News

Scandalul suplimentelor alimentare. Numărul morţilor care au consumat un astfel de produs a crescut al cinci, în Japonia

Spitalizările în rândul persoanelor care au luat suplimente pe bază de orez roșu koji au ajuns la 106, în timp ce numprul deceselor este şi el în creştere.
29.03.2024 | 11:53
Scandalul suplimentelor alimentare Numarul mortilor care au consumat un astfel de produs a crescut al cinci in Japonia
Suplimente alimentare contaminate au provocat deja cinci decese în Japonia Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Încă un deces al unei persoane care a consumat suplimente alimentare conținând extract de orez koji roșu (orez fermentat) produs de compania farmaceutică Kobayashi Pharmaceutical au fost imregistrat în Japonia, ceea ce a adus numărul deceselor la cinci, după cum a anunțat compania farmaceutică niponă.

O firmă de băuturi retrage de la raft 100.000 de sticle de sake spumant Premium Rose

Kobayashi Pharmaceutical anunţase joi încă două decese, care ridicaseră astfel la patru numărul morţilor suspectate de a fi cauzate de aceste suplimente alimentare cu “beni koji” sau drojdie de orez roşu.

ADVERTISEMENT

Într-o declarație emisă de companie, Kobayashi Pharmaceutical  a transmis că a fost contactată de rudele decedatului, care au spus că acesta a luat respectivele suplimente alimentare. Se subliniază că specialiștii companiei desfășoară în prezent o investigație amănunțită privind legătura directă dintre utilizarea aditivilor alimentari și cauzele deceselor.

Asta cu atât mai mult cu cât, gigantul farmaceutic, împreună cu autorităţile sanitare japoneze investighează, de asemenea, peste o sută de cazuri de spitalizare în arhipelagul nipon, potenţial legate tot de aceste suplimente alimentare.

ADVERTISEMENT

De altfel, numărul de spitalizări în rândul persoanelor care au consumat suplimente de orez koji roșu a ajuns acum la 106. Kobayashi Pharmaceutical suspectează că bolile și decesele ar fi putut fi cauzate de componente ale suplimentelor care nu erau inițial prevăzute în compoziție, dar și-au găsit cumva drum în compoziția produsului. În prezent, vânzarea acestor aditivi alimentari a fost complet oprită.

Şi alte companii japoneze care folosesc orez koji roșu în produsele lor au anunțat, de asemenea, retragerea de piaţă a respectivelor produse. De exemplu, producătorul de băuturi alcoolice Takara Shuzo va retrage de la raft aproximativ 100.000 de sticle de sake spumant Premium Rose. De asemenea, mai multe tipuri de produse de patiserie, sos de soia, pastă miso și alte produse au fost retrase din magazine.

ADVERTISEMENT

Enzimele Koji sunt utilizate în mod activ în Japonia și în alte țări asiatice în producția de produse fermentate, cum ar fi sosul de soia, oțetul de orez și pasta miso. Reprezintă, de asemenea, un ingredient important în producția de sake, care determină și gustul băuturii.

Orezul koji roșu se face prin adăugarea unui tip special de mucegai, care dă culoarea produsului final.

ADVERTISEMENT

“Este regretabil că Kobayashi Pharmaceutical nu a furnizat informaţii Guvernului în timp ce făcea investigaţii pentru a determina cauza acestor probleme”, a declarat ministrul Sănătăţii din Japonia, Keizo Takemi.

ADVERTISEMENT