News

Se înființează ghișee de eficiență energetică. Posturi pentru bugetari care să te învețe cum să-ți renovezi casa

Idealul unei administrații publice suple și mai reduse numeric pare de neatins, o ordonanță de urgență permițând consiliilor județene să înființeze ghișee de eficiență energetică.
13.03.2024 | 19:09
Se infiinteaza ghisee de eficienta energetica Posturi pentru bugetari care sa te invete cum sati renovezi casa
Ghișeele, înființate cu finanțare parțială prin PNRR/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Deși guvernul actul s-a angajat să reducă dimensiunile aparatului birocratic, există metode de a ocoli interdicțiile actuale privind angajările în sectorul de stat, dacă se identifică o cale de a justifica angajările. Astfel, se creează oportunitatea de înființare a aproape 170 de sinecuri pe lângă consiliile județene, peste normativul de personal existent pentru aceste instituții.

Lecții de eficiență energetică oferite la ghișeu

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care se vor înființa pe lângă fiecare consiliu județean și la Primăria Capitalei ghișee de eficiență energetică în care vor lucra oameni angajați în afara posturilor existente. Justificarea este o prevedere din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care obligă la crearea celor 42 de ghișee în primul trimestru al acestui an.

ADVERTISEMENT

Potrivit MDLPA, rețeaua de ghișee unice va sprijini atingerea țintelor asumate de România prin Planul Național Energie Schimbări Climatice și prin Strategia Națională de Renovare pe Termen Lung pentru sprijinirea renovării parcului național de clădiri rezidențiale și nerezidențiale, atât publice, cât și private, și transformarea sa treptată într-un parc imobiliar cu un nivel ridicat de eficiență energetică și decarbonat până în 2050.

Însă la ghișee nu vor fi transferați funcționari deja angajați de către consiliile județene, ci vor fi create posturi noi. Prin PNRR va fi suportată de la bugetul de stat achiziția a câte două scaune, două birouri și două computere pentru fiecare ghișeu, plus cheltuielile de instruire a personalului. În schimb, lefurile vor fi achitate de către CJ-uri. Din acest motiv, MDLPA nu a prezentat cât vor costa anual posturile nou înființate.

ADVERTISEMENT

Ghișeele unice de eficiență energetică se înființează în scopul oferirii serviciilor de informare și consiliere în domeniul eficienței energetice în clădiri și a utilizării surselor regenerabile de energie pentru prosumatori în privința programelor de investiții finanțate din fonduri europene, din bugetul de stat, precum și alte surse legal constituite. Rețeaua națională de ghișee unice de eficiență energetică va sprijini cu prioritate consumatorii vulnerabili de energie și persoanele aflate în sărăcie energetică, facilitând accesul la servicii publice și programe de finanțare care să atenueze această stare”, prevede proiectul de ordonanță de urgență.

Specializare vagă pentru consilieri

Numai că același act normativ prevede și înființarea unui punct unic de informare online care să asigure furnizarea de informații unitare privind programele de finanțare existente privind eficiența energetică și utilizarea surselor regenerabile de energie, cu informații sintetice și accesul către paginile de internet dedicate acestora. Practic, informațiile pe care le vor oferi „sfătuitorii de eficiență energetică” se vor regăsi și pe un site.

ADVERTISEMENT

Teoretic, aceste ghișee de eficiență energetică ar fi trebuit să sprijine implementarea unor investiții din componenta REPowerEU a PNRR, anume acordarea unor vouchere pentru îmbunătățirea eficienței energetice și pentru instalarea de capacități de energie regenerabilă în gospodăriile individuale. Programul de vouchere ar trebui să fie implementat în perioada 2024-2026, însă ordonanța nu prevede ca ghișeele să-și înceteze funcționarea după ce programul de circa 1,2 miliarde de euro va fi încheiat, astfel că posturile se vor permanentiza.

Chiar dacă finanțarea este pentru dotările necesare activității a doi funcționari în fiecare ghișeu, ordonanța permite angajarea unui număr dublu față de minimul de 84 de persoane, consiliile județene fiindu-le permis să înființeze până la patru posturi, astfel că numărul total de funcționari angajați în ghișee de eficiență energetică ar putea ajunge la 168.

ADVERTISEMENT

Iar expertiza solicitată este suficientă de vagă încât să permită angajarea unor persoane cu specializări din cele mai diverse. „Pot ocupa funcțiile din cadrul ghișeului unic de eficiență energetică, persoanele care au absolvit studii de licență sau echivalente în domeniile inginerie civilă, ingineria instalațiilor, arhitectură, inginerie energetică, administrație publică, științe juridice, științe economice”, prevede proiectul actului normativ.

ADVERTISEMENT