Life

Secretul unei rețete ”mamma mia” de panettone! Amalia Bellantoni a dezvăluit ce ascund italienii

Amalia Bellantoni a dezvăluit rețeta celebrului panettone sicilian și a povestit ce planuri are de Crăciun împreună cu familia
14.12.2023 | 18:00
Secretul unei retete mamma mia de panettone Amalia Bellantoni a dezvaluit ce ascund italienii
Amalia Bellantoni, rețetă de panettone. Fotomontaj/Fanatik.ro
ADVERTISEMENT

Amalia Bellantoni este prinsă în pregătiri intensive înainte de Crăciun. Vedeta a dezvăluit în exclusivitate pentru FANATIK ce planuri are de sărbători. În plus, ne-a dat și rețeta celebrului panettone, cozonacul italienesc atât de îndrăgit de români.

Amalia Bellantoni, sărbători românești cu iz sicilian: “Multe preparate cu specific italian”

Amalia Bellantoni se pregătește intens pentru sărbători. Vedeta va petrece Crăciunul alături de familia sa, iar de pe masă nu vor lipsi preparatele tradiționale. Amalia Bellantoni ne-a dezvăluit că totul va fi un mix între tradiția românească și cea siciliană.

ADVERTISEMENT

“Noi vom petrece Crăciunul cu familia siciliană, vom face un mix cu mâncare românească în ambient sicilian. Încoronarea cinei de Crăciun va fi panettonele sicilian, un desert deosebit, un cozonac cu specific sicilian.

La noi primează porcul, având și o fermă, creștem și porci. Pe partea de desert avem cannoli sicilian, pastă de migdale, frutta martorana. În privința cadourilor, trebuie să mărturisesc faptul că eu las totul pe ultima sută de metri.

ADVERTISEMENT

Mă voi ocupa de ele chiar înainte de Crăciun. Noi suntem o familie mare și frumoasă. De sărbători ne adunăm cu toții, vin foarte mulți italieni la noi pentru a se bucura de mâncarea tradițională siciliană, dar și de ambient”, a declarat Amalia Bellantoni pentru FANATIK.

Ce își dorește Amalia Bellantoni de la Moș Crăciun: “Un pui de ciobănesc mioritic”

Vedeta ne-a mărturisit că își dorește ca Moș Crăciun să îi aducă un cățel. Mai exact, un pui de ciobănesc mioritic. Fosta concurentă Chefi la cuțite ne-a mai spus și care este tradiția pe care o respectă întreaga familie cu sfințenie la trecerea dintre ani.

ADVERTISEMENT

“Anul acesta mi-aș dori ca Moș Crăciun să îmi aducă un pui de câine ciobănesc mioritic. Eu l-am pierdut pe al meu anul acesta și mi-aș dori mult unul. Noi avem o superstiție anume în Sicilia. Nu trebuie să ne lipsească lintea din buzunare și nici de pe masă, mai ales la trecerea dintre ani.

Este obligatoriu să mănânci linte cu ciolan de porc, dar să ai și în buzunar. Există o tradiție specifică, asemănătoare cu cea a proaspeților însurăței. Așa cum se aruncă la români cu orez pentru prosperitate, fericire și abundență, la fel se procedează la noi cu lintea. Aruncăm cu linte peste tot, pe mese, pe oameni, pentru a atrage abundența”, a mai spus vedeta.

ADVERTISEMENT

Amalia Bellantoni ne spune povestea celebrului cozonac italienesc, panettone: “E o poveste tare interesantă”

Vedeta a împărtășit cu noi legenda îndrăgitului panettone. Un desert apreciat de români, care nu lipsește de pe mesele de sărbătoare.

“Așa cum spuneam, atracția principală pe partea culinară este celebrul panettone. Aș vrea să vă spun și povestea acestui desert atât de mult îndrăgit. Este o poveste tare interesantă, pe care mulți nu o știu. Legenda spune că acest dulce italian s-a născut la curtea lui Ludovic Moro. În perioada Crăciunului bucătarul ar fi uitat dulcele în cuptor și acesta s-a “bronzat”foarte tare.

Disperat fiind că nu avea ce dulce să pună pe masa de Crăciun a fost salvat de către un servitor pe nume Toni. Acesta a adus niște maia păstrată în casa lui pentru pâinea de zi cu zi a familiei sale. Apoi a adăugat coajă de portocale, stafide, portocale confiate și a făcut un nou aluat dulce și pufos.

Rezultatul a fost un succes pentru că “pane di Toni”, în traducere “pâinea lui Toni”, fost apreciat de toți mesenii. Noi, la rândul nostru, ca adevărați italieni, pregătim acest dulce facându-l pentru toate gusturile. Este plin de cremă la interior, ca un tort. Aluatul este pufos și acoperit cu glazură din fistic, ciocolată, vanilie, ricotta, gianduja, un desert fin italian perfect pentru masa de Craciun”, a spus Amalia Bellantoni.

Rețeta de panettone a Amaliei Bellantoni: “Este nevoie de cel puțin două zile”

Vedeta ne-a spus cum prepară faimosul panettone, desertul tradițional italian, îndrăgit de români. Deși pregătirea lui nu este foarte dificilă, trebuie să vă înarmați cu răbdare. Nu de alta, dar întregul proces durează destul de mult.

“Trebuie precizat faptul că este nevoie de cel puțin 2 zile pentru pregătirea acestui dulce. Respectând tradiția siciliană, “cozonacul italian” trebuie consumat în maxim 3 zile, cât durează Crăciunul.
Trebuie să se țină cont de faptul că panettone are un aluat care trebuie dospit de trei ori. Îngredientele necesare sunt:
-250 grame făină
-2 ouă
-300 grame zahăr
-lapte
-stafide
-coajă de portocală/lămâie

Aluatul este gata atunci când se desprinde de pe mână. Nu se pune drojdie sau alți agenți de creștere. Aluatul se va lăsa la dospit minim 12 ore. Apoi se va coace cam la 280 de grade. Este foarte importantă făina, trebuie să fie de calitate. Unul dintre secrete este bineînțeles coaja de portocală și de lămâie.

Aceasta va da aroma aceea specifică. Este nevoie de răbdare, el trebuie urmărit cât timp stă la dospit, iar de fiecare dată trebuie să își dubleze cantitatea. La final, eu îl glazurez cu ciocolată, iar la interior este plin de cremă.
Deliciosul panettone poate fi servit dimineața, alături de o ceașcă de cafea. La fel de bine se poate consuma și pe parcursul zilei, cu o cană de ceai sau de ce nu, un pahar de prosecco”, a mai declarat Amalia Bellantoni pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT