News

Se apropie Perseidele, spectacolul unic într-un an. Ploaie de meteoriți în noaptea de vineri spre sâmbătă

Reprezentanții Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" au transmis că în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe cerul înstelat vor apărea Perseidele.
11.08.2022 | 00:21
Se apropie Perseidele spectacolul unic intrun an Ploaie de meteoriti in noaptea de vineri spre sambata
Perseidele. Momentul așteptat cu interes de astronomii din toată lumea. Foto: flickr.com
ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, nu este vorba despre o ploaie de stele, ci despre unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Astronomii au mai precizat că Perseidele poartă numele unei constelații.

Perseidele au o perioadă maximă de activitate

Pe astro-urseanu.ro s-a mai arătat că în timpul unei ploi de stele pot fi observați mii de meteori pe oră, dar astfel de episoade sunt foarte rare. Perseidele sunt mai cunoscute în rândul populației pentru că au legătură cu perioada concediilor.

ADVERTISEMENT

Ca orice lună de vară, și luna august este ideală pentru plimbările sub cerul liber și pentru admirarea boltei cerești. Subliniind că orice roi de meteori are o perioadă specifică în care este activ și un moment de activitate maximă, specialiștii au remarcat că Perseidele au perioada de activitate maximă între 17 iulie și 26 august.

În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparțin unui curent (sporadici), și meteori care par că vin din constelația Perseus. Maximul curentului va veni cândva în noaptea de 12 spre 13 august, la ora 04 TLR.

ADVERTISEMENT

Cu o noapte înainte vom putea observa panta ascendentă, în noaptea de maxim vom observa maximul și cu o noapte după, panta descendenta a maximului, în intervalul 11-14 august.

Perioada ideală pentru a observa Perseidele

Cea mai buna perioadă de observare este după miezul nopții până dimineața. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o perseidă”, au notat astronomii Observatorului “Amiral Vasile Urseanu”.

ADVERTISEMENT

În 2022, Luna se va afla în faza de Lună Plină, iar asta înseamă că va fi strălucitoare și se va vedea foarte bine. De asemenea, va rămâne pe cer toată noaptea, iar acest aspect va dăuna celor care sunt pasionați de observațiile astronomice.

Astfel, pentru cei care vor să vadă Perseidele, această situație reprezintă o piedică. Din cauza activității intense a Lunii, vor putea fi văzute foarte puțin Perseide chiar și din locurile în care cerul este curat.

ADVERTISEMENT

Din orașele mari nu pot fi observați mulți meteori. În cel mai bun caz, se poate încerca o evaluare la marginea acestora. În provincie sau la munte puteți găsi cele mai bune locuri pentru a observa Perseidele.

În zonele cu cer curat pot fi văzuți maximum 100 de meteori pe oră, iar cei care îi vor observa din orașe vor vedea maximum 10, 20 de meteori pe oră.

Pentru a-i vedea nu aveți nevoie de niciun instrument astronomic. Este nevoie doar să priviți cerul măcar o oră. Altfel, amintim că Perseidele schimbă viețile zodiilor până pe 26 august 2022.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: