protoxidului de azot (N2O) ca drog se face prin inhalarea din baloanele umflate cu ajutorul unui dispozitiv (sifon) ce are încorporat un cartuș care degajă în interiorul balonului. Inhalat în doze mici produce o stare de euforie, însă supradoza poate fi, în anumite cazuri, chiar letală.

ADVERTISEMENT

Folosirea sa constantă, pe perioade mai lungi, provoacă tulburări neurologice, cu efecte mult mai puternice în cazul adolescenților. Este afectată în special capacitatea intelectuală, cu pierderi constante de memorie sau tulburări de atenție.

ADVERTISEMENT