News

Schimbare drastică a vremii. ANM anunță fenomene extreme. Când lovesc furtunile și vijeliile

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță o schimbare radicală a vremii în următoarele zile. Canicula va părăsi treptat zona țării noastre. Când revin furtunile și vijeliile.
05.07.2022 | 06:57
Schimbare drastica a vremii ANM anunta fenomene extreme Cand lovesc furtunile si vijeliile
Furtunile și vijeliile revin în majoritatea regiunilor. Prognoza ANM pentru următoarele zile. Sursa foto: colaj Fanatik / Hepta
ADVERTISEMENT

Fenomenele meteo extreme se intensifică în următoarea perioadă în România. De la caniculă și disconfort termic, vom face tranziția către răcire și furtuni puternice.

Furtunile și vijeliile revin în majoritatea regiunilor. Prognoza ANM pentru următoarele zile

Din 29 iunie, majoritatea regiunilor din România se află sub zodia caniculei. Maximele au depășit frecvent 35 – 36 de grade și chiar 38 – 39 de grade în Vest.

ADVERTISEMENT

De la mijlocul acestei săptămâni, valorile mari de temperatură vor lăsa locul unei răciri accentuate și, mai ales, instabilității.

Până miercuri, cetățenii țării noastre mai au de îndurat o zi de marți, 5 iulie, toridă, cu valori caniculare.

ADVERTISEMENT

”Ne așteptăm și în următoarele zile să avem fenomene meteorologice extreme, de instabilitate atmosferică accentuată.

Marți rămânem sub incidența a avertizării meteorologice de cod portocaliu pentru partea de vest, nord-est a țării, acolo unde și mâine temperaturile vor caracteriza o vreme caniculară, pentru că valul de căldură a fost în a fost persistent și de durată.

ADVERTISEMENT

Vorbim de acest val de căldură, încă din data de 29 iunie cu siguranță și marți în partea de vest a țării, ne vom apropia de valori care caracterizează, așa cum am spus, o vreme foarte călduroasă”, spune Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3.

Răcire accentuară de miercuri. Unde lovesc fenomenele extreme

De miercuri, 6 iulie, valorile termice vor scădea și cu 10 grade în unele zone. Majoritatea regiunilor vor fi lovite de furtuni puternice.

ADVERTISEMENT

”De miercuri vom mai consemna aceste valori caniculare de temperaturi doar în partea de sud-est a țării, pentru că o masă de aer rece va aborda zona țării noastre începând din partea de vest.

În vestul țării nu vom mai depăși 28 de grade iată, valori cu 10 grade mai coborâte. Și nu în ultimul rând, de joi masa de aer rece se va putea extinde în toată țara.

Este posibil, într-adevăr, să vorbim chiar de valori care să se apropie de normele specifice, dar mai ales să fie considerate chiar la nivel local și sub acestea, pentru o lună a lui cuptor, în prima decadă”, mai spune șefa ANM.

Mai mult ca sigur, Administrația Națională de Meteorologie va emite noi coduri de instabilitate.

”Vom actualiza alertele meteorologice și cu siguranță vom emite noi mesaje meteorologice, mai ales pentru fenomenele de instabilitate atmosferică accentuată.

Sigur că da, alegând codul de culori în funcție de datele meteorologice de care le vom avea în cadrul Consiliului de Prognoză și sigur, da, decizând în consecință”, a mai spus Elena Mateescu, la postul de știri citat.

ADVERTISEMENT
Tags: