Life

Se schimbă voucherele de vacanță. Toți românii trebuie să știe acest detaliu

Ce trebuie să știe angajații din România care beneficiază de vouchere de vacanță. Schimbările care se vor aplica începând cu 2024.
16.03.2024 | 17:19
Se schimba voucherele de vacanta Toti romanii trebuie sa stie acest detaliu
Ce trebuie să știe românii care primesc vouchere de vacanță. Sursa foto: Pixabay, Inquam Photos/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Anul 2024 a venit la pachet cu schimbări masive pentru românii care beneficiază de vouchere de vacanță. Plenul Camerei Deputaților a adopta deja noile modificări, așa că toți românii trebuie să fie informați corespunzător.

Ce trebuie să știe toți românii care primesc vouchere de vacanță

Milioane de români din sectorul privat și public beneficiază de vouchere de vacanță. Anul acesta aduce o schimbare semnificativă care îi va impacta pe toți cei care primesc astfel de tichete.

ADVERTISEMENT

Modificarea a fost deja adoptată de plenul Camerei Deputaților și stipulează faptul că, de acum încolo, angajații din România pot primi aceste vouchere de vacanță și pe suport electronic virtual.

Același act normativ mai spune că, tot din acest an, doar anumiți angajați mai pot beneficia de vouchere de vacanță. Plafonul stabilit a fost și el modificat, astfel că valoarea voucherelor a crescut, spre bucuria românilor.

ADVERTISEMENT

Până în 2026, angajații români vor primi vouchere de vacanță în valoare de 1.600 de lei. Înainte, valoarea acestor tichete era de 1.450 de lei. De data asta, legea îi vizează și pe angajații din mediul privat care urmează să beneficieze și ei de vouchere de vacanță.

Unde pot fi folosite tichetele de vacanță, în 2024

Ceea ce trebuie să știe angajații beneficiari este faptul că suportul electronic al acestor vouchere poate să fie atât unul fizic, cât și unul virtual. Cei care stabilesc valoare biletelor, categoria lor, dar și frecvența cu care vor fi acordate sunt angajatorii împreună cu reprezentanții angajaților.

ADVERTISEMENT

Tot ei sunt și cei care vor decide care este unitatea emitentă a acestor vouchere, dar și modalitatea în care se acordă. Acestea se pot emite fie prin instrument virtual, fie prin dispozitiv fizic. De asemenea, la cererea angajatului, angajatorul poate să ceară emiterea fizică a biletului de valoare.

Este foarte important de reținut că aceste vouchere de vacanță pot fi folosite doar pe teritoriul României. Acestea au un an valabilitate, iar destinația lor este, în principal, utilizarea în unitățile HoReCa.

ADVERTISEMENT

Voucherele de vacanță pot fi folosite atât pe transport, cât și pe mâncare. Acestea pot fi utilizate chiar și pentru activități recreative, dar și pentru diverse tratamente balneare.

Este foarte important de reținut faptul că voucherele sunt nominale, ceea ce înseamnă că nu pot fi transferate unei alte persoane. În plus, acestea se impozitează cu 10%, în funcție de angajator.

ADVERTISEMENT
Tags: