Life

”Satul-labirint” din România de care puțini știu. Are o rețea incredibilă de drumuri, construită special pentru a ține în siguranță locuitorii

”Satul-labirint” din țara noastră care e cunoscut de puțină lume. Ulițele sale sunt făcute pentru a feri oamenii de posibilele pericole.
20.04.2024 | 11:29
Satullabirint din Romania de care putini stiu Are o retea incredibila de drumuri construita special pentru a tine in siguranta locuitorii
”Satul-labirint” din țara noastră care e cunoscut de puțină lume. Ulițele sale sunt făcute pentru a feri oamenii de posibilele pericole. Sursa foto: botosaninews.ro
ADVERTISEMENT

”Satul-labirint” din România de care puțini știu. Are o rețea incredibilă de drumuri, construită special pentru a ține în siguranță locuitorii. Numele său sugerează că este cel mai vechi de pe moșia Hudești, județul Botoșani.

”Satul-labirint” din țara noastră care e cunoscut de puțină lume. Ulițele sale sunt făcute pentru a feri oamenii de posibilele pericole

”Satul-labirint” din țara noastră care e cunoscut de puțină lume. Ulițele sale sunt făcute pentru a feri oamenii de posibilele pericole. Ideea a fost folosită pentru prima oară în Evul Mediu pentru a feri populația de atacurile tătarilor.

ADVERTISEMENT

Acest eveniment a avut loc în anul 1432, când așezarea unică în România purta numele de Bobeștii de Sus. La acea vreme localitatea, care în prezent este cunoscută de oameni drept Vatra, a fost lovită puternic de tătari.

„A fost o invazie în aceea perioadă. Tătarii au venit pe lunca Prutului și au atacat toate satele din zonă. Bobeștii de Sus a fost lovit rău, luat pe nepregătite. Locul a fost jefuit cumplit”, spune prof. Gheorghe Apătăchioaie, conform adevarul.ro.

ADVERTISEMENT

Localitatea Vatra, comuna Hudești, județul Botoșani, se găsește la o altitudine medie de 164 metri față de nivelul mării. Este construită la o distanță de 63 de kilometri față de municipiul Botoșani, în nordul extrem al țării noastre.

Se găsește pe un deal ferit de intemperiile vremii. Drumurile din cătun seamănă cu un labirint fără ieșire pentru că are zeci de ulițe care se întrepătrund și se despart. Acestea sunt cunoscute doar de oamenii care locuiesc în cătun. Aici trăiesc circa 90o de persoane.

ADVERTISEMENT

Vatra reprezintă cel mai vechi sat de pe moşia Hudeşti, având o istorie de circa 6 secole. Mai târziu, au fost înfiinţate celelalte ca slobozii sau aşezări pe părţi din marea moşie Hudeşti, care apoi au ajuns în stăpâniri diferite.

Satul Vatra, o așezare unică în România

Satul Vatra este o așezare unică în România datorită felului în care este construit. A primit această denumire după ce tătarii s-au retras din zonă. Cei care au scăpat cu viață au reconstruit locul și l-au rebotezat.

ADVERTISEMENT

Localnicii au gândit cătunul în așa fel încât să fie protejați de atacurile călăreților de stepă. Au construit un labirint, ceea ce înseamnă că toate ulițele cotesc brusc. Acest lucru face ca un călăreț în viteză să nu poate vira la timp.

Mai mult decât atât, oamenii și-au dat seama că invadatorii ajungeau să se rătăcească foarte ușor atunci când intrau în ”satul-labirint”. Locuitorii din Vatra au puține porțiuni de drum drept, rețeaua de ulițe fiind unică.

ADVERTISEMENT