News

Scandal la ședința solemnă din Parlament. Deputat UDMR: ”Ardealul era și unguresc”. Șoșoacă: ”Înaltă trădare! Dați-l afară!”

Ședința solemnă din Parlament dedicată Zilei Naționale s-a lăsat cu scandal. Diana Șoșoacă s-a revoltat după ce un deputat UDMR a avut un discurs despre Ardeal.
29.11.2022 | 07:58
Scandal la sedinta solemna din Parlament Deputat UDMR Ardealul era si unguresc Sosoaca Inalta tradare Datil afara
Ședința solemnă din Parlament, marcată de scandal, după ce un deputat UDMR a spus că ”Ardealul era și unguresc”. Reacție Diana Șoșoacă. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Luni, 28 noiembrie, Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit într-o şedinţă solemnă, pentru a marca Ziua Naţională a României – 1 Decembrie.

Ședința solemnă din Parlament, marcată de scandal, după ce un deputat UDMR a spus că ”Ardealul era și unguresc”

Declarațiile făcute în plenul Parlamentului de către un deputat al UDMR au încins spiritele la această ședință care se dorea a fi una solemnă.

ADVERTISEMENT

Csoma Botond a afirmat, în discursul său, că ”liderii politici și religioși ai românilor ardeleni știau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc”.

A fost momentul care a pus paie pe foc și a declanșat scandalul. Din sală, Diana Șoșoacă, a început să vocifereze, să strige și să-l acuze pe reprezentantul UDMR de ”înaltă trădare”.

ADVERTISEMENT

”Sunteţi în România, nu vă este ruşine! Ruşine să vă fie! Niciodată nu am fost ai secuilor! Noi voi permite niciodată aşa ceva! România, trăiască România! Daţi-l afară! Este inacceptabil!

Nu voi accepta niciodată ca în Parlamentul României să se facă o asemenea acuzaţie abominabilă. Este înaltă trădare”, a spus senatoarea.

ADVERTISEMENT

Minutul 47 și 50 de secunde din filmarea de pe pagina de Facebook a deputatului Ciprian Ciubuc (AUR) – momentul intervenției Dianei Șoșoacă.


Marcel Ciolacu a intervenit de câteva ori pentru a îndemna la calm. Liderul PSD chiar a amenințat că închide ședința.

ADVERTISEMENT

Discursul lui Csoma Botond care a declanșat scandalul: ”De-a lungul istoriei au fost multe cazuri când nu ne-am aflat de aceeaşi parte a baricadei. În ciuda acestui fapt, nu se poate admite o viziune de tip exclusivist reducţionist care reduce raporturile româno-maghiare la un conflict permanent şi care contribuie în acest mod la perpetuarea imaginii de duşman, afectând grav relaţiile interetnice.

Liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni, ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc şi acest lucru s-a reflectat şi în textul Declaraţiie de la Alba Iulia”.

Parlamentarii AUR au părăsit sala de ședință

Aceeași Şoşoacă şi-a îndemnat toți colegii parlamentari să iasă din sală. Ulterior, foștii colegi ai senatoarei, aleșii AUR, au plecat de la ședință.

”Am părăsit sala de şedinţe la sedinţa solemnă a Parlamentului pentru Ziua Naţională şi batjocorită de declaraţiile şovine ale UDMR, ţinuţi în braţe de actuala coaliţie.

Nu ni s-a dat cuvântul ca să dăm replica la mizeriile spuse”, a postat, pe pagina sa de Facebook liderul AUR, George Simion.

ADVERTISEMENT