News

Se poate dona sânge după primirea vaccinului anti-Covid? Ministerul Sănătății oferă răspunsul

16.01.2021 | 21:25
Se poate dona sange dupa primirea vaccinului antiCovid Ministerul Sanatatii ofera raspunsul
ADVERTISEMENT

Putem dona sânge după primirea vaccinului anti-Covid 19? Iată o întrebare destul de frecventă apărută în spațiul public în această perioadă la care Ministerul Sănătății oferă răspunsul.

Potrivit autorităților, vaccinurile împotriva SARS-CoV-2 disponibile în România în acest moment, Pfizer/BioNTech și Moderna, permit donarea de sânge imediat după vaccinare, fără o perioadă de așteptare.

ADVERTISEMENT

Ministerul a făcut acest anunț în contextul în care este mare nevoie de sânge în spitalele din România pentru tratamentul diferitelor boli.

Se poate dona sânge după primirea vaccinului anti-Covid?

La ora actuală, România dispune de vaccinurile împotriva COVID-19 bazate pe tehnologia ARN-ului mesager. Această compoziție permite ca donările de sânge să poată continua normal, fără impedimente și pericole pentru pacienți.

ADVERTISEMENT

”Vaccinurile împotriva COVID-19 disponibile în România în acest moment, Pfizer BioNTech și Moderna, permit donarea de sânge imediat după vaccinare, fără o perioadă de așteptare.

În momentul de față, România dispune de vaccinurile împotriva COVID-19 bazate pe tehnologia ARN-ului mesager. Molecula de ARN mesager nu prezintă potențial infecțios și este înlăturată din organism odată ce și-a îndeplinit scopul, acela de a produce proteina Spike care declanșează răspunsul imun.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă suntem în mijlocul unei pandemii, nevoia de sânge a spitalelor rămâne constantă, și de aceea este bine să donăm sânge dacă îndeplinim condițiile obișnuite pentru a deveni donatori.

Există posibilitatea programării de la distanță pentru donarea de sânge, telefonic, prin email sau prin intermediul unor aplicații mobile precum Donorium.

ADVERTISEMENT

Donează sânge! Generozitatea ta poate salva viețile altor oameni”, anunță Ministerul Sănătății într-un comunicat transmis sâmbătă pe Facebook.

De ce este importantă donarea de sânge?

Specialiștii anunță că donarea de sânge scade cu 30% riscul de accident vascular şi crește imunitatea organismului. Dincolo de beneficiile pentru sănătate, fiecare donare de sânge poate salva trei vieţi.

De asemenea, într-un alt studiu publicat de Jurnalul American de Epidemiologie, cercetătorii au descoperit că, cei care au donat sânge cel putin o data pe an, au înregistrat un risc de infarct mai scăzut cu 88% decât ceilalți care nu au donat.

Din păcate, în România mai puţin de 2% din populația adultă donează sânge. Ţara noastră se află astfel pe ultimele locuri, în Europa, la acest capitol.

ADVERTISEMENT