News

Se vinde BRD România? Veste uluitoare pentru milioane de români. Ce se întâmplă cu toți clienții

Veste șoc pentru clienții celei de-a treia cea mai mare bancă din România. Grupul grancez Societe Generale ar lua în calcul vânzarea BRD
04.02.2024 | 10:46
Se vinde BRD Romania Veste uluitoare pentru milioane de romani Ce se intampla cu toti clientii
Societe Generale, grupul francez care deține Banca Română de Dezvoltare, ar lua în calcul vânzarea celei de-a treia cea mai mare bancă din România / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Societe Generale, grupul francez care deține Banca Română de Dezvoltare, ar lua în calcul vânzarea celei de-a treia cea mai mare bancă din România. În cadrul acestui demers, Societe Generale a angajat gigantul american JP Morgan pentru a gestiona posibila tranzacție.

BRD, a treia cea mai mare bancă din România

A treia cea mai mare bancă din România, Banca Română pentru Dezvoltare (BRD) ar putea fi scoasă la vânzare de către banca pariziană Societe Generale. Grupul financiar francez a plătit 155 de milioane de dolari în 1999 pentru achiziția BRD (58, 32%).

ADVERTISEMENT

„În 2001, BRD a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti, în prima categorie, devenind rapid una dintre cele mai tranzacţionate societăţi. În anul 2003, Banca Română pentru Dezvoltare a devenit BRD – Groupe Société Générale în urma unei campanii de rebranding. În 2004, Société Générale a cumpărat pachetul rezidual de acţiuni deţinut de statul român în capitalul BRD”, potrivit băncii.

Surse financiare au indicat că banca americană JP Morgan ar fi fost mandatată să gestioneze această potențială vânzare a BRD, dar Societe Generale a declarat că nu conentează aceste zvonuri.

ADVERTISEMENT

Grupul belgian KBC, interesat de tranzacție

Tot potrivit unor surse de pe piața financiară, grupul financiar belgian KBC ar fi interesat de achiziția BRD. Grupul KBC, care are subsidiare în Germania, Ungaria, Cehia și Polonia este la rândul lui prezent în România încă din 2007, odată cu preluarea Swiss Capital, companie de brokeraj.

În primele nouă luni ale anului trecut, BRD, care deține o rețea de 432 de unități în țară, și-a majorat profitul cu 20,8% (1,23 miliarde de lei), o creștere cu 19,4% față de perioada anului precedent, scrie News18.ro.

ADVERTISEMENT

„BRD a obținut performanțe solide în primele nouă luni ale anului 2023, cu un impuls comercial foarte puternic și rezultate financiare excelente. Activitatea de creditare a înregistrat o creștere de două cifre față de perioada similară a anului trecut, deși ritmul a încetinit în trimestrul al treilea (…) Această performanță comercială deosebită, însoțită de o calitate ridicată a activelor, s-a tradus prin rezultate financiare excelente.

Primele nouă luni ale anului au fost marcate de o creștere puternică a veniturilor, de o atenție constantă asupra controlului costurilor și susținute de o eliberare netă de provizioane în costul riscului. Toate acestea au contribuit la o creștere semnificativă a rezultatului net, +20,8% față de anul precedent, și la un nivel ridicat al ROE, de 20,9%”, a declarat, a spus Maria Rousseva, Director General adjunct al BRD Groupe Societe Generale.

ADVERTISEMENT

Societe Generale pregătește disponibilizări masive în Franța

Pe de altă parte, potrivit Usine Nouvelle, care citează Bloomberg News, Societe Generale se pregătește să elimine sute de locuri de muncă în Franța, ca parte a eforturilor directorului general Slawomir Krupa de a reduce costurile.

Banca intenționează să anunțe disponibilizări în cadrul operațiunilor sale naționale în următoarele săptămâni, potrivit articolului, care citează surse apropiate. Mai mult de 500 de locuri de muncă ar putea fi afectate, potrivit uneia dintre aceste surse. Societe Generale a refuzat să comenteze informațiile Bloomberg.

Grupul bancar se pregătește să își anunțe luni angajații că va desființa „aproximativ 900 de locuri de muncă”, scrie Capital.fr. Dacă se confirmă, acest plan de reducere a 900 de locuri de muncă ar fi primul sub conducerea lui Slawomir Krupa, directorul general al băncii din mai 2023.

 

ADVERTISEMENT
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală...
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală sunt istorie! Cum arată acum
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a...
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a ajuns să coste o casă veche, bătrânească
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase....
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase. Rezultate LOTO duminică 25 februarie 2024
Cel mai cunoscut deținut din Marea Britanie spune ce va face când va...
Cel mai cunoscut deținut din Marea Britanie spune ce va face când va fi eliberat. Este în închisoare de 50 de ani VIDEO
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio...
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Pensionare anticipată în 2024. Condițiile de retragere înainte de vreme
Pensionare anticipată în 2024. Condițiile de retragere înainte de vreme
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat...
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat Catinca și Oana Roman când l-au văzut
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a...
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a cooperat
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut...
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut ce să fac cu ei!” Cum a făcut mulți bani Olivia Addams, la 20 de ani
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune...
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune că aici se petrec minuni