Sport

Scandal uriaș la Manchester. Fanii lui City și United se revoltă împotriva politicienilor

Fanii echipelor din Manchester, United și City, sunt foc și pară pe politicienii care cer schimbarea emblemelor echipelor pentru că ar avea simboluri legate de sclavie.
20.04.2023 | 22:38
Scandal urias la Manchester Fanii lui City si United se revolta impotriva politicienilor
Fanii echipelor din Manchester, United și City, se revoltă din cauza campaniei ”nebunești” de a determina cluburile să-și schimbe siglele.
ADVERTISEMENT

Manchester City este în semifinalele Ligii Campionilor după ce a trecut de Bayern. Iar astăzi, cealaltă echipă a orașului forțează, la Sevilla, calificarea în careul de ași din Europa League. Fanii celor două echipe nu au însă liniștea, după caz, să-și savureze triumful, sau să se focuseze pe confruntarea favoriților pentru că în oraș este o polemică aprinsă pe marginea siglelor echipelor.

Fanii echipelor din Manchester, Uneited și City, se revoltă din cauza campaniei ”nebunești” de a determina cluburile să-și schimbe siglele

O navă aurie, cu trei catarge. Un simbol pe care-l regăsim pe emblemele ambelor echipe din Manchester. Dar nu numai. Pentru că este vorba despre oraș în sine. Lucru elocvent prin faptul că este prezent pe clădirile importante. Ca și, într-o altă manieră, pe stema metropolei.

ADVERTISEMENT

În urmă cu o lună însă, The Guardian a deschis Cutia Pandorei cu seria ”Cotton Capital”. A dezvăluit că John Edward Taylor, cel care a fondat The Guardian, era un comerciant care avea parteneriate cu companii care importau cantități mari de bumbac brut produs de sclavii din Americi.

Și nu este totul. Nouă dintre cei 11 investitori care l-au spirjinit în demersul de a înființa această pubicație aveau, de asemenea, legături cu sclavia transatlantică.

ADVERTISEMENT

Este adevărat, în 1821, anul în care apărea Manchester Guardian, sclavia fusese abolită, de 14 ani, în Marea Britanie. Numai că, și-aici intră în scenă corăbiile, oamenii de afaceri profitau încă de sclavie. Mai exact, de cei aflați în această situație pe plantațiile din Americi, Caraibe sau Brazilia.

De-aici și până la o inițiativă a unui grup de politicieni care au cerut ca simbolul să dispară de pe toate însemnele orașului sau ale entităților care activează în Manchester nu a mai fost decât un pas.

ADVERTISEMENT

Iar decizia, firesc, vizează și cele două mari echipe de fotbal ale urbei, United și City. Lucru care a stârnit mânia fanilor. Cu atât mai mult cu cât istoricii susțin că legătura cu sclavia nu are un fundament real.

Ce spun istoricii

Oficialitățile orașului spun că această temă nu reprezintă o noutate. Ideea a fost lansată de un politician troțkist, cu decenii în urmă. Iar acum este susținută tot de susținătorii curentului.

ADVERTISEMENT

Ea este, de altfel, combătută de unii politicieni. ”Aceasta este una dintre cele mai nebunești campanii pe care le-am văzut vreodată. Manchester nu a avut nimic de-a face cu comerțul cu sclavi. 

În timpul războiului civil din SUA, din 1861, oamenii din acest oraș au protestat împotriva sclaviei. Nu cred că există vreo dovadă că nava de pe stema Manchester are vreo legătură cu sclavia.

Cred că această campanie The Guardian și politicienii care o susțin murdăresc o istorie destul de mândră a radicalismului pe care orașul o are”, spune deputatul local laburist Graham Stringer.

Opinia sa este întărită de istorici. Care susțin că Manchester a început să fie relevant în comerț către sfârșitul secolului XIX. ”Prima navă care a sosit în Manchester a venit în 1894, odată cu deschiderea Canalului.

În plus, în Manchester, lucrătorii din bumbac în timpul războiului civil american au refuzat să lucreze cu bumbac cules de sclavi, punându-și în pericol chiar mijloacele de existență”, afirmă JP O’Neill.

Și cum el este și autorul unei lucrări despre istoria lui Manchester United, ”Red Rebels”, oferă o perspectivă și legat de emblemele echipelor: ”Nu numai că emblemele au apărut mult timp după abolirea sclaviei, dar cluburile în sine au fost înființate la decenii după ce sclavia devenise istorie.

Nava este un simbol al comerțului liber. Și al ideii că vom avea egalitate în întreaga lume, deoarece oamenii vor avea aceleași drepturi de a face afaceri unii cu alții”, spune el.


  • 2,06 este cota oferită de MAXBET pentru pronosticul „nu marchează ambele echipe” la meciul Newcastle – Tottenham

ADVERTISEMENT