Life

Se spune sau nu “La mulți ani” de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul? De ce se ține post negru pe 29 august

Urăm sau nu ”La mulți ani!” de sărbătoarea ”Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul?” De ce să ținem post negru în această zi?
28.08.2023 | 23:24
Se spune sau nu La multi ani de Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul De ce se tine post negru pe 29 august
Ce este interzis să faci în această zi. Sursa foto: Ziarul Lumina
ADVERTISEMENT

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este una dintre cele mai importante sărbători creștine din an. Are loc pe data de 29 august și este notată în calendarul creștin-ortodox cu cruce roșie. Există o dilemă legată de această zi. Urăm sau nu ”La mulți ani!” celor care poartă numele de Ioan sau derivate ale lui?

Spunem sau nu ”La mulți ani!” de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul?

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul marchează încheierea anului bisericesc. De la 1 septembrie vom începe unul nou. De altfel, mulți credincioși țin post negru de această sărbătoare, alimentându-se doar cu apă și făcând multă rugăciune.

ADVERTISEMENT

Se spune că este bine să postim pe 29 august pentru a nu ne asemăna cu Irod, regele păgân al Iudeei, care a ordonat tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul pentru ca Salomeea, femeia de care era îndrăgostit, să-i danseze. Aceasta i-a cerut capul sfântului deoarece nu-și mai dorea să fie blamată pentru moravurile sale ușoare.

Așadar, ziua de 29 august este una de doliu, se ia viața unui mare sfânt, așa că nu este bine să urăm ”La mulți ani!” celor care poartă nume precum: Ioan, Ion, Ioana , Ionuț, Ionela, Oana sau Ionică/Ionica. Onomastica se celebrează doar pe data de 7 ianuarie, când se prăznuiește Soborul Sfântului Ioan Botezătorul.

ADVERTISEMENT

Petrecerile nu sunt indicate în această sărbătoare cu cruce roșie, dar se poate merge la biserică, unde se va ține slujbă și putem da de pomană, în memoria celor care au plecat din această lume. Totodată, sunt interzise mai multe lucruri de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Ce nu este bine să facem de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Fiind o sărbătoare atât de importantă, nu trebuie să faci treburi gospodărești: să te ocupi de agricultură, să tai lemne, să construiești o casă sau orice altceva care presupune efort. Femeile nu trebuie să coase de această sărbătoare și nu trebuie să frământe aluat.

ADVERTISEMENT

Nici să petreci prea mult timp prin bucătărie nu este iar bine, deoarece se consideră ca fiind un efort mare. Astfel de sărbători, cu cruce roșie, la fel ca ziua de duminică, sunt catalogate drept momente de odihnă în cărțile sfinte, și de aceea suntem nevoiți să amânăm anumite sarcini.

Ce alimente să nu mâncăm pe 29 august

Pe lângă toate acestea, pe data de 29 august unii credincioși nu consumă alimente precum varză sau pepene, nu beau lichide roșii și nu folosesc cuțitul. Cu acest obiect i s-ar fi tăiat capul sfântului, pe frunze de varză, pe care au rămas urme de sânge.

ADVERTISEMENT

Astfel, băuturile roșii sau pepenele sunt asociate cu sângele care s-a scurs după tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul , cuțitul face trimitere la uciderea lui, iar varza reprezintă suportul pe care a fost lăsat capul celui care a fost și un mare proroc.

ADVERTISEMENT