News

Satul din România în care orbii conduc maşini şi merg fără niciun fel de ajutor. Cum este posibilă această “minune”

O comună din judeţul Iaşi este plină de nevăzători în acte, din cauza unei doctoriţe. La faţa locului realitatea se vede însă cu totul altfel.
01.10.2023 | 16:59
Satul din Romania in care orbii conduc masini si merg fara niciun fel de ajutor Cum este posibila aceasta minune
O doctoriţă din Iaşi a făcut din Perieni un sat plinde orbi Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

România rămâne o ţară a paradoxurilor, cu situaţii aparent absurde sau care frizează ridicolul şi care sunt suma acţiunilor unei comunităţi întregi, nu demersuri individuale.

Oamenii au fost “ajutaţi” de o doctoriţă din Iaşi

Una dintre aceste situaţii, care stârneşte consternare totală, se regăseşte în comuna ieşeană Perieni, unde aproape că nu există persoană care să nu aibă deficienţe de vedere.

ADVERTISEMENT

La o primă impresie situaţia ar părea demnă de milă, dar la Perieni până şi orbii pot să conducă şi se pot plimba şi alerga liniştiţi pe propropriile picioare, iar asta nu e rezultatul vreunei minuni care i-au ajutat să se adapteze.

Oamenii din Perieni sunt orbi doar în acte, pentru a putea benefcia de ajutorul de handicap oferit de stat, după cum scrie bzi.ro. O femeie a dezvăluit reporterilor ziarului că aceştia au fost ajutaţi să-şi obţină falsele certificate de o doctoriţă din Iaşi, care între timp a murit.

ADVERTISEMENT

“Satul acesta este plin de orbi, dar ei, de fapt, văd mai bine ca mine. De 10 ani, de când stau în acest sat, am văzut acești oameni care au declarat că nu văd în toate ipostazele. Merg pe drum fără nicio problemă, se duc la bar și își cumpără alcool, că doar au de unde, iar unii chiar conduc.

Au căruță, tractoare și mașini și toți îi știu că-s și vitezomani. Nu țin ei cont de nimic și se grăbesc să nu fie văzuți chiar de toți.

ADVERTISEMENT

A fost o doamnă și un domn de la Spitalul de Neurochirurgie de la Iași, care i-a ajutat să-și facă toți acte, dar femeia a murit de cancer.

Însă ei au pensie permanentă și nu se mai duc la nicio comisie. S-au asigurat, cum s-ar zice”, a declarat femeia, pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Pensia de handicap pentru un nevăzător se ridică la 2.050 de lei lunar, iar în Perieni sunt familii care ajung să câştige şi 9.000 de lei pe lună, ambii soţi având atât certificate de nevăzători, cât şi pensia de drept.

ADVERTISEMENT