News

Scandal în Parlamentul britanic. Deplasările în străinătate, pretext pentru turism sexual

Unii parlamentari britanici au folosit deplasările în străinătate pentru a frecventa prostituate sau pentru petreceri cu multă băutură.
17.12.2022 | 16:30
Scandal in Parlamentul britanic Deplasarile in strainatate pretext pentru turism sexual
Premierul britanic Rishi Sunak, în timpul unei intervenții în Camera Comunelor/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mai mulți parlamentari din Marea Britanie, precum și oficiali parlamentari și diplomatici au afirmat că membri ai Camerei Comunelor au folosit deplasările oficiale peste hotare ca o formă de turism sexual, scrie publicația Politico.eu.

Petreceri cu prostituate

Un parlamentar britanic a afirmat că un fost coleg de-al său, aflat acum în Camera Lorzilor, ar fi cerut indicații către cel mai apropiat bordel, în timpul unei deplasări în Asia de Sud-Est a unui APPG (all-party parliamentary group), echivalentul aproximativ al grupurilor de prietenie cu diverse țări care există și în Legislativul de la București.

ADVERTISEMENT

Un fost ministru și actual parlamentar conservator obișnuia să rămână în țara vizitată și după încheierea vizitei oficiale pentru a da curs „interesului pentru femeile locale”, au spus doi foști colegi ai săi. „Era interesat de fetele tinere. Stătea în mod obișnuit după aceste vizite și contacta femei din respectiva țară”, a spus unul dintre ei.

Un diplomat străin a relatat că un parlamentar laburist de vârf avea o slăbiciune pentru rusoaice în timpul călătoriile peste hotare, iar oficialii locali nu interveneau de teamă să nu piardă din influența în Parlamentul de la Londra.

ADVERTISEMENT

Deplasările membrilor acestor APPG-uri sunt deseori finanțate de companii private sau guverne străine și sunt considerate călătorii în interes de serviciu. Sursele citate de Politico au menționat că mulți dintre parlamentari urmăreau un interes legitim față de consolidarea relațiilor cu alte țări, însă unii dintre ei le considerau ca un divertisment.

În unele situații, gazdele din teritoriile de peste mări ale Coroanei organizau petreceri pentru oaspeții de la Londra la care veneau tineri, femei sau bărbați, care erau „furnizați” oaspeților în scopuri sexuale. Unii dintre membrii Camerei Comunelor au mers atât de departe încât cereau decontarea completă a cheltuielilor sau chiar menționau preferințele lor legate de băuturi sau de meniul de la mese.

ADVERTISEMENT

Băutură în exces și comportament neadecvat

Din acest motiv, gazdele preferau să reducă intervalele de „timp liber” pentru a elimina riscul de comportament inadecvat. Guvernul unuia dintre aceste teritorii chiar s-a plâns la Londra referitor la comportamentul parlamentarilor de la Londra. „Se poartă ca niște celebrități la masă – beau și se comportă arogant. Îi iau de sus pe ceilalți politicieni, îi ignoră pe ceilalți din jurul lor și personalul care îi servește”, a menționat una din sursele Politico.

Deplasările prin intermediul APPG-urilor nu aduc venituri suplimentare parlamentarilor de la Londra, iar deplasările trebuie raportate în declarațiile de interese. Pe de altă parte, delegații nu trebuie să întocmească rapoarte de activitate privind deplasările. O femeie parlamentar susține că aceste grupuri sunt deseori coordonate de bărbați care se coordonează pentru a obține deplasări în țări mai tentante.

ADVERTISEMENT

La începutul acestui an, un raport al comisiei de etică din Camera Comunelor a avertizat că este necesară o reducere a numărului acestor grupuri și o supraveghere mai atentă a lor. Guvernul și-a exprimat susținerea față de aceste propuneri, însă după demisia lui Boris Johnson nu s-au mai făcut pași în această direcție.

Însă acuzațiile privind comportamente nepotrivite nu se restrâng doar la APPG-uri. De exemplu, un fost parlamentar conservator a folosit serviciile unei prostituate în timpul unei vizite în China pe durata întregii vizite, situație pe care ceilalți parlamentari din delegație o descriau ca „un buchet de flori trimis în cameră”.

Într-o vizită a unei comisii într-o țară europeană, trei parlamentari nu au venit la un mic dejun de lucru organizat de ambasada britanică din cauza unei băute desfășurate în noapte precedentă. Tot atunci, un parlamentar conservator s-a răstit la membru al corpului diplomatic.

ADVERTISEMENT