News

Se cere sesizarea CCR privind OUG pentru ”Anghel Saligny”. Solicitarea, trimisă Avocatului Poporului

Mai multe ONG-uri din țară cer sesizarea CCR privind OUG pentru programul”Anghel Saligny”. O solicitare în acest sens a fost trimisă Avocatului Poporului.
06.09.2021 | 12:45
Se cere sesizarea CCR privind OUG pentru ”Anghel Saligny”. Solicitarea, trimisă Avocatului Poporului
Se cere sesizarea CCR privind OUG pentru ”Anghel Saligny”. Solicitarea, trimisă Avocatului Poporului. Sursa foto: INQUAM Photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Scandalul iscat pe tema PNDL 3, așa-numitul program ”Anghel Saligny”, care a aruncat în aer coaliția de guvernare, s-ar putea muta la Curtea Constituțională (CCR).

Nu mai puțin de 18 organizații neguvernamentale cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la presupusa încălcare a Constituției în cazul adoptării programului de dezvoltare locală ”Anghel Saligny”.

Mai multe ONG-uri cer ca Avocatul Poporului să sesizeze CCR pe programul ”Anghel Saligny”

ONG-urile susțin că PNDL 3 nu avea de ce să fie adoptat prin Ordonanță de Urgență, așa cum a făcut vineri, 3 septembrie, Guvernul Cîțu.

ADVERTISEMENT

În acest sens, Expert Forum, alături de alte 17 organizaţii neguvernamentale şi grupuri civice, a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională a României (CCR) cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny”.

Contestatarii spun că, prin aprobarea Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”, prin ordonanță de urgență, s-a încălcat articolului 115, alin. 4 din Constituție.

ADVERTISEMENT

”Adoptarea OUG s-a făcut cu încălcarea flagrantă a articolului 115, alin. 4 din Constituţie, în lipsa unei situaţii extraordinare care să justifice înlocuirea procedurilor parlamentare şi asumarea unui astfel de proiect de către Guvern.

Totodată, a fost încălcat şi art. 141 din Constituţia României referitor la Consiliul Economic şi Social, prin faptul că nu s-a solicitat avizul conform procedurilor legale de la această instituţie şi nici nu s-a primit un aviz. Contrar declaraţiilor liderilor politici, avizul CES este obligatoriu”, potrivit unui comunicat de presă al Expert Forum, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT

ONG-urile, despre PNDL 3: ”Un demers care servește mai degrabă intereselor politice”

În scrisoare trimisă către Avocatul Poporului, ONG-rile consideră că în elaborarea actului normativ nu au fost respectate normele constituţionale.

Acestea mai spun că aprobarea acestuia este un demers care “serveşte mai degrabă intereselor politice”.

ADVERTISEMENT

”Guvernul a iniţiat un OUG care să reglementeze un program cu un buget de 50 de miliarde de lei, justificând urgenţa prin lipsa infrastructurii la nivel local. OUG justifică faptul că neaprobarea acestui proiect ar conduce ‘pe termen lung la neasigurarea standardelor de calitate a vieţii, necesare populaţiei, în domeniul serviciilor publice’ şi menţionează şi nerespectarea de către statul român a unor angajamente la nivel european, iar nepunerea lor în aplicare ar conduce la sancţiuni.

De asemenea, legiuitorul menţionează faptul că se încheie Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi există încă cereri care nu au fost soluţionate, invocând urgenţa pentru a asigura accesul populaţiei la servicii. Cu toate acestea, lipsa infrastructurii nu este o realitate care a apărut în mod neaşteptat şi nici nu este extraordinară, ci este o stare de fapt care se perpetuează de zeci de ani, fapt foarte bine cunoscut de partidele politice care s-au aflat la conducerea statului”, mai arată comunicatul.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 853. 32 pagini + CD Armin Nicoară. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri