Scriitorul care a fost trimis la închisoare și de români și de către maghiari. Viața lui a fost marcată de probleme cu banii și autoritățile. Care au fost numeroasele acuzații pe care le-a primit jurnalistul de-a lungul anilor.
Ioan Slavici este autorul care a fost închis în penitenciar de români și de maghiari. Întreaga sa existență a fost însemnată de necazuri financiare și cu legea, după ce prima oară a fost arestat pentru acuzația de „agitație împotriva statului”.
Acest lucru se întâmpla la scurt timp după ce a înființat ziarul Tribuna, la Sibiu, și a fost ales secretar al Partidului Național Român din Transilvania. A stat în funcție până în mai 1887, fiind preocupat de soarta românilor ardeleni.
A luptat pentru drepturile maghiarilor, dar asta i-a adus cinci procese de presă. A primit mai multe amenzi și la un moment dat a fost condamnat să execute un an de închisoare. Scriitorul a fost încarcerat la Vác, o localitate de pe malul Dunării, în apropiere de Budapesta.
Perioada pe care Ioan Slavici a petrecut-o în spatele gratiilor a fost între anii 1888-1889. Regimul închisorii a fost unul relativ lejer pentru că i s-au permis vizitele zilnice, dar și să citească ziare și reviste și să scrie.
Mai mult decât atât, în timpul detenției și-a continuat activitatea. Conform desprelume.ro, a beneficiat de ajutor din partea directorului instituției, Kovács. Acesta i-a întins o mână de ajuor la corectarea de tipar a textelor maghiare, germane sau latine.
Ioana Slavici a aflat despre moartea lui Mihai Eminescu în timpul încarcerii. Marele poet a încetat din viața la data de 15 iunie 1889. Din păcate, scriitorul avea să fie închis ulterior și de autoritățile române care i-au dat cetățenie în anul 1892.
Jurnalistul născut în comuna Șiria din județul Arad a fost întotdeauna consecvent ideilor politico-sociale și morale din tinerețe și nu a ezitat să-și exprime punctul de vedere, mai ales în timpul Primului Război Mondial.
A scris în repetate rânduri despre convingerile sale în ziarul Ziua, pe care l-a condus în perioada 1914-1915. După ce România a intrat în război împotriva Austro-Ungariei a fost acuzat de „propagandă antiromânească”.
Așa a ajuns să fie arestat și închis în anul 1916. Ioan Slavici a ajuns la penitenciarul Domnești din județul Ialomița, unde a petrecut câteva luni. Istoricii susțin că i-au fost confiscate manuscrise importante, printre care ar fi fost și un roman.
Din păcate, aceasta nu este singura arestare de care a avut parte pe teritoriul țării noastre. Ioan Slavici a fost judecat și condamnat la cinci ani de închisoare în ianuarie 1919, după încheierea păcii. A fost acuzat de trădare și aservire față de germani.
Scriitorul român a avut o atitudine demnă în fața judecătorilor care l-au găsit vinovat. Oamenii au aflat acest lucru din ziarul Universul, din 14 februarie 1919, unde scriitorul era acuzat de „atentat la siguranța statului și concurs dat inamicului”. Alături de el era și Tudor Arghezi.
Foarte multe persoane au considerat că sentința primită este una nedreaptă. De aici a plecat o campanie fără precedent care a pus o mare presiune pe autoritățile din România. Într-un final Ioan Slavici a fost eliberat după mai puțin de un an de detenție, la sfârșitul anului 1919.