Life

Secretul lui chef Joseph Hadad pentru o friptură fragedă. Ce ingredient trebuie să folosești

Care e secretul lui chef Joseph Hadad pentru o friptură fragedă. Ingredientul pe care trebuie să-l folosești la preparatul tău.
18.01.2023 | 09:31
Secretul lui chef Joseph Hadad pentru o friptura frageda Ce ingredient trebuie sa folosesti
Chef Joseph Hadad, secretul pentru o friptură fragedă. Sursa foto: Instagram, Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Chef Joseph Hadad a dezvăluit secretul său pentru o friptură fragedă. Un anumit ingredient poate face minuni pentru preparatul tău.

Chef Joseph Hadad, secretul pentru o friptură fragedă

Îndrăgitul bucătar a oferit câteva trucuri pentru a te ajuta să obții și tu o carne cât mai fragedă. Renumitul bucătar a vorbit despre importanța alcoolului în preparatele culinare, mai ales la fripturi.

ADVERTISEMENT

Alcoolul este folosit la multe feluri de mâncare datorită gustului. Dacă fierbe suficient de mult, rămâne doar aroma băuturii, așa că nu va mai trebui să-ți faci griji cu privire la cantitatea de alcool.

În afară de gustul unic pe care îl dă preparatelor, alcoolul are și rolul de a face friptura fragedă. Dacă folosești cantitatea potrivită, carnea va fi mult mai bună la gust.

ADVERTISEMENT

“Spuneam că alcoolul dă nota de aciditate. Iar acesta este esențial în marinarea cărnurilor. Așa că îl puteți folosi în procesul de frăgezire a cărnii, atât pentru gust, cât și pentru textură.

Lăsați carnea între jumătate de oră și 4 ore în marinadă înainte de a o găti și țineți cont de notele pe care băutura și le imprimă în produsul final.

ADVERTISEMENT

De exemplu, un whiskey va da o aromă ușor afumată, în vreme ce un rom va da dulceață cărnii.”, a explicat chef Hadad pe blogul său personal.

Totodată, alcoolul se poate folosi și pentru sosuri. Juratul de la MasterChef România a explicat cum trebuie să procedăm pentru a găti cel mai bun sos, în care să adăugăm alcool pentru o aromă unică.

ADVERTISEMENT

“Pentru sosuri, cel mai bun moment de a adăuga alcoolul este în prima parte, pentru deglasarea tigăii.

După ce ați sotat legume și/sau carne, pe fundul tigăii rămân lipite bucățele pline de gust și grăsime.

Acum este momentul să adăugați alcoolul, pentru a le desprinde și a le învălui în aromă.”, a mai scris bucătarul.

Cum trebuie gătit alcoolul pentru a se evapora

Alcoolul se evaporă atunci când este gătit, însă trebuie să ții cont de timpul de gătire, precum și se restul ingredientelor.

După 15 minute în care este gătit la 78°C, se pierde aproximativ 60% din concentrația de alcool. Cu cât stă mai mult pe foc, cu atât cantitatea de alcool rămasă va fi mai mică.

“După o oră pe foc, rămâne 25%, iar o tocană cu vin gătită la foc mic două ore jumate tot mai are o urmă de 5% alcool în ea, în vreme ce sosurile un pic trase la tigaie cu alcool (cum ar fi cel pentru scoici sau paste cu creveți), păstrează până la 85%.

Pe de altă parte, însă, nici cantitatea folosită nu este una considerabilă, poate că jumătate de pahar pentru o tigaie de două porții.”, a mai precizat chef Hadad.

De asemenea, cea mai rapidă metodă prin care poți scăpa de alcoolul din băuturi, atunci când îl folosești pentru a găti, este prin flambat. Aceasta însă nu este o tehnică tocmai simplă, după cum a avertizat bucătarul.

Este foarte important să fii precaut și să nu flambezi alcoolul sub hotă. Trebuie să torni dintr-un pahar și nu direct din sticlă.

Aveți la îndemână un capac metalic pe care să îl folosiți ca să stingeți flacăra. Folosiți un chibrit lung sau un băț de frigăruie.

Și, nu în ultimul rând, alegeți un alcool cu tărie mare. Berea nu e tocmai recomandată, în schimb vodca va fi excelentă.

Pe de altă parte, alcoolul din aluaturi (pâinea cu bere, panade cu bere sau vodcă, clafoutis cu lichior, etc) dispare odată cu coacerea sau prăjirea la temperaturi mari.”, a explicat chef Joseăh Hadad în postarea sa.

ADVERTISEMENT