Life

Secretul lui chef Joseph Hadad pentru friptura de vită perfectă. La ce trebuie să fim atenți când alegem carnea

Friptura de vită necesită o atenție destul de mare, în special atunci când vrem să ne bucurăm de un preparat fraged, deosebit, dar și aromat.
31.01.2023 | 08:47
Secretul lui chef Joseph Hadad pentru friptura de vita perfecta La ce trebuie sa fim atenti cand alegem carnea
Secretul lui chef Joseph Hadad pentru friptura de vită perfectă. Sursă foto: captură video, Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Chef Joseph Hadad are câteva secrete atunci când vine vorba de friptura de vită. Bucătarul spune că cel mai important lucru este modul în care alegem carnea de vită.

Secretul pentru cea mai delicioasă friptură de vită

Când vine vorba de friptură de vită, mulți se gândesc la diferite tipuri de carne, însă fiecare dintre acestea se comportă diferit la gătit. Spre exemplu, părțile din vită cu grăsime au texturi diferite, așa că necesită o atenție mult mai mare.

ADVERTISEMENT

Ce tip de carne de vită trebuie să alegem dacă vrem o friptură perfectă? Chef Joseph Hadad spune că o delicatesă este breveta mică, care mai este cunoscută și sub denumirea de ”Flank Steak”.

Aceasta este practic mușchiul des utilizat al vitei, care poate fi destul de dur, așa că necesită un mod de preparare mai deosebit. Trebuie să o tăiem foarte subțire și să frigem la foc într-un mod cât se poate de rapid.

ADVERTISEMENT

De asemenea, marinarea cărnii este și ea esențială, a mai spus bucătarul, care ne recomandă pe de altă parte să nu optăm pentru baveta mare, sau fleica, pentru că este extrem de grasă și nu se folosește la friptură.

Chef Joseph Hadad ne spune cum alegem carnea de vită corect

”Baveta mică, de exemplu, aflată pe partea de burtă a vitei, este o bucată destul de tare. Așa că trebuie să o tăiați subțire și să o frigeți la foc iute, fără a o lăsa să treacă de stadiul de medium-rare. O marinare prealabilă ajută și ea. Baveta mare sau fleică (skirt steak) este o bucată de carne din aceeași zonă abdominală, însă mult mai lungă și ceva mai grasă.

ADVERTISEMENT

Nu se folosește prea des ca friptură, ci mai curând în preparate precum fajita sau stir-fry, adică tăiată în bucăți mici și trasă rapid la tigaie’’, a precizat cunoscutul bucătar.

Cea mai fragedă bucată de carne de vită este fileu, adică mușchiul lung din șodul vitei. Acesta este subțire, dar și macru, iar cele cele mai delicioase preparate cu siguranță îl au la bază.

ADVERTISEMENT

Fileul de vită poate fi preparat fie la grătar, fie la tigaie, însă în niciun caz nu trebuie acoperit de condimente și nici nu trebuie marinat, având în vedere gustul său deosebit.

Cum se prepară corect coastele de vită

De cealaltă parte însă, coastele de vită sunt o alegere bună pentru o friptură la cuptor, la fel ca și faimoasa ceafă de vită, care însă conține ceva mai multă grăsimea. Ea poate fi preparată de asemenea și pe grătar.

Vrăbioara pe de altă parte, adică partea superioară a spatelui vitei este destul de tare. Ea poate fi tocată, însă chiar și așa, necesită ceva mai mult timp de preparare.

Antricotul în schimb este perfect pentru o friptură delicioasă de vită, însă și aici avem de respectat câțiva pași importanți.

‘’Ribeye sau antricotul este cea mai bună opțiune pentru o friptură datorită marmorării sale cu grăsime gustoasă.

Iar dacă carnea mai este și maturată (28 de zile), atunci gustul este și mai intens’’, a adăugat Joseph Hadad.

T-bone, adică bucata de carne care conține o parte de vrăbioară și o bucată de mușchi este extrem de fragedă , dar și aromată, iar cel mai bine putem să simțim asta dacă alegem să o preparăm pe grătar și nicidecum la cuptor.

Chef Joseph Hadad mai are de asemenea și o rețetă extrem de simplă pentru o friptură delicioasă, care merită încercată. 

ADVERTISEMENT