News

Se împlinesc 163 de ani de la Unirea Principatelor. Programul ceremoniilor din București

Se împlinesc 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, înfăptuită de Alexandru Ioan Cuza. Ce festivități vor avea loc în Capitală cu ocazia acestei zile atât de importante.
24.01.2022 | 08:00
Se implinesc 163 de ani de la Unirea Principatelor Programul ceremoniilor din Bucuresti
ADVERTISEMENT

Ziua de 24 ianuarie este una foarte importantă, fiind sărbătorită Unirea Principatelor Române.

Programul ceremoniilor din București de Mica Unire

Cu această ocazie, vor avea loc mai multe ceremonii specifice în toată țară, atât militare, cât și religioase, inclusiv în Capitală.

Luni, se împlinesc 163 de la momentul în care Alexandru Ioan Cuza a înfăptuit Mica Unire.

Astfel, MApN a anunțat că vor exista astfel de ceremonii în toată țara, în „garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor”.

ADVERTISEMENT

“Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu autorităţile centrale şi locale, va organiza luni, 24 ianuarie, în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor, ceremonii militare şi religioase cu ocazia sărbătoririi a 163 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române”, a transmis Ministerul Apărării.

De la ora 11, în Capitală are loc o ceremonie la care participă președintele Klaus Iohannis și premierul, în care urmează să fie decorate Drapelele de Luptă ale Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice “Alexandru Ioan Cuza”, Brigăzii 282 Blindată “Unirea Principatelor” şi Batalionului 284 Tancuri “Cuza Vodă”.

ADVERTISEMENT

Aceasta va avea loc la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I.

Ulterior, de la ora 12, se vor depune flori și va avea loc și o ceremonie la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din Dealul Patriarhiei Române.

La ora 14:00 are loc un eveniment dedicat Micii Uniri la Muzeul Militar Naţional “Regele Ferdinand I”, unde are loc vernisajul expoziţiei intitulată “Armata Română în epoca Principelui Alessandru Joan 1”.

ADVERTISEMENT

Și la acest eveniment urmează să fie prezent șeful statului, dar și Nicolae  Ciucă.

De la 12 are loc slujba Te Deum. Ce urmează apoi

Începând cu ora 9:30 v începe liturghia la Catedrala Patriarhală, în cadrul acesteia fiind pomeniți toți cei cu rol în Unirea Principatelor.

“La ora 12:00, va fi săvârşită slujba de TE DEUM ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act fundamental din istoria noastră naţională, act la care Biserica Ortodoxă Română a contribuit în mod semnificativ.

ADVERTISEMENT

După oficierea slujbei de TE DEUM, va fi depusă o coroană de flori la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din apropierea Catedralei Patriarhale”, a transmis Patriarhia Română.

După ce slujba se va termina, clopotele vor fi trase timp de un minut.

“La sfârşitul acestei slujbe vor fi trase clopotele timp de un minut. Aniversarea Unirii Principatelor Române şi comemorarea celor care au contribuit la realizarea acesteia sunt un act solemn care menţine aprinsă candela unităţii şi demnităţii noastre naţionale”, a mai transmis Patriarhia.

ADVERTISEMENT