Life

Secretul bucătarilor italieni pentru cele mai bune paste făcute acasă. Acesta este ingredientul esențial

Pastele făcute în casă sunt cu mult mai delicioase decât cele achiziționate din comerț, dar și mult mai sănătoase. Totuși, ele necesită un anumit stil de preparare.
09.02.2023 | 08:01
Secretul bucatarilor italieni pentru cele mai bune paste facute acasa Acesta este ingredientul esential
Secretul bucătarilor italieni pentru cele mai bune paste făcute acasă. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Poți face paste și acasă, iar bucătarii italieni au câteva secrete când vine vorba de acest lucru. În primul rând, ingredientele trebuie alese cu grijă, astfel încât rețeta să fie una perfectă, iar asta nu este tot. Mai sunt și alte detalii de care trebuie să ținem cont.

Secretul celor mai delicioase paste făcute acasă

Pentru a te bucura de niște paste italiene delicioase, autentice, primul lucru de care trebuie să ții cont este făina. Poți prepara paste fie cu făină universală, fie cu făină de tip 00, fie cu făină integrală. În funcție de preferințe, fiecare făină îți poate oferi un aluat diferit.

ADVERTISEMENT

Spre exemplu, dacă alegi să prepari paste de casă cu făină universală, acestea vor fi mătăsoase și se pot servi la final cu un sos roșu simplu. De cealaltă parte, făina tip 00 are un conținut scăzut de gluten și este cel mai des folosită în prepararea pastelor, inclusiv cele din comerț.

Făina integrală în schimb, are o aromă și o textură diferită, așa că așteaptă-te ca pastele tale să aibă și ele o nuanță mai diferită, dar și o altă textură. Iar pentru niște paste reușite, este important de asemenea să ne orientăm spre produse de bună calitate.

ADVERTISEMENT

Ingredientul secret al pastelor italiene

În această rețetă ai nevoie și de ouă, iar bucătarii italieni le recomandă fie pe cele bio, fie pe cele culese din propria curte, ori achiziționate de la o fermă. De ce este atât de important oul? Datorită lui putem avea paste mai fine, dense și mai catifelate.

De asemenea, dacă gălbenușul are o culoare aprinsă, atunci pastele vor fi și ele mai galbene. Dacă vrei niște paste mai albe însă, vei avea nevoie de un gălbenuș care să nu aibă o culoare chiar atât de intensă. Știai că în aluatul de paste se folosește și uleiul de măsline?

ADVERTISEMENT

În timp ce prepari aluatul trebuie să adaugi câteva picături de ulei de măsline. Acesta hidratează aluatul și de asemenea, vei vedea cum îl poți modela și mult mai ușor. Ai grijă însă la cantitate, pentru că doar câteva picături sunt mai mult decât suficiente.

Rețeta de paste a marilor bucătari italieni

Iar pentru a da gust pastelor tale și pentru a te bucura de un preparat delicios, bucătarii italieni recomandă sarea de mare, care trebuie adăugată în apa în care pastele sunt fierte, dar în compoziție. Acum că am aflat ingredientele de bază pentru pastele făcute în casă, să vedem și cum arată rețeta, dar și cantitatea acestora. Pentru pastele de casă avem nevoie de:

ADVERTISEMENT
  • 4 ouă bio mari
  • 400 g făină tip 00
  • 5 ml ulei de măsline
  • 5 g sare de mare

Referitor la modul de preparare, asigură-te că pregătești un blat de lucru înainte pentru că procedura va crea destul de mult haos pe masa ta de bucătărie. Se pune făina, iar în mijlocul ei se face o gaură, unde vom adăuga ouăle, uleiul de măsline, alături de sare.

Pentru a sparge ouăle poți utiliza o furculiță, însă ai grijă să nu distrugi pereții de făină din jur. În momentul în care ouăle au fost amestecate, cu ajutorul furculiței se ia făină, puțin câte puțin și se încorporează cu ouăle. Mai apoi, stropește cu două linguri de apă compoziția și continuă să o amesteci până când ai obținut un aluat omogen.

Cât timp trebuie frământat aluatul pentru paste

În jur de 7-10 minute, cam atât trebuie să frămânți aluatul, iar apoi întinde-l și taie-l în patru bucăți egale. O bucată o vei lua, iar restul el acoperi cu un prosop curat. Mai departe vei avea nevoie de un sucitor ca să rulezi aluatul în funcție de grosimea pe care o vrei.

Bucătarii italieni recomandă însă un aluat mai gros, pentru că cel subțire are șanse mari să se rupă destul de repede. După ce am rulat aluatul, acesta se aranjează în formă cilindrică, iar mai apoi se taie fâșii. Fiecare felie de aluat se învârte și se formează un cuib, iar mai apoi se presară făină peste fiecare bucățică în parte.

Asta vom face cu tot aluatul, iar pentru a simplifica procedura, poți opta pentru un aparat special de întins paste. Dacă aluatul este gata, putem începe să fierbem pastele. Se pune o oală mare cu apă, alături de cinci lingurițe de sare, iar în momentul în care apa fierbe, se adaugă și pastele, care, în funcție grosime pot sta între 1 și 3 minute la fiert.

După ce pastele s-au fiert, le poți adăuga într-o tigaie, dacă vrei să faci și niște sos. Acestea vor absorbi mai bine aroma sosului, pentru că sunt proaspete, iar bucătarii italieni folosesc această tehnică în toate rețetele lor  și tocmai din acest motiv aroma este una mult mai intensă.

ADVERTISEMENT