News

Școala doctorală de la Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”, fără acreditare după scandalul plagiatelor

26.10.2020 | 12:35
Scoala doctorala de la Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza fara acreditare dupa scandalul plagiatelor
ADVERTISEMENT

Măsură radicală în mediul academic din România. Ministrul Educației, Monica Anisie, a semnat, luni, un ordin prin care a retras acreditarea Școlii doctorale de la Academia de Poliție ‘Alexandru Ioan Cuza’ din București.

Decizia celor din Învățământ vine după ce la unitatea din Capitală au fost semnalate mai multe nereguli în ceea ce privește zeci de teze de doctorat care ar fi fost plagiate.

ADVERTISEMENT

Monica Anisie a anunțat că decizia extrem de dură privind activitatea de la Școala doctorală de la Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” a fost luată în urma unui raport al Consiliului de Etică şi de Management Universitar.

Școala doctorală de la Academia de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza”, lăsată fără acreditare

Academia de Poliție nu mai poate organiza studii doctorale. Ministrul Educației a retras acreditarea instituției. Astfel, instituția din Capitală devine prima universitate din țară care pierde dreptul de a mai acorda titluri de doctor.

ADVERTISEMENT

Ministrul Educației, Monica Anisie, a semnat vineri ordinele de retragere a acreditarilor celor două școli doctorale ale Academiei de Poliție: cea de Drept și cea de Ordine Publică și Siguranță Națională, la propunerea Consiliului de Etică și Management Universitar, potrivit Agerpres.

”În urma raportului Consiliului de Etică şi de Management Universitar, am realizat un ordin de ministru prin care am retras acreditarea Şcolii doctorale de la Academia de Poliţie ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Bucureşti”, a informat ministrul Educaţiei, luni, 26 octombrie.

ADVERTISEMENT

Zeci de teze de doctorat de la Academie, suspecte de plagiat

De-a lungul ultimilor ani, subiectul tezelor de doctorat de la Academia de Poliţie a făcut obiectul unui scandal în Ministerul de Interne, care s-a soldat cu verificări ale Corpului de Control. Un raport al Ministerului de Interne din iulie 2019 arăta că zeci de lucrări de doctorat sunt peste pragul de alertă.

Potrivit informațiilor prezentate de Academia de Poliție atât conducerii MAI cât și în spațiul public, au fost verificate 149 de teze de doctorat din care 55 ar fi fost peste pragul acceptat al coeficienţilor de similitudine.

ADVERTISEMENT

Coeficientul în cauză se referă la procentul din text cu toate frazele similare descoperite de programul anti-plagiat în alte documente şi coeficientul care determină procentul din text cu fragmente similare care depăşesc 25 de cuvinte, scrie sursa citată.

”Deşi au fost emise 61 de rapoarte, la Comisia de Etică şi Deontologie Universitară a Academiei de Poliţie au fost trimise doar 58.

De remarcat este şi faptul că în cazul celor 82 de teze verificate – 10 erau de fapt sub formă de rezumat, 14 au fost verificate doar parţial din cauza limitei maxime setate pentru mărimea unui document care poate fi verificat prin programul anti-plagiat, iar în cazul a şapte teze au fost generate rapoarte de similitudini şi în anul 2016”, a precizat purtătorul de cuvânt al MAI, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT