Life

Secretul celor mai bune murături, dezvăluit de Radu Anton Roman. Ce trebuie să pui în borcan

Află care este secretul celor mai bune murături, dezvăluit de Radu Anton Roman. Ce trebuie să pui în borcan?
20.10.2021 | 12:56
Secretul celor mai bune muraturi dezvaluit de Radu Anton Roman Ce trebuie sa pui in borcan
Secretul celor mai bune murături, dezvăluit de Radu Anton Roman. Ce trebuie să pui în borcan. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Radu Anton Roman a dezvăluit care este secretul celor mai bune murături. Celebrul jurnalist și realizator de emisiuni culinare a menționat, într-una din lucrările sale, ce trebuie să pui în borcan pentru ca murăturile să aibă un gust inedit.

Este perioada în care gospodinele se pregătesc de iarnă și pun murături la borcan. Află care este rețeta pentru ca murăturile să-ți iasă perfect, dezvăluite de regretatul maestru bucătar.

ADVERTISEMENT

Secretul celor mai bune murături, dezvăluit de Radu Anton Roman

În volumul „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (1998, editura Paideia), Radu Anton Roman a dezvăluit care este secretul celor mai bune murături. Renumitul bucătar îți spune ce trebuie să știi atunci când pui murături la borcan.

Toate murăturile au nevoie de țelină cu frunze, usturoi, morcovi, arpagic și mere tari de toamnă, conform volumului menționat anterior.

ADVERTISEMENT

Mai este nevoie de tulpini de mărar uscat (1 – 2 legături la un borcan de 10 – 15 l), 3 – 4 legături de cimbru uscat la borcan, 3 – 5 rădăcini la borcan și 3 – 4 crenguțe de vișin verde la borcan.

Ai nevoie de câteva ingrediente de bază și pentru zeama care fierbe. Astfel, trebuie să pui 1 – 2 linguri de sare la 1 l de lichid, 3 – 5 l de oțet la 10 – 15 l de lichid. La un borcan de 10 l ai nevoie de 20 g de piper, 10 – 15 foi de fain și 2 linguri de boabe de muștar.

ADVERTISEMENT

De asemenea, este nevoie să adaugi și o pastilă de aspirină per litru de apă, dar și 10 – 20 g de conservant la litrul de apă, notează adevărul.ro.

Cum se prepară murăturile în oțet

Ingrediente pentru zeama folosită la un borcan de 10 l

  • 3 l apă
  • 1,5 l de oţet de 9 grade
  • 450 g zahăr
  • 300 g miere
  • 30 de boabe de piper
  • 6 foi de dafin
  • 30 g boabe de muştar
  • 3 ramuri de cimbru uscat
  • 3 linguri de sare
ADVERTISEMENT

Ingrediente pentru compoziție

  • 2 kg ceapă roșie mică
  • 5 căpăţâni de usturoi
  • o ţelină mijlocie
  • 5 morcovi potriviţi
  • 3 legături de cimbru uscat
  • 3 rădăcini de hrean
  • o legătură de tulpini de mărar uscat
  • 3 mere tari
  • 7 kilograme de gogoşari (au 9 kilograme de castraveciori sau  prune, varză roşie, mere, conopidă)

Se curăță ceapa și țelina. Morcovii se taie felii, apoi se curăță usturoiul. Legumele se spală și se așază în borcan. La fiecare strat de castraveciori/ gogoșari se mai pun o felie de țelină, 2 – 3 rondele de morcov, 5 – 6 căței de usturoi, cepe roșii mici.

Atunci când borcanul se umple, deasupra se pun trei mere feliate, apoi ramuri de vișin verzi, crenguțe de mărar și cimbru uscat.

Zeama se lasă la fiert, apoi la răcit, după care se toarnă în borcanul bine spălat cu apă fierbinte. Este bine să lași borcanul pe lame de cuțit ca să nu se spargă din cauza lichidului fierbinte. Se acoperă cu o farfurie, se înfășoară în cârpe și se lasă așa peste noapte.

Se completează cu zeama rămasă a doua zi, se leagă cu celofan bine spălat și înmuiat în apă fierbinte. Murăturile se pot consuma după 3 – 4 săptămâni.

Saramura cu oțet

La un l de apă ai nevoie de o lingură de sare, un pahar de oţet, 10 boabe de piper, o foaie de dafin, 10 g conservant, 10 g boabe de muştar, legume şi fructe. Se pune zeama la fiert, apoi legumele bine spălate se așază în borcan, amestecat.

Rădăcinoasele se taie felii și trebuie răspândite peste tot între murături. Și usturoiul, fiind un bun conservant, trebuie răspândit prin borcan. Atunci când borcanul s-a umplut, se pune un capac de de frunze de ţelină, cimbru uscat, hrean, mărar, crenguţe de vişin.

După ce zeama a fiert, se lasă la răcit câteva minute, după care se toarnă fierbinte peste murături. Se repetă același procedeu cu acoperirea borcanului.

ADVERTISEMENT