News

Secretele unui lider Hamas, dezvăluite de agentul care l-a interogat timp de 150 de ore. ”A obligat un luptător să-și îngroape fratele de viu”

Cine este liderul Hamas, Yehiya Sinwar? De la executant la creierul atacului din 7 octombrie. "El va lupta până la sfârșit"
12.12.2023 | 14:07
Secretele unui lider Hamas dezvaluite de agentul care la interogat timp de 150 de ore A obligat un luptator sasi ingroape fratele de viu
Yehiya Sinwar, liderul Hamas artizan al atacului din 7 octombrie asupra Israelului Sursa foto> hepta, Flash90, The Times of Israel / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De la masa de interogatoriu dintr-o închisoare israeliană, Yehiya Sinwar a povestit cu răceală detalii macabre despre crimele sale. Era anul 1989. Viitorul lider Hamas, pe atunci executant intern al grupului, urma să fie condamnat pentru uciderea a patru colegi palestinieni.

Secretele lui Yehiya Sinwar dezvăluite de omul care l-a interogat timp de 150 de ore

Sinwar a relatat cum l-a obligat pe un membru Hamas să îl sune pe fratele său – un presupus colaborator – pentru a aranja o întâlnire, și-a amintit Michael Koubi, care a petrecut mai mult de 150 de ore interogându-l pentru Shin Bet, agenția de informații interne a Israelului. Sinwar l-a obligat pe luptător să-și îngroape fratele de viu. El nu a arătat “nicio emoție”, a spus Koubi. “Am văzut un om care era foarte inteligent… și care chiar credea în tot ceea ce făcea.”

ADVERTISEMENT

Detaliile privind tacticile nemiloase aplicate de Sinwar, acum în vârstă de 61 de ani, pe când conducea Majd, forța de securitate internă a Hamas, aruncă lumină asupra liderului care avea să devină. Un lider dedicat distrugerii Israelului și acuzat de a fi pus la cale atacul din 7 octombrie din sudul țării, unde militanții au ucis 1.200 de persoane și au răpit aproape 250 de persoane, scrie The Washington Post.

Acum, el se află în fruntea listei țintelor VIP ale Israelului în Gaza, despre care se crede că se ascunde în vasta rețea de tuneluri subterane, în timp ce forțele israeliene cercetează mica enclavă și o bombardează cu atacuri aeriene. Războiul a ucis peste 18.000 de palestinieni în doar două luni, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, și este puțin probabil să se încheie până când Sinwar nu va fi mort sau capturat.

ADVERTISEMENT

Transcrierile interogatoriilor și relatările oficialilor israelieni din domeniul securității, ale colegilor prizonieri și ale altor persoane care l-au întâlnit indică un strateg intransigent, cu o înclinație pentru uciderea de aproape, modelat de o educație dură într-o tabără de refugiați palestinieni și de decenii în detenție în Israel. Și-a petrecut cei 22 de ani de închisoare studiindu-și îndeaproape inamicul, răsfoind cărți despre politica israeliană și învățând fluent limba ebraică.

Pentru a-l înțelege pe Sinwar, trebuie mai întâi să înțelegem de unde a venit, a declarat fostul său coleg de închisoare Esmat Mansour. “A spus că familia lui a trăit în tragedie”, și-a amintit Mansour. “A spus că aceste amintiri nu îl vor părăsi.”

ADVERTISEMENT

Născut într-o tabără de refugiați din Gaza

Sinwar s-a născut în tabăra de refugiați Khan Younis din Gaza în 1962. Familia sa a fost forțată să părăsească orașul palestinian Madjal în urma războiului de independență din 1948 al Israelului, o perioadă cunoscută de arabi sub numele de Nakba, sau “catastrofă”, când sute de mii de palestinieni au fost strămutați.

După ce Madjal a fost golit de populația palestiniană – ultimii locuitori au fost deportați în 1950 – Israelul a redenumit orașul Ashkelon. Sinwar va petrece mai târziu o perioadă de timp în închisoare acolo.

ADVERTISEMENT

Până la nașterea sa, corturile de refugiați dintre dunele de nisip de la Khan Younis fuseseră înlocuite cu mici case din blocuri de zgură, dar condițiile erau încă îngrozitoare. Sinwar vorbea despre lipsa de salubritate și despre lupta pentru a trăi din ajutoarele de la ONU, a mai declarat Mansour.

“Întotdeauna se întorcea la aceste povești când ne spunea să luptăm împotriva ocupației”, a spus Mansour. Sinwar s-a opus cu înverșunare acordurilor de la Oslo din 1993, acordul mediat de SUA care a conturat o soluție cu două state pentru conflict. “A fost un radical”, a spus Mansour. “A vrut să riposteze.”

A fost arestat pentru prima dată de Israel în 1982, pe când era student la Universitatea Islamică din Gaza, unde a fost membru fondator al mișcării studențești Hamas, a declarat Ibrahim al-Madhoun, un editorialist afiliat Hamas. El l-a descris pe Sinwar ca fiind “neclintit în deciziile sale, chiar dacă acestea sunt dure”.

Sinwar a fost activ în timpul primei Intifade (revoltă împotriva Israelului) care a început în Gaza în 1987. El a devenit un apropiat al fondatorului Hamas, șeicul Ahmed Yassin, rugându-se în aceeași moschee cu acesta în orașul Gaza.

A fost reținut din nou în 1988, după ce a fost rănit când un dispozitiv exploziv improvizat pe care îl confecționa a explodat, a declarat Koubi. Abia în închisoare a ieșit la iveală rolul său în uciderea unor locuitori din Gaza suspectați că ar fi colaborat cu Israelul.

“Măcelarul din Khan Younis”

“În prima zi, a fost foarte dur, nu a vrut să spună nimic”, a spus Koubi, adăugând că, în cele din urmă, a mărturisit 12 crime, dar a fost condamnat doar pentru patru capete de acuzare. Deși Israelul este cunoscut pentru tehnicile sale dure de interogare, Koubi a susținut că Sinwar nu a fost abuzat fizic.

Într-o transcriere de 10 pagini a interogatoriului său, aflată la Curtea Supremă din Israel și publicată ulterior de presa israeliană, Sinwar a descris strangularea victimelor până la moarte. Koubi a declarat că îi plăcea, de asemenea, să folosească o macetă. Unii locuitori din Gaza l-au poreclit “Măcelarul din Khan Younis”.

El descrie uciderea unui presupus colaborator într-un mormânt deschis în cimitirul local. “I-am legat ochii cu o cârpă ca să nu poată vedea, l-am pus într-un mormânt mare pe care l-am văzut și l-am sufocat cu o cârpă”, se arată în transcriere, potrivit unor extrase publicate de Israel Hayom. “După ce l-am strangulat, l-am înfășurat într-o pânză albă și am închis mormântul.” Koubi a declarat că nu a fost surprins de brutalitatea atacului din 7 octombrie: “El are o ură foarte profundă”.

Sinwar a urcat rapid în rândurile Hamas după ce a fost eliberat din închisoare în 2011, împreună cu alți 1.026 de prizonieri palestinieni, în schimbul soldatului israelian răpit Gilad Shalit. Dar era în închisoare când și-a construit influența. “Nu a venit de nicăieri”, a declarat Mkhaimar Abusada, profesor de politică la Universitatea al-Azhar din Gaza.

La început, el a avut puțină influență în sistemul penitenciar israelian, unde deținuții sunt împărțiți în diferite facțiuni palestiniene. Dar chiar și în interior, el a continuat să vâneze colaboratorii cu Israelul, au declarat Mansour și Koubi.

Ales lider al Hamas pe când se afla în închisoare

Pe măsură ce Hamas a devenit mai proeminent pe scena politică palestiniană, steaua lui Sinwar a început să crească. În perioada celei de-a doua Intifade, a fost ales lider al Hamas în închisoare, unde a condus grevele în încercarea de a îmbunătăți condițiile de detenție.

În iunie 2006, fratele mai mic al lui Sinwar, Muhammad Sinwar, a fost suspectat că a jucat un rol-cheie în raidul transfrontalier care a dus la capturarea lui Shalit. “Când Hamas a devenit mai puternică și l-au răpit pe Shalit, el a devenit one man show”, a declarat Mansour.

El nu mai era interesat să se întâlnească cu autoritățile din închisoare, a spus Mansour, în schimb a ținut audiențe cu serviciile de informații israeliene și cu alți oficiali care urmăreau eliberarea lui Shalit.

Când Sinwar a fost eliberat, el s-a adresat mulțimii care îl aclama în orașul Gaza, făcând apel la Hamas să îi elibereze pe cei rămași în închisorile israeliene. “Acest lucru trebuie să se transforme imediat într-un plan practic”, a spus el. Potrivit celor care îl cunosc, el rămâne profund implicat în situația prizonierilor palestinieni, ceea ce probabil a contribuit la răpirea în masă a israelienilor la 7 octombrie.

În interviurile publice dinaintea atacului – inclusiv unul cu un ziar israelian în 2018 – el a spus că nu căuta confruntarea. “Nu mai vreau alte războaie”, a declarat el pentru Yedioth Ahronoth, un ziar israelian. Dar alte comentarii au fost mai extreme, a declarat Abusada, arătând un apel al lui Sinwar de anul trecut către palestinieni, în care îi îndeamnă să efecteze atacuri tip lup singuratic cu cuțite, satâre și topoare.

Alăturându-se aripii politice a Hamas, el a estompat efectiv distincția dintre luptători și oficialii grupării, a declarat Shlomi Eldar, un jurnalist israelian care a scris în 2012 o carte despre Hamas și a intervievat unii dintre cei mai înalți oficiali ai acesteia.

Singurul care ar fi avut curajul să orchestreze atacul din 7 octombrie

“El a schimbat mișcarea”, a spus Eldar. Niciunul dintre ceilalți lideri ai grupului nu ar fi orchestrat un atac de amploarea celui de la 7 octombrie, temându-se de reacțiile negative, a explicat el. Dar Sinwar este diferit: “Singura explicație pe care o pot da este că este vorba de personalitatea lui”.

În pariul său, alții îl suspectează că a încercat să se poziționeze ca lider al cauzei palestiniene, un rol pe care l-a căutat mult timp. “M-am simțit ca și cum ar fi spus: ‘Eu sunt Yasser Arafat 2′”, a declarat un oficial palestinian care s-a întâlnit cu Sinwar de mai multe ori.

“Nimeni nu poate nega faptul că, pe de o parte, și-a înregistrat numele în istorie și, pe de altă parte, a schimbat situația statică pe care Israelul a adoptat-o pentru a trata cu palestinienii”, a declarat oficialul, vorbind sub protecția anonimatului pentru a discuta despre întâlnirile sensibile.

Israelul spune că Sinwar este un “om mort” și că este doar o chestiune de timp până când forțele sale îl vor ajunge din urmă. Pe măsură ce vânătoarea de oameni se intensifică, liderul Hamas este probabil înconjurat de un cerc interior de confidenți – inclusiv de fratele său Muhammad, care și-a înscenat moartea în 2014, dar care a reapărut de atunci. “El va lupta până la sfârșit”, a mai declarat Koubi.

ADVERTISEMENT