News

Se vinde BRD România? Veste uluitoare pentru milioane de români. Ce se întâmplă cu toți clienții

Veste șoc pentru clienții celei de-a treia cea mai mare bancă din România. Grupul grancez Societe Generale ar lua în calcul vânzarea BRD
04.02.2024 | 10:46
Se vinde BRD Romania Veste uluitoare pentru milioane de romani Ce se intampla cu toti clientii
Societe Generale, grupul francez care deține Banca Română de Dezvoltare, ar lua în calcul vânzarea celei de-a treia cea mai mare bancă din România / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Societe Generale, grupul francez care deține Banca Română de Dezvoltare, ar lua în calcul vânzarea celei de-a treia cea mai mare bancă din România. În cadrul acestui demers, Societe Generale a angajat gigantul american JP Morgan pentru a gestiona posibila tranzacție.

BRD, a treia cea mai mare bancă din România

A treia cea mai mare bancă din România, Banca Română pentru Dezvoltare (BRD) ar putea fi scoasă la vânzare de către banca pariziană Societe Generale. Grupul financiar francez a plătit 155 de milioane de dolari în 1999 pentru achiziția BRD (58, 32%).

ADVERTISEMENT

„În 2001, BRD a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti, în prima categorie, devenind rapid una dintre cele mai tranzacţionate societăţi. În anul 2003, Banca Română pentru Dezvoltare a devenit BRD – Groupe Société Générale în urma unei campanii de rebranding. În 2004, Société Générale a cumpărat pachetul rezidual de acţiuni deţinut de statul român în capitalul BRD”, potrivit băncii.

Surse financiare au indicat că banca americană JP Morgan ar fi fost mandatată să gestioneze această potențială vânzare a BRD, dar Societe Generale a declarat că nu conentează aceste zvonuri.

ADVERTISEMENT

Grupul belgian KBC, interesat de tranzacție

Tot potrivit unor surse de pe piața financiară, grupul financiar belgian KBC ar fi interesat de achiziția BRD. Grupul KBC, care are subsidiare în Germania, Ungaria, Cehia și Polonia este la rândul lui prezent în România încă din 2007, odată cu preluarea Swiss Capital, companie de brokeraj.

În primele nouă luni ale anului trecut, BRD, care deține o rețea de 432 de unități în țară, și-a majorat profitul cu 20,8% (1,23 miliarde de lei), o creștere cu 19,4% față de perioada anului precedent, scrie News18.ro.

ADVERTISEMENT

„BRD a obținut performanțe solide în primele nouă luni ale anului 2023, cu un impuls comercial foarte puternic și rezultate financiare excelente. Activitatea de creditare a înregistrat o creștere de două cifre față de perioada similară a anului trecut, deși ritmul a încetinit în trimestrul al treilea (…) Această performanță comercială deosebită, însoțită de o calitate ridicată a activelor, s-a tradus prin rezultate financiare excelente.

Primele nouă luni ale anului au fost marcate de o creștere puternică a veniturilor, de o atenție constantă asupra controlului costurilor și susținute de o eliberare netă de provizioane în costul riscului. Toate acestea au contribuit la o creștere semnificativă a rezultatului net, +20,8% față de anul precedent, și la un nivel ridicat al ROE, de 20,9%”, a declarat, a spus Maria Rousseva, Director General adjunct al BRD Groupe Societe Generale.

ADVERTISEMENT

Societe Generale pregătește disponibilizări masive în Franța

Pe de altă parte, potrivit Usine Nouvelle, care citează Bloomberg News, Societe Generale se pregătește să elimine sute de locuri de muncă în Franța, ca parte a eforturilor directorului general Slawomir Krupa de a reduce costurile.

Banca intenționează să anunțe disponibilizări în cadrul operațiunilor sale naționale în următoarele săptămâni, potrivit articolului, care citează surse apropiate. Mai mult de 500 de locuri de muncă ar putea fi afectate, potrivit uneia dintre aceste surse. Societe Generale a refuzat să comenteze informațiile Bloomberg.

Grupul bancar se pregătește să își anunțe luni angajații că va desființa „aproximativ 900 de locuri de muncă”, scrie Capital.fr. Dacă se confirmă, acest plan de reducere a 900 de locuri de muncă ar fi primul sub conducerea lui Slawomir Krupa, directorul general al băncii din mai 2023.

 

ADVERTISEMENT