News

Se modifică strategia de vaccinare. Guvernul include noi categorii de persoane în etapa a II-a. Update

20.01.2021 | 16:06
Se modifica strategia de vaccinare Guvernul include noi categorii de persoane in etapa a IIa Update
ADVERTISEMENT

Schimbări importante în strategia națională de vaccinare anti-Covid. În cursul zilei de miercuri, într-o ședință de Guvern, se va emite o decizie prin care vor fi incluse noi categorii de persoane în etapa a II-a.

Mai exact, Guvernul Cîțu urmează să adopte un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea HG 1031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva Covid-19 în România.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se va decide ca pentru etapele a II-a şi a III-a, vaccinarea să fie organizată prin centre de vaccinare fixe şi mobile, echipe mobile, reţeaua de medicină de familie și centre drive-through.

UPDATE/ Premierul Florin Cîțu a făcut declarații pe acest subiect: „Urmează etapa a treia în care avem alte categorii estențiale, care ar fi fost inițial în etapa a 2-a.

ADVERTISEMENT

A fost introdusă etapa a 3-a în care au fost introduse persoane esențiale din sectorul privat. HG, așa cum am spus și în ședința de Guvern astăzi e document flexibil care poate să fie modificat în funcție de evoluția din teren.

Sigur sunt 2.4 milioane de vaccinuri de la Pfizer care vin până în 24 martie. 1.2 milioane de oameni vor avea cele 2 doze de vaccin, dar avem și Moderna care trebuie să vină cu 400.000, mai este și AstraZeneca.

ADVERTISEMENT

Etapa a 2-a a fost accelerată față de planul inițial, suntem pregătiți să accelerăm și etapa a 3-a. Putem accelera etapa a 3-a din martie, cu o lună mai devreme. Noi putem ajunge la 150.000 de vaccinuri pe zi, depinde cum primim aceste vaccinuri.

Săptămâna viitoare primim compensare de la Pfizer. Profesorii sunt în etapa a 2-a, ar trebui să se vaccineze doar să dorească să se vaccineze”.

ADVERTISEMENT

Noile categorii care intră în etapa a 2-a vor fi, conform lui Cîțu „75% vârstnici, persoane peste 65 de ani, plus persoane cu boli cronice. Restul persoane esențiale. Cei care lucrează în bănci, vânzătorii vor intra în 3-A. Până la finalul luo septembrie 10 milioane de oameni vor fi vaccinați cu ambele doze de vaccin”. 

Ședință la Guvern pentru modificări în strategia de vaccinare. Noi categorii de persoane în etapa a II-a

Crește numărul persoanelor care au prioritate la vaccinare. În ședința de miercuri a Executivului, este inclusă pe ordinea de zi o propunere de modificare a Hotărârii de Guvern HG 1031/2020 care reglementează Strategia de vaccinare anti-Covid în România.

Ca urmare a acestei măsuri, se va mări numărul categoriilor de persoane care au prioritate la vaccinare. În etapa a II-a sunt introduse persoane încadrate într-un grad de handicap, imobilizate, însoţitorii acestora, cei care locuiesc la acelaşi domiciliu, precum şi persoanele fără adăpost.

De asemenea, în etapa a II-a vor mai fi incluse persoane care lucrează în infrastructura critică sau care urmează a desfășura misiuni în afara teritoriului naţional al României.

Proiectul postat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului se referă la ”membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare de carieră și reprezentanțelor organizațiilor internaționale din România, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc, deținători de cărți de identitate special emise de Ministerul Afacerilor Externe” precum și la “personalul civil și militar care urmează să execute misiuni în afara teritoriului național, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc la post, anterior plecării în misiune”.

Peste 300.000 de români înscriși deja la vaccinare în etapa a II-a

Președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că, până pe 19 ianuarie, în etapa a II-a de vaccinare s-au înscris peste 300.000 de români.

”Sunt programate 340.000 de persoane până azi (n.r. marți, 19 ianuarie) la ora 10.00: 23% bolnavi cronici sub 65 ani, 35% sunt peste 65 ani și 26% personalul din domenii esențiale.

În total, 235.000 de persoane sunt vaccinate până acum. Marți, la ora 13.30, erau deja vaccinate 20.000 de persoane cu prima doză”, a spus medicul Gheorghiță, într-o conferință de presă de la Guvern.

ADVERTISEMENT