Sport

Scandal de rasism la Jocurile Olimpice de la Tokyo: „Prinde cămilele alea din urmă”

Patrick Moster, antrenorul de ciclism al Germaniei, a fost trimis acasă după derapajul verbal avut în proba de contratimp. Neamţul i-a numit pe Amanuel Ghebreigzabhier şi Azzedine Lagab "cămile".
29.07.2021 | 14:46
Scandal de rasism la Jocurile Olimpice de la Tokyo Prinde camilele alea din urma
ADVERTISEMENT

Directorul sportiv al Federației Germane de Ciclism a fost trimis acasă de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, după ce un microfon l-a prins strigând o insultă rasială în timpul probei de contratimp masculin.

Patrick Moster a fost auzit spunându-i elevului său Nikias Arndt să facă tot posibilul să-i prindă din urmă pe Amanuel Ghebreigzabhier și Azzedine Lagab.

ADVERTISEMENT

Prinde cămilele alea din urmă, prinde cămilele, a spus tehnicianul în mai multe rânduri, dorind să îşi capaciteze rutierul, dar stârnind o controversă rasistă majoră.

Directorul Federației Germane de Ciclism, trimis de urgență acasă din cauza remarcilor rasiste

Deși Moster și-a cerut scuze ulterior, oficialii germani au anunțat joi că va fi trimis acasă după o audiere, atunci când vor fi discutate comentariile și consecințele pentru echipă.

ADVERTISEMENT

„Suntem convinși că scuzele sale publice pentru remarcile rasiste pe care le-a făcut ieri sunt sincere”, a spus președintele DOSB și liderul delegației Tokyo, Alfons Hörmann.

„Cu aceste comentarii, însă, domnul Moster a încălcat valorile olimpice. Jocul echitabil, respectul și toleranța nu sunt negociabile pentru Germania”  a mai adăugat acesta

ADVERTISEMENT

Azzedine Lagab: „Nu există curse de cămile la Jocurile Olimpice”

Ciclistul algerian Azzedine Lagab, unul dintre cicliștii pe care îi urmărea Arndt, a postat pe Twitter răspunsul său. „Ei bine, nu există nicio cursă de cămile la Olimpiadă. De aceea am venit la ciclism. Cel puțin am fost acolo # Tokyo2020. ”

Arndt a spus că a fost îngrozit de limbajul directorului sportiv și a criticat comentariile sale ca fiind inacceptabile.

ADVERTISEMENT

Moster și-a prezentat scuzele

Imediat după ce imaginile au fost făcute publice, Moster, fost ciclist, şi-a prezentat scuzele: “În tensiunea momentului, mi-am ales total nepotrivit cuvintele.
Îmi pare atât de rău, nu pot decât să îmi prezint scuzele sincere. Nu am dorit să fiu lipsit de respect faţă de nimeni”, a comentat tehnicianul
Slovenul Primoz Roglic a încheiat primul proba desfășurată pe o distanță de 44,2 km, în 55 de minute și 04 secunde, cu o viteză medie de 48 km/h. El l-a devansat cu 1:01 pe medaliatul cu argint, olandezul Tom Dumulouin, și cu 1:04 pe medaliatul cu bronz, australianul Rohan Dennis.