News

Se așteaptă ca virozele respiratorii să facă ravagii în această toamnă. SUA se pregătesc intens pentru noile tulpini cu un arsenal de vaccinuri

Autoritățile din SUA vor ca noile vaccinuri să frâneze răspândirea virusului sincițial respirator, variantelor virusului Covid și gripei
18.08.2023 | 13:57
Se asteapta ca virozele respiratorii sa faca ravagii in aceasta toamna SUA se pregatesc intens pentru noile tulpini cu un arsenal de vaccinuri
SUA se pregătesc pentru noul sezon de infecții virale Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În vreme ce România se confruntă cu proteste împotriva vaccinării, în SUA, oficialii din domeniul sănătății prezintă arsenalul de vaccinuri pe care îl vor folosi pentru a-i proteja pe americanii vulnerabili și pe lucrătorii din domeniul sănătății de un val așteptat de Covid, gripă și infecție cu VSR, în momentul în care începe sezonul de toamnă al virusurilor respiratorii.

SUA pregătesc arsenalul de vaccinuri pentru următorul sezon viral

Un vaccin de rapel actualizat împotriva Covid ar trebui să fie disponibil până la sfârșitul lunii septembrie. Vaccinurile antigripale sosesc deja la cabinetele medicale. Și, pentru prima dată, sugarii și persoanele în vârstă ar putea fi imunizați împotriva virusului sincițial respirator (VSR), un dușman persistent pentru care oficialii din domeniul sănătății publice aveau puține modalități de a-l preveni, relatează The Washington Post.

ADVERTISEMENT

Dar desfășurarea eficientă a campaniei de vaccinare este dificilă și produce confuzii. “Este absolut copleșitor, în special pentru pacienții noștri”, a declarat Sterling Ransone, medic în zona rurală din Virginia și președinte al consiliului de administrație al Academiei Americane a Medicilor de Familie.

Viitoarea campanie de vaccinare se confruntă cu potențiale obstacole și necunoscute. Printre acestea se numără costurile mai mari pentru asigurători și cabinetele medicale, deoarece guvernul federal nu mai cumpără vaccinuri împotriva coronavirusului pentru toată lumea. precum și cel mai potrivit mod de a sincroniza administrarea acestor vaccinuri, cine va plăti pentru ele, etc.

ADVERTISEMENT

Medicii trebuie să găsească, de asemenea, cea mai bună modalitate de a explica publicului ce se știe și ce încă nu se cunoaște cu exactitate despre vaccinurile noi, într-o perioadă de dezinformare galopantă. La rândul lor, pacienții, deja bulversați de schimbarea politicilor privind vaccinurile împotriva coronavirusului, au acum mai multe seruri de luat în considerare.

Oficialii din domeniul sănătății publice sunt îngrijorați că un început haotic al campaniei de imunizare din această toamnă ar putea eroda și mai mult încrederea în vaccinarea de rutină și riscă să copleșească sistemul de sănătate cu cazuri evitabile de infecții cu VSR, gripă și Covid.

ADVERTISEMENT

Problema actualizării vaccinurilor contra Covid

SUA încearcă să treacă, odată cu rapelul actualizat al vaccinului contra Covid, de la o administrare eșalonată a rapelurilor la o vaccinare anuală pentru toate grupele de vârstă, similar cu vaccinul antigripal de toamnă.

Dar, deși oficialii spun că această abordare ar elimina confuzia cu privire la cine ar trebui să primească rapelurile și când, acest plan a atras și critici. Acestea sunt motivate de posibilitatea apariției de noi subvariante ale coronavirusului primăvara și vara, când imunitatea de la un rapel de toamnă a scăzut, și care pot evolua în variante pentru care un rapel administrat toamna nu a fost actualizat.

ADVERTISEMENT

Acest scenariu se întâmplă acum, pe măsură ce crește numărul infecțiilor cu o nouă subvariantă, EG.5, iar persoanele în vârstă și persoanele imunocompromise sunt în dubii dacă să facă o a doua doză de rapel concepută pentru subvarianta BA.5, care a dispărut de mult timp, sau să aștepte o versiune actualizată a vaccinului.

Acest sezon viral va fi primul în care guvernul federal nu cumpără toate vaccinurile împotriva coronavirusului și nu le distribuie gratuit. Un program federal pentru a oferi vaccinuri gratuite persoanelor neasigurate în farmacii nu va fi lansat probabil până la mijlocul lunii octombrie, a declarat CDC.

Deși va fi gratuit pentru persoanele cu asigurare de sănătate, cabinetele medicale și alți administratori de vaccinuri vor avea sarcina financiară de a le achiziționa și stresul de a spera că va exista suficientă cerere pentru a le putea deconta.

Cererea de vaccinare împotriva coronavirusului a scăzut de când vaccinurile au devenit disponibile pentru prima dată, mai puțin de 1 din 5 americani primind ultimul rapel.

Cum vor fi administrate noile vaccinuri?

O altă provocare cu care se vor confrunta cei care vor fi implicați în campania de vaccinare din această toamnă este modul în care ar trebui să se administreze rapelurile vaccinului contra Covid alături de vaccinul antigripal și de noul vaccin împotriva VSR pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani.

Momentul ideal pentru un rapel contra Covid variază pentru fiecare persoană, în funcție de momentul în care a primit ultima dată un rapel, când a fost infectată cu Covid sau în ce perioadă își dorește să beneficieze de protecția maximă oferită de vaccin.

În SUA, vaccinul antigripal este de obicei recomandat înainte de Halloween (31 octombrie), înainte de sezonul obișnuit al gripei, iar vaccinurile împotriva VSR e recomandat să fie administrate cât mai curând posibil.

Dar trei vizite la medic sau la farmacie pentru vaccinare ar putea fi imposibil de realizat, în special pentru persoanele în vârstă cu probleme de mobilitate sau cu acces redus la furnizorii de servicii medicale.

Centrele pentru Controlul Bolilor (CDC) precizează că nu au văzut date care să sugereze probleme de siguranță în ceea ce privește administrarea concomitentă a vaccinului contra Covid și a vaccinului antigripal.

Însă studiile clinice pentru vaccinurile împotriva VSR au raportat cazuri rare de efecte secundare grave la persoanele care au primit în același timp și un vaccin antigripal. Nu este clar încă dacă a fost vorba de o întâmplare sau de o consecință a administrării concomitente a vaccinurilor.

Scepticismul față de vaccinuri a crescut

Oficialii din domeniul sănătății și medicii se tem că orice efect negativ, oricât de rar ar fi, va fi folosit ca armă pentru a alimenta scepticismul față de vaccinuri, pe fondul creșterii sentimentului anti-vaccin, și pentru a face și mai dificilă convingerea populației de beneficiile unei alte injecții contra Covid.

Oficialii din domeniul sănătății spun că menținerea încrederii publicului este esențială deoarece noile vaccinuri împotriva virusurilor respiratorii pot salva vieți dacă sunt administrate pe scară largă.

CDC estimează că numărul anual de decese cauzate de gripă variază între 12.000 și 52.000, iar infecția cu VSR ucide între 6.000 și 10.000 de persoane în vârstă și între 100 și 300 de copii mici în fiecare an.

CDC nu au recomandat ca toate persoanele de peste 60 de ani să fie vaccinate împotriva VSR. În schimb, agenția îi sfătuiește pe oameni să se consulte cu medicul lor curant cu privire la factorii de risc individuali pentru a determina dacă trebuie să se vaccineze.

În Uniunea Europeană, vaccinul contra virusului sincițial respirator a fost aprobat de autoritățile de reglementare în luna iunie pentru persoanele peste 60 de ani și în luna iulie pentru bebelușii până la 6 luni. Fiecare stat în parte va decide când vor fi disponibile vaccinurile, dar primele doze sunt așteptate în această toamnă, înainte de snoul sezon al infecțiilor VSR.

ADVERTISEMENT