Life

Scandal în muzica românească. Gheorghe Turda, replici dure la adresa lui Ducu Bertzi: ”Piesa e creată de mine”

Dispută aprinsă în industria muzicală. Gheorghe Turda, declarație aspră la adresa artistului Ducu Bertzi legat de o melodie.
30.06.2023 | 00:12
Scandal in muzica romaneasca Gheorghe Turda replici dure la adresa lui Ducu Bertzi Piesa e creata de mine
Dispută aprinsă în industria muzicală. Gheorghe Turda, declarație aspră la adresa artistului Ducu Bertzi legat de o melodie. Sursa foto: Facebook. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Scandal în muzica românească. Gheorghe Turda, replici dure la adresa lui Ducu Bertzi. Interpretul de muzică populară, în vârstă de 75 de ani, susține că una dintre piesele cântate de colegul său de breaslă este scrisă chiar de el.

Dispută aprinsă în industria muzicală. Gheorghe Turda, declarație aspră la adresa artistului Ducu Bertzi legat de o melodie

Gheorghe Turda continuă disputa aprinsă pe care o are de o perioadă cu solistul Ducu Bertzi. În urmă cu puțin timp a făcut o declarație aspră la adresa artistului de muzică folk legat de melodia Săracă, inima mea.

ADVERTISEMENT

Cântărețul de muzică populară subliniază că versurile piesei sunt scrise de el, după ce anterior cantautorul de 67 de ani a susținut că aceasta este, de fapt, din folclorul românesc și că are toate drepturile să o interpreteze.

„Presa e creată de mine, de Gheorghe Turda, să citească literatura din radio să vadă în ce an a fost imprimată, scrie text și muzică Gheorghe Turda. El era în fașă când eu cântam piesa asta.

ADVERTISEMENT

Eu cunosc mai multă muzică decât el, eu am terminat Conservatorul la Cluj. Este piesa mea, toată țara știe treaba asta, nu mă interesează opinia lui în niciun fel”, a declarat artistul pentru spynews.ro.

Gheorghe Turda, detalii despre piesa Săracă, inima mea

Gheorghe Turda a oferit mai multe detalii importante despre piesa Săracă, inima mea cu care s-a prezentat la Festivalul Mondial de la Berlin în anul 1973. Artistul a mai subliniat că a creat melodia când era student la Academia de Muzică la Cluj.

ADVERTISEMENT

În aceeași notă, interpretul de muzică populară a precizat că în anul 1970 a luat premiu Artei Studențești cu această piesă. De asemenea, în 1978 a primit premiu la Havana, în Cuba, datorită versurilor scrise în urmă cu doar câțiva ani.

„Piesa era lansată, cum să spună el că e piesă din folclor? El nu se năștea ca artist când se lansase piesa asta. Cel puțin trei piese din repertoriul meu îmi cântă Ducu Bertzi, de vreo 30 de ani.

ADVERTISEMENT

Păi, eu am imprimat piesa mea, De ce beu eu câte un pic?, în 1968, când el nici nu se năștea, ca artist. Nu m-a întrebat niciodată dacă le poate cânta, nu și-a cerut nici scuze, a făcut din ele piese folk.

Mi-a luat versurile, linia melodică, toate create de mine. Mi-a luat și Măi, prietene, eu și tu și Săracă, inima mea”, a mai declarat Gheorghe Turda despre scandalul cu Ducu Bertzi, pentru impact.ro.

Foarte multe dintre melodiile interpretului de muzică populară sunt înregistrate deja la CREDIDAM pe numele său și primește drepturi de autor pentru ele. În momentul de față, artistul nu se gândește să deschidă un proces împotriva folkistului cu care e vecin în același cartier din Capitală.

ADVERTISEMENT