Sport

Scoțianul John McGinn, colecție impresionantă de figurine Panini: „Am vreo 150 cu Scott McTominay!”

Scoțianul John McGinn are o pasiune pentru catalogul Panini, care cuprinde stickere cu fotbaliști, iar mijlocașul a declarat că are în jur de 150 de figurine doar cu Scott McTominay.
21.06.2021 | 17:02
Scotianul John McGinn colectie impresionanta de figurine Panini Am vreo 150 cu Scott McTominay
ADVERTISEMENT

Scoția a revenit la un Campionat European după 25 de ani, iar suporterii au făcut dezmăț în centrul Londrei, înaintea derby-ului cu Anglia, în care au ieșit de pe teren neînvinși și speră până în ultima clipă la calificarea în faza următoare a competiției.

John McGinn este unul dintre cei mai importanți fotbaliști ai Scoției, iar jucătorul și-a adus aminte de pasiunea pe care o avea pentru stickerele cu fotbaliști din catalogul Panini, cu care mulți copii au crescut în anii ′90 și nu numai.

ADVERTISEMENT

John McGinn, declarație fabuloasă despre catalogul Panini: „Am 150 doar cu Scott McTominay. M-am săturat de fața lui!”

Copilăria lui John McGinn s-a învârtit aproape exclusiv în jurul fotbalului, dar s-a legat mai ales de naționala Scoției, unde visa să joace când o să se facă mare. Această legătură puternică a fost facilitată de bunicul său, Jack McGinn, care era președintele Federației Scoțiene de Fotbal și care îl lua tot timpul la meciurile primei reprezentative de pe stadionul Hampden.

Într-un interviu pentru celebra publicație Four Four Two, actualul jucător al naționalei Scoției a vorbit despre pasiunea sa pentru stickerele Panini, dar și despre ceea ce înseamnă pentru el să participe la acest turneu final, așteptat de scoțieni ca pe o mare sărbătoare: „Era o gelozie naturală, o invidie pentru țările care participau la aceste turnee finale și pe undeva e normal să fie așa, mai ales dacă ești copil. Îmi aduc aminte când eram în școală și speram că vom da peste un profesor de treabă care să ne lase să vedem meciurile, iar în drum spre casă cumpăram pachete de stickere Panini”, își aduce aminte cu plăcere McGinn de acele vremuri.

ADVERTISEMENT

„Sunt foarte fericit la gândul că astăzi copiii care se uită la meciurile Scoției colecționează cartonașe cu fețele noastre, la fel cum o făceam și noi. Chiar mi-au trimis un album cu stickere pe care l-am completat aproape pe tot. Trebuie să îmi mai comand câteva ca să fie complet. Cred că am vreo 150 cu Scott McTominay (n.r. mijlocașul central al lui Manchester United), pur și simplu m-am săturat până peste cap de fața lui!”, a fost dezvăluirea plină de haz a scoțianului.

Sticker Panini, editia EURO 2020, cu Scott McTominay, mijlocasul central al lui Manchester United si al nationalei Scotiei
Sticker Panini, editia EURO 2020, cu Scott McTominay, mijlocasul central al lui Manchester United si al nationalei Scotiei.

„Super John McGinn”, un scoțian adevărat

„Super John McGinn”, cum este alintat de fani mijlocașul de 26 de ani al naționalei Scoției, este un patriot convins și nu ar rata pentru nimic în lume o convocare la prima reprezentativă: „Am fost fan înfocat al Scoției de la o vârstă foarte fragedă. Sunt mândru că am ratat un singur meci la națională”, a mai mărturisit înflăcărat jucătorul.

ADVERTISEMENT

John McGinn a vorbit și despre meciurile Scoției care i-au rămas adânc întipărite în memorie și pe care le-a menționat fără să stea prea mult pe gânduri. Victoria cu 1-0 în fața Olandei în preliminariile Campionatului European din 2004 și înfrângerea în fața Italiei, care a răpit visul participării la EURO 2008: „Îmi vin în minte tot timpul. Suntem o țară scindată când vine vorba de fotbal, dar în acele momente, pentru scurt timp, toată lumea a fost foarte unită.”

Mijlocașul central, evaluat la 30 de milioane de euro de către transfermarkt, a fost integralist în ambele meciuri la EURO 2020. Scoția a reușit un 0-0 cu Anglia și are un singur punct în grupa din care mai fac parte Cehia (4 puncte) și Croația (1 punct). În ultimul meci din grupa D, scoțienii vor întâlni Cehia și au nevoie de o victorie cu un scor cât mai mare pentru a termina pe locul doi, în fața Angliei sau Cehiei.

ADVERTISEMENT

Stickerele Panini, o afacere de miliarde de euro

Frații Panini au pus bazele afacerii cu stickere de fotbaliști în 1955 și a fost un real succes încă de la început. Doar în primul an de zile au vândut nu mai puțin de trei milioane de pliculețe. Cartonașele sunt și astăzi celebre și sunt colecționate în continuare, iar pe internet albumule vechi valorează chiar zeci de mii de euro!

Umberto si Giuseppe Panini. Sursa foto: francocosimopaninineditor.com
Umberto si Giuseppe Panini. Sursa foto: francocosimopaninineditor.com.

Afacerea astăzi valorează miliarde de euro, datorită faptului că italienii au toate drepturile de imagine ale jucătorilor, drepturile de a folosi logo-urile cluburilor, ale sponsorilor și ale competițiilor sportive.

„Un fotbalist nu există dacă nu apare într-un album Panini” – Andres Iniesta

  • 585 de lei costă întreaga serie a catalogului Panini EURO 2020
  • 1955 e anul în care Giuseppe și Umberto Panini au pus bazele unei afaceri de succes, la un chioșc de ziare din Modena
  • 700 de locuri are un album de colecție Panini
ADVERTISEMENT
Tags: