Sport

Scandal la UEFA! Zvonimir Boban și-a dat demisia în semn de protest

Zvonimir Boban, directorul tehnic al UEFA, a demisionat din cauza președintelui Aleksander Ceferin și a planurilor sale de a rămâne ”dictator” până în 2031.
26.01.2024 | 12:45
Scandal la UEFA Zvonimir Boban sia dat demisia in semn de protest
Scandal la UEFA! Zvonimir Boban și-a dat demisia în semn de protest
ADVERTISEMENT

Legenda fotbalului croat a anunțat că e în dezacord total cu planul lui Ceferin, care vrea să schimbe regulamentul pentru a sta în funcție până în 2031. De altfel, slovenul se află deja la al treilea mandat ca președinte al UEFA, care expiră în 2027, și a fost acuzat de alți oficiali ai fotbalului că vrea să fie un dictator.

Scandal la UEFA! Zvonimir Boban și-a dat demisia în semn de protest

Ceferin susține că primul mandat, care a ținut doar doi ani, nu ar trebui să fie luat în considerare. Matematic, din 2027 până în 2031 s-ar vorbi despre al 4-lea mandat al lui Ceferin, însă regulamentul actual nu permite acest lucru. Noua regulă ar urma să fie aprobată în februarie, la congresul UEFA de la Paris, iar Zvonimir Boban a preferat să demisioneze în semn de protest.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Boban a trecut la atac și a comentat dur intențiile lui Ceferin. ”În ciuda faptului că mi-am exprimat cea mai mare îngrijorare și dezacordul, președintele UEFA nu consideră o problemă legală această schimbare de regulament, să nu mai spun morală sau etică. Vrea să meargă mai departe și să își atingă țelul personal.

Ironic, președintele UEFA a fost cel care a propus și a lansat un set de reforme în 2017, tocmai pentru a preveni asemenea posibilitate. Aceste reguli au fost făcute să protejeze UEFA și fotbalul european de proasta guvernare, care a fost asociată cu vechiul regim și care a devenit o obișnuință. Îndepărtarea sa de aceste valori este dincolo de înțelegere.

ADVERTISEMENT

Realizez că nimic nu este ideal, cu atât mai puțin eu însumi, iar uneori pot fi necesare compromisuri. Cu toate acestea, participarea la acest lucru ar fi împotriva tuturor principiilor și valorilor în care cred din toată inima și pe care le apăr. Nu încerc să fiu un fel de erou, mai ales că nu sunt singur în gândirea mea aici.

În ultimii trei ani, relația și colaborarea mea cu președintele UEFA și cu toți colegii mei de la UEFA au fost excelente. Sunt recunoscător pentru acest lucru și le doresc toate cele bune. Cu durere și cu inima grea, nu am altă opțiune decât să părăsesc UEFA”, a transmis Zvonimir Boban, conform BBC.

ADVERTISEMENT

Probleme mari de credibilitate pentru UEFA și FIFA

În replică, UEFA a anunțat că Zvonimir Boban a demisionat, însă a insistat că despărțirea s-a făcut ”de comun acord”. ”UEFA vrea să anunțe plecare lui Zvonimir Boban din cadrul organizației de comun acord. UEFA îi e recunoscătoate domnului Boban pentru dedicarea de care a dat dovadă și îi urează mult succes în viitor”, se arată într-un comunicat al UEFA.

Probabil primul oficial care s-a opus planului lui Ceferin a fost britanicul David Gill, în vârstă de 66 de ani, vicepreședintele al UEFA din 24 mai 2013. Britanicul a protestat vehement, arătând că modificarea regulii ar fi nedemocratică și împotriva intereselor fotbalului. Forurile care conduc fotbalul se confruntă cu o mare problemă de credibilitate după desele scandaluri de corupție din trecut.

ADVERTISEMENT

Așadar, de multe ori fanii de pe stadioanele din Europa protestează împotriva UEFA, pe care o acuză că are un singur interes: să facă bani, fără să-i pese de suporteri. În acest context s-a născut de mulți ani sloganul UEFA = MAFIA, însă cei de la UEFA nu răspund prea bine la critici. Drept dovadă, HJK Helsinki a fost amendată în trecut după ce fanii au scandat de trei ori ”UEFA Mafia”. Conform anunțului oficial, HJK a fost amendată cu 10.000 de euro pentru acest ”gest”.

ADVERTISEMENT
Tags: