Life

Secretele bucătarilor de top pentru cea mai gustoasă mămăligă. Câte minute se fierbe mălaiul în apă, de fapt

Cum să faci cea mai gustoasă mămăligă. Bucătarii de top au un secret după care gătesc acest preparat tradițional. Câte minute se lasă la fiert mălaiul?
04.12.2022 | 07:00
Secretele bucatarilor de top pentru cea mai gustoasa mamaliga Cate minute se fierbe malaiul in apa de fapt
Cum să prepari cea mai bună mămăligă. Sursa foto: captură video youtube ”Rețetele Mihaelei”
ADVERTISEMENT

Mămăliga este unul dintre preparatele tradiționale de pe masa românului. Gustul ei unic îi cucerește inclusiv pe străinii care pun piciorul în țara noastră. Cum să gătești cea mai bună mămăligă?

Cum să faci cea mai bună mămăligă

Mămăliga a fost cândva consumată zilnic, deoarece lumea era săracă și nu își permitea pâine. În vremurile actuale, este nu doar un înlocuitor de pâine, dar și un conținut necesar atunci când vrei să servești anumite mâncăruri, precum: pește, tochitură, brânză, brânză cu smântână sau sarmale.

ADVERTISEMENT

Din bătrâni se spune că mămăliga, ca să iasă bună și fără cocoloașe trebuie amestecată cu un făcăleț de mai multe ori și, totodată, are nevoie de o fiebiere corectă, ”semnalată” de formarea terciului.

Maeștrii bucătari au descoperit de-a lungul timpului că este foarte importantă și textura făinii de porumb pentru a face o mămăligă ca la carte.

ADVERTISEMENT

Cu toții știm că aceasta se prepară astfel: se pune apă într-un vas, de preferat un ceaun sau o cratiță, punem sare și lăsăm la fiert. Când apa dă în clocot, turnăm puțin mălai și lăsăm la fiert, apoi amestecăm de câteva ori și răsturnăm pe un fund sau un vas. Însă, cum fac mămăligă bucătarii iscusiți?

Modul de preparare. Cum fac mămăligă maeștrii în arta culinară

Într-un vas de fontă sau de inox se pune apă și se lasă la fiert la foc mic. La patru măsuri de apă se pune o măsură de mălai, dar nu obligatoriu, depinde dacă vă doriți o mămăligă moale sau tare.

ADVERTISEMENT

Se adaugă și sare, după gust. Când apa dă în clocot, se toarnă mălaiul în stil ”ploaie” și în același timp amestecăm cu un făcăleț sau alte ustensile de bucătărie speciale, potrivit stiridirecte.ro

Se recomandă amestecarea cât mai deasă, chiar dacă fierbe, deoarece nu trebuie să lăsăm să se formeze cocoloașe. La un moment dat, simți cum mămăliga se întărește, iar acela este momentul când trebuie să o iei de pe foc.

ADVERTISEMENT

Nu trebuie lăsată să se răcească în același vas în care a fiert, ci se răstoarnă rapid pe un fund de lemn, farfurie sau castron, dar nu foarte adânc.

Sunt bucătari care pun unt în mămăligă, înainte de a o răsturna. Acest ingredient îi oferă un aspect cremos.

ADVERTISEMENT