Fotbal international

Secretele lui Walid Regragui, antrenorul erou al Marocului, care nu a primit nicio șansă în Europa. A creat defensiva perfectă la echipa care în iunie era umilită de SUA

Marocul e revelația Campionatului Mondial din Qatar, iar o mare parte din merite le are selecționerul Walid Regragui (47 de ani). Secretul ascensiunii remarcabile.
11.12.2022 | 17:40
Secretele lui Walid Regragui antrenorul erou al Marocului care nu a primit nicio sansa in Europa A creat defensiva perfecta la echipa care in iunie era umilita de SUA
Walid Regragui nu are nicio înfrângere în 8 meciuri pe banca Marocului, în care a primit doar un gol. Sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Maroc a scris istorie la turneul final din Qatar și devine prima echipa de pe continentul african care reușește să se califice într-o semifinală de Campionat Mondial. Totul a început însă odată cu venirea lui Regragui, care a schimbat fața echipei în mai puțin de 3 luni.

Walid Regragui, asul din mânecă al Marocanului. A remodelat echipa în doar 3 luni

Regragui a preluat Marocul pe 31 august 2022, iar antrenorul a reușit într-o perioadă foarte scurtă de timp să schimbe total jocul echipei și să sudeze o defensivă de fier! De când a preluat naționala Marocului, africanii au primit un singur gol în meciul cu Canada din grupe, câștigat cu 2-1.

ADVERTISEMENT

Asta în condițiile în care marocanii au întâlnit campioana mondială Spania, care a spulberat Costa Rica cu 7-0, dar și Portugalia sau finalista din 2018, Croația.

Parcursul incredibil al lui Walid Regragui pe banca Marocului

  • Maroc 2-0 vs Chile
  • Maroc 0-0 vs Paraguay
  • Maroc 3-0 vs Georgia
  • Maroc 0-0 vs Croatia
  • Maroc 2-0 vs Belgium
  • Maroc 2-1 vs Canada
  • Maroc 0-0 vs Spain
  • Maroc 1-0 vs Portugal
ADVERTISEMENT

Lucrurile stăteau cu totul altfel înainte de venirea lui Regragui. În luna iunie, Maroc pierdea cu 3-0 într-un amical cu SUA! Ba, mai mult, marocanii primeau gol de la Africa de Sud (2-1), Gabon (2-2), Malawi în Cupa Africii pe Națiuni sau RD Congo (preliminarii Mondiale 1-1, 4-1). De altfel, Maroc au fost eliminați în sferturile de finală ale Cupei Africii pe Națiuni de către Egipt, 1-2, după 120 de minute.

Parcursul Marocului aduce aminte de cel al Greciei la Campionatul European din 2004, unde nu au primit niciun gol în faza grupelor și câștigau finala în fața Portugaliei. Acum africanii au reușit să elimine Portugalia în sferturile de finală ale Cupei Mondiale și vor întâlni Franța, favorita principală.

ADVERTISEMENT

Cine este Walid Regragui, antrenorul care a făcut minuni pentru Maroc

Walid Regragui are 47 de ani și era un nume necunoscut pentru mulți înainte de Campionatul Mondial din Qatar și a reprezentat la rândul său naționala Marocului ca jucător, fiind fundaș dreapta. Ceea ce spune multe despre cum a reușit să facă din defensiva Marocului un zid impenetrabil.

Născut în Franța, a jucat la Toulouse, Ajaccio, Grenoble sau Racing Santander, iar între 2001 și 2009 când s-a retras, a evoluat în 45 de meciuri pentru naționala Morocului. A jucat în Maroc doar în ultimul an din carieră, la Moghreb Tetouan.

ADVERTISEMENT

După ce s-a retras, a devenit antrenorul secund al naționalei Marocului în 2012, însă a fost demis pe 1 octombrie 2013, alături de antrenorul principal Rachid Taoussi.

Ia o pauză de aproape un an și o preia pe FUS Rabat, prima echipă ca antrenor principal și unde va rămâne nu mai puțin de 6 ani (168 de meciuri). Urmează o scurtă aventură de 9 luni în Qatar, unde avea să scrie istorie doi ani mai târziu.

Prima performanță majoră din carieră

În august 2021 o preia pe Wydad Casablanca, una dintre cele mai iubite echipe din Maroc, cunoscută pentru atmosfera incredibilă de la meciuri creată de suporteri.

Walid Regragui reușește să câștige Liga Campionilor Africii, după 2-1 cu egiptenii de la Al Ahli, campioana en-titre. Regragui a devenit doar al doilea marocan care reușește să câștige cel mai important trofeu intercluburi de pe continentul african, după Hussein Ammouta în 2017.

Această performanță l-a și propulsat în funcția de selecționer al Morocului în locul bosniacului Vahid Halilhodzic. Numirea sa avea însă să fie criticată de mulți, fiind poreclit „cap de avocado”.

Walid Regragui, acuze de rasism după calificarea Marocului în semifinalele CM: „De ce nu angajează cluburile europene antrenori arabi?”

Walid Regragui a făcut acuzații grave după calificarea entuziasmantă în fața Portugaliei: „De ce nu angajează cluburile europene antrenori arabi? Întrebați-le! Poate e o problemă culturală, poate e vorba de mentalitate.

Astăzi, cred că e imposibil ca Manchester City sau Barcelona să aleagă un antrenor arab, nici măcar nu se gândesc la asta, ca și cum nu merităm atenție, suntem incapabili de o asemenea misiune.

Totuși, sunt momente în istorie care îi fac pe oameni să se răzgândească. Depinde de noi, africani și arabi, să schimbăm istoria. S-ar putea întâmpla”, a declarat Walid Regragui, într-un interviu pentru The Athletic.

Maroc a scris istorie pentru Africa la Campionatul Mondial. De ce vor rămâne în statistici

Pe lângă faptul că Maroc a devenit prima echipă de pe continentul „negru” care a ajuns în semifinalele unui Campionat Mondial, marocanii au mai reușit să rămână în statistici de-a lungul timpului.

Pe 11 iunie 1970, Maroc termina la egalitate cu Bulgaria, scor 1-1 și aducea primul punct din istorie pentru Africa la un Campionat Mondial!

Tot Maroc a fost prima echipă africană care a reușit calificarea din grupe la Campionatul Mondial, în 1986. Marocanii reușeau și atunci să se califice după o victorie în fața Portugaliei, scor 3-1 și două rezultate de egalitate: 0-0 cu Anglia și Polonia.

  • 1 gol a primit Maroc cu Walid Regragui pe bancă în 8 meciuri
ADVERTISEMENT