Life

Satul din România unde se face cea mai gustoasă brânză. Care este secretul și ce se întâmplă, de fapt, cu animalele de aici

Localitatea românească în care se produce cea mai bună brânză. Ce taină ascunde procesul și ce fac animalele din regiune.
28.03.2024 | 08:20
Satul din Romania unde se face cea mai gustoasa branza Care este secretul si ce se intampla de fapt cu animalele de aici
Localitatea românească în care se produce cea mai bună brânză. Ce taină ascunde procesul și ce fac animalele din regiune. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Satul din România unde se face cea mai gustoasă brânză. Care este secretul și ce se întâmplă, de fapt, cu animalele de aici. Produsul lactat este foarte apreciat de oameni, dovadă că are și un festival care îi este dedicat.

Localitatea românească în care se produce cea mai bună brânză. Ce taină ascunde procesul și ce fac animalele din regiune

Localitatea românească în care se produce cea mai bună brânză. Ce taină ascunde procesul și ce fac animalele din regiune. Specialiștii spun că alimentul este la mare căutare perioada aceasta datorită calităților sale.

ADVERTISEMENT

Brânza delicioasă se face din lapte de oaie și se produce în Gulianca, județul Brăila. Secretul constă în faptul că ovinele sunt scoase la păscut pe soluri sărăturate și bogate în săruri minerale, situate în zona Salcia Tudor-Gulianca.

Aceste localități sunt aflate la 70 de kilometri de municipiul Brăila. În regiunea Gulianca există 23.000 hectare de pășune, iar crescătorii au aproximativ 24.000 de oi care dau un lapte perfect pentru a fi transformat în brânză.

ADVERTISEMENT

Așadar, calitatea ierburilor face ca brânza de oaie să fie savuroasă. Unul dintre crescătorii din sat, Cristinel Sima, cu 700 de animale, a confirmat că produsul lactat este special mulțumită calității ierburilor și a solului sărăturat.

„Ne-a binecuvântat Dumnezeu cu un sol sărăturat. Datorită acestuia, iarba are un gust aparte și savuros, care face ca brânza să fie cea mai bună. Este o brânză naturală și sănătoasă, doar cu lapte produs de oile noastre, hrănite cu cea mai bună iarbă din țară”, a spus fermierul pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT

Brânza de Gulianca, un produs care are propriul festival

Brânza de Gulianca este recunoscută la nivel local și național, brandul fiind înregistrat la OSIM de către Primăria Salcia-Tudor. Fermierii își doresc ca alimentul să fie apreciat și la scară europeană, dar pentru asta fermierii trebuie să fie strânși într-o asociație.

Deși demersurile au început în urmă cu 8 ani acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent din cauza oamenilor care nu sunt tocmai uniți. Cu toate acestea autoritățile au organizat până acum un festival în sat. Evenimentul are loc anual pe islazul de la intrarea în localitatea brăileană.

ADVERTISEMENT

„Brânza de Gulianca produsă de noi este autentică, nu e cu lapte praf, cum văd la alții prin piață. Mulgem oile la stâne și aducem laptele la brânzărie. Eu mi-am amenajat acasă și am condiții bune.

Punem laptele în bidoane, îl strecurăm iar, îl încălzim și îi dăm cheag. Așteptăm să se închege, îl strângem și apoi îl punem pe printă. Apoi, punem o greutate pe el și îl lăsăm maximum 5-8 ore, în funcție de temperatură și îl tăiem.

Îl băgăm în saramură și îl punem la putină și venim cu el la piață”, a mai spus Cristinel Sima, pentru aceeași sursă. Primarul din sat speră să deschidă o fabrică de procesare a laptelui pentru a primi certificara produsului.

ADVERTISEMENT