News

Secretarul general al OCDE a venit la București. Iohannis: ”Este un moment istoric. Aderarea României, o prioritate”. Update

Secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a venit la București, vineri. Acesta a avut întrevederi cu președintele Iohannis și premierul Ciucă.
28.01.2022 | 16:39
Secretarul general al OCDE a venit la Bucuresti Iohannis Este un moment istoric Aderarea Romaniei o prioritate Update
ADVERTISEMENT
28-01-2022
14:39

Klaus Iohannis, după întâlnirea cu secretarul general OCDE: ”Este un moment istoric. Aderarea, o prioritate a României”

Președintele României, Klaus Iohannis, a salutat decizia recentă a Consiliului OCDE pe tema extinderii Organizației, care deschide calea începerii negocierilor de aderare a țării noastre la OCDE, și a mulțumit Secretarului General și statelor membre pentru susținerea arătată. 

Șeful statului a apreciat că vizita Secretarului General în România, prima de la anunțarea acestei decizii, reprezintă un mesaj politic cert de recunoaștere a eforturilor și angajamentului țării noastre în acest proces de modernizare și consolidare.

În viziunea lui Iohannis, decizia Consiliului OCDE constituie un moment istoric așteptat de partea română, care confirmă angajamentele țării noastre în sfera principiilor democrației, economiei de piață și multilateralismului. Președintele Klaus Iohannis a subliniat că aderarea cât mai rapidă la OCDE constituie o prioritate pentru România.

”Președintele României a reconfirmat obiectivul de continuare a colaborării strânse cu structurile Organizației, pentru implementarea reformelor necesare și promovarea unei dezvoltări economice sustenabile pentru România. Printre domeniile de interes, Președintele Klaus Iohannis a evocat excelenta colaborare cu OCDE în sfera educației, exprimând încrederea dezvoltării pe mai departe a cooperării pe acest palier important, în cadrul proiectului „România Educată”.

La rândul său, Secretarul General Mathias Cormann a felicitat România pentru decizia favorabilă vizând deschiderea negocierilor de aderare, arătând că țara noastră se numără printre cei mai activi parteneri ai Organizației. Totodată, în perspectiva aderării la OCDE, Secretarul General Mathias Cormann a exprimat disponibilitatea Organizației de a sprijini partea română în atingerea obiectivelor stabilite, de consolidare instituțională și de dezvoltare economică și socială”. se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

28-01-2022
13:43

Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis s-au întâlnit cu secretarul general al OCDE

Premierul Nicolae Ciucă și președintele României au avut întrevederea cu secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Mathias Cormann.

Tot atunci a fost prezentat și studiul OCDE referitor la România și recomandările care sunt făcute pentru țara noastră.

Premierul a precizat că una dintre concluziile raportului este că, în țara noastră, „creşterea economică e robustă”

“O concluzie a studiului OSCE -creşterea economică e robustă, dar riscurile sunt încă ridicate”, a spus premierul.

„Studiul include mai multe referinţe la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, aprobat în luna septembrie de Comisia Europeană, specificând că acesta se concentrează în mod corect pe domeniile în care investiţiile sunt urgent necesare”, a mai precizat el.

28-01-2022
12:52

Guvernul român a gestionat bine pandemia, spune Mathias Cormann

Potrivit secretarului general al OCDE, țara noastră a gestionat bine pandemia, inclusiv în ceea ce privește consecințele economice, lucru pe care l-a făcut „rapid și eficient”.

„Pandemia a lovit puternic România, dar guvernul a gestionat consecințele economice rapid și eficient, contribuind la o redresare rapidă a activității economice”, a spus Mathias Cormann, secretarul general OCDE.

De asemenea, el a specificat că toate țările ar trebui să se concentreze pe creșterea numărului de persoane vaccinate, iar apoi creșterea productivității.

„Provocările vor continua în toate țările. Prioritatea imediată este îmbunătățirea eficienței campaniei de vaccinare.

Ulterior, creșterea productivității prin reducerea barierelor concurențiale, ameliorarea cadrului de reglementare și optimizarea dimensiunii și calității forței de muncă vor fi elemente esențiale ale creșterii nivelului de trai”, a mai spus acesta.

 

Vineri, Mathias Cormann, cel care deține funcția de secretar general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), sosește la București.

Întânire importantă la București. Secretarul OCDE, întrevederi cu Iohannis și Ciucă

Acesta se va întâlni atât cu președintele, cât și cu premierul Nicolae Ciucă. De altfel, acesta din urmă va fi cel care îl va întâmpina la Palatul Victoria, unde are loc întrevederea oficială.

ADVERTISEMENT

Apoi, începând cu ora 10:30 are loc lansarea studiului „Economic Survey of Romania”, unde cei doi oficiali vor susține discursuri.

După aceea, secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică se va întâlni și cu președintele țării noastre, de la ora 13:00.

ADVERTISEMENT

România a aderat la OCDE. Au fost deschise negocierile

De altfel, România a aderat la OCDE pe 25 ianuarie, vizita lui Mathias Cormann la București fiind strâns legată de acest lucru.

Președintele Klaus Iohannis se declara mulțumit de faptul că Consiliului OCDE a luat decizia lansare a negocierilor de aderare cu România, el adresând mulțumiri inclusiv vizitatorului de vineri de la București.

ADVERTISEMENT

Șeful statului a ținut să mai precizeze că acesta este un obiectiv pentru care România muncește cu „energie şi determinare”.

„Salut călduros decizia OCDE de astăzi de deschidere a negocierilor de aderare cu România. Mulţumesc secretarului general Mathias Cormann şi statelor membre pentru susţinerea candidaturii României!

ADVERTISEMENT

Rămânem angajaţi să atingem obiectivul aderării la OCDE, cu energie şi determinare”, a scris transmis Klaus Iohannis pe Facebook.

Ce este OCDE, de fapt. Cu ce se ocupă organizația

OCDE a decis, pe 25 ianuarie, să deschidă negocierile de aderare pentru mai multe state ale lumii, prin care se află și țara noastră.

Vești bune au mai fost pentru încă cinci țări candidare, adică Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru.

„Vine ca urmare a deliberărilor atente ale membrilor OECD pe baza dovezilor din Cadrul pentru Luarea în Considerare a Posibililor Membri și a progreselor făcute de către cele șase state de la primele cereri depuse pentru calitatea de membru OECD”, se arăta într-un comunicat de presă al organizației.

OCDE este un for pentru creșterea economică și stabilitatea socială, iar din el fac parte 38 dintre cele mai bogate state ale lumii, 23 de membri fiind din Europa.

ADVERTISEMENT