Sport

Seara renaşterii fotbalului din România! Avem patru echipe calificate în turul 3 din Conference League. Performanţă după cinci ani de secetă în preliminarii

Reprezentantele fotbalului din România merg in corpore în turul 3 din Conference League. Este pentru prima dată din sezonul 2017-18 când avem patru formații în această fază a întrecerilor continentale.
29.07.2022 | 00:08
Seara renasterii fotbalului din Romania Avem patru echipe calificate in turul 3 din Conference League Performanta dupa cinci ani de seceta in preliminarii
România are patru echipe calificate în turul 3 din Conference League (sursă foto: sportpictures.eu)
ADVERTISEMENT

După CFR Cluj, miercuri, și cele trei reprezentante ale României care au evoluat joi în turul 2 al Conference League au izbutit să își asigure calificare. La pas, precum Universitatea Craiova, după un meci nebun, FCSB, ori la lovituri de departajare, Sepsi Sfântu Gheorghe, are mai puțină importanță. După ani buni avem patru reprezentante în turul 3 al întrecerilor continentale.

Universitatea Craiova – Vllaznia Shkoder 3-0, calificare fără emoții pentru olteni

Universitatea Craiova putea tranșa încă din Albania disputa cu Vllaznia Shkoder. S-a terminat însă doar 1-1, astfel că oltenii aveau nevoie de succes, acasă.

ADVERTISEMENT

Și au rupt blestemul. Fie că vorbim despre calificările ratate încă din primele faze în anii precedenți. Ori despre faptul că, în această stagiune, nu izbutise să bifeze vreun succes în meciurile oficiale.

Oltenii au dominat cap-coadă returul, pe care l-au câştigat cu 3-0. Și chiar dacă nu au spart gheața repede, și-au concretizat superioritatea în partea secundă. Atunci când au marcat de trei ori și au obținut un succes cu un scor de forfait.

ADVERTISEMENT

FCSB – Saburtalo Tbilisi 4-2: de la extaz la agonie și retur, într-un meci nebun

Pentru FCSB, Saburtalo Tbilisi a fost o nucă extrem de greu de spart. Și a probat-o nu doar acel 0-1 în tur. Ci și faptul că, după ce își asigurase un scor de calificare, prin Dawa și Edjouma, s-a văzut pusă, rapid, în situația în care se afla la începutul jocului.

Era 2-2 și, de această dată, nu mai existau 90 de minute de joc, ci numai 11 plus cele de prelungiri. A venit însă reacția rapidă, golul lui Florinel Coman, iar apoi Radunovic, din penalty, i-a adus în extaz pe cei peste 20.000 de fani prezenți pe Arena Națională.

ADVERTISEMENT

FCSB merge și ea mai departe, la primul meci de la revenirea pe bancă a lui Nicolae Dică. Cu jucătorii suferind, pe final, poate și pentru că era nevoie ca ei să arate că pot să fie acuzați de orice, dar nu de lipsă de determinare.

Olimpija Ljubljana – Sepsi 2-0 (2-4 la lovituri de departajare): Procentaj 100% în seara de joi

Da, 100%. Procentaj perfect. Și nu vorbim doar despre cel al loviturilor de departajare transformate de Sepsi Sfântu Gheorghe în Slovenia.

ADVERTISEMENT

Ci și de faptul că, revanșându-se după ce anul trecut erau eliminați, după două remize, la aceste execuții, covăsnenii au izbutit să completeze cvartetul echipelor românești calificate în turul trei al Conference League.

Sigur, după 3-1 în tur, Sepsi putea să aibă mai puține emoții. Cu atât mai mult cu cât Cosmin Matei a avut șansa de a tranșa definitiv calificarea în finalul primei reprize. În plus, Olimpija a egalat scorul general profitând de două momente în care fundașii lui Bergodi au avut parte de ezitări copilărești.

Rămâne însă calificarea. O premieră pentru Sepsi, echipă aflată la doar a doua prezență europeană din istorie.

Inter Escalades – CFR Cluj 1-1: Campioana merge mai departe

Seria calificărilor echipelor românești fusese deschisă, miercuri, de CFR Cluj. După 3-0 în tur, având în față o echipă din Andorra, desigur, trupa lui Dan Petrescu era cvasi-calificată încă după meciul din Gruia.

La retur, n-a fost, conform calculelor hârtiei, un nou succes al clujenilor. S-a terminat doar 1-1, Deac egalând din penalty. Însă, până la urmă, într-o vară în care nu au lipsit surprizele în competițiile europene, ceea ce contează este calificarea.

După cinci ani

Așadar, fotbalul românesc izbutește, iată, un mijloc de săptămână perfect. De care avea nevoie, într-un moment în care, trebuie să acceptăm, era nevoie de rezultate. De confirmări.

Și, pentru prima dată după cinci ani avem patru echipe care ajung în turul trei al competițiilor europene. Ultima dată când fotbalul românesc avea un astfel de număr de formații atât de departe se întâmpla în 2017-18.

Atunci, Dinamo, CS U Craiova și Astra Giurgiu părăseau Europa League în turul trei preliminar. Viitorul, care venea din Champions League, era eliminată în play-off, iar FCSB, eliminată de Sporting în play-off-ul Ligii Campionilor, juca în grupele Europa League, și prindea primăvara. Pentru a ceda apoi, în dubla din 16-imi, cu Lazio.

ADVERTISEMENT