News

Securitatea cablurilor submarine. Comisia Europeană vrea înlocuirea treptată a furnizorilor cu risc ridicat

Securitatea și rezistența infrastructurii strategice de cabluri submarine. Comisia Europeană vrea înlocuirea treptată a furnizorilor care prezintă risc ridicat
16.02.2024 | 19:19
Securitatea cablurilor submarine Comisia Europeana vrea inlocuirea treptata a furnizorilor cu risc ridicat
Unele țări sunt total dependente de cablurile submarine pentru comunicațiile în cadrul UE / Foto: Hepta

Comisia Europeană pledează pentru înlocuirea treptată a furnizorilor riscanți de cabluri submarine de telecomunicații, dar nu propune o nouă formă de asistență financiară în acest scop, potrivit unei recomandări a executivului.

Reducerea vulnerabilităților și dependențelor

În urma sabotajului cablurilor submarine de telecomunicații din Marea Baltică de către o navă chineză, în luna octombrie a anului trecut, Consiliul UE a cerut Comisiei să prezinte o recomandare pentru a consolida securitatea și rezistența infrastructurilor de cabluri submarine. Euractiv a putut consulta o versiune preliminară a documentului fără caracter obligatoriu, înainte de publicarea oficială a recomandării la 21 februarie.

„Statele membre sunt încurajate (…) să reducă riscurile, vulnerabilitățile și dependențele, în special față de furnizorii cu risc ridicat”, se arată în proiectul de recomandare. Executivul UE propune înființarea unui „grup de experți în domeniul infrastructurilor de cabluri submarine” care să „propună un set de instrumente pentru securitatea” acestor structuri.

Setul de instrumente pare a fi conceput ca un concept similar cu cel pentru securitate cibernetică 5G al UE – un instrument fără caracter obligatoriu care „stabilește măsuri de atenuare” pentru statele membre care vizează reducerea riscurilor și vulnerabilităților „în special pentru furnizorii cu risc ridicat”.

În setul de instrumente 5G, țările UE sunt încurajate să elimine treptat furnizorii chinezi de infrastructuri de telecomunicații – ZTE și Huawei – ceea ce ar putea însemna că filiala HMN Tech a Huawei ar putea fi, de asemenea, restricționată sau interzisă de la desfășurarea cablurilor submarine.

Listă  de proiecte de interes comun

Comisia Europeană nu propune resurse suplimentare pentru a ajuta la înlocuirea treptată a furnizorilor cu risc ridicat, dar explică faptul că există soluții, inclusiv programe de finanțare naționale și ale UE. Cu toate acestea, ea prevede investiții suplimentare în viitor.

Executivul European dorește să însărcineze grupul de experți, care lucrează împreună cu acesta, să întocmească o listă prioritară de „proiecte de interes european privind cablurile”, pe baza următoarelor criterii: consolidarea rezilienței infrastructurii, securitatea lanțului de aprovizionare, importanța geostrategică și necesitatea publică publică.

Întrucât UE nu are competențe în materie de securitate, setul de instrumente și recomandări nu este obligatoriu, ceea ce poate explica de ce nu a fost propus nici un mecanism de finanțare suplimentară.

Măsuri naționale

Comisia Europeană încurajează statele membre să își cartografieze infrastructurile naționale, să evalueze riscurile și vulnerabilitățile lanțului de aprovizionare, să efectueze periodic teste de rezistență și să desemneze o autoritate care să faciliteze procesul de autorizare. Grupul de experți ar trebui apoi să examineze evaluările de risc ale statelor membre și să identifice orice informații lipsă.

Comisia se concentrează apoi asupra aspectelor legate de securitatea cibernetică. Cablurile submarine includ nu numai cablurile în sine, ci și „orice infrastructură legată de construcția, exploatarea, întreținerea și repararea acestora, cum ar fi stațiile de debarcare și secțiunile terestre ale cablului submarin conectate la acestea”.

Stațiile de debarcare a cablurilor submarine sunt infrastructura cea mai vulnerabilă la atacurile cibernetice, deoarece acestea monitorizează schimbul de informații care trece prin cabluri. Prin urmare, Comisia recomandă ca statele membre să cartografieze riscurile potențiale și măsurile de atenuare a acestora.

Comisia observă că aceasta ar fi o completare relevantă la punerea în aplicare a Directivei revizuite privind securitatea rețelelor și a sistemelor informatice (NIS2), care prevede deja raportarea incidentelor legate de cablurile submarine către autoritățile competente.

Spre deosebire de Ungaria și de alte țări fără ieșire la mare, în principal din Europa Centrală, „trei state membre insulare, Cipru, Irlanda și Malta, sunt aproape în întregime dependente” de cablurile submarine pentru comunicațiile în cadrul Uniunii, scrie executivul European.

Acasta menționează, de asemenea, „statele membre cu una sau mai multe (…) insule sau regiuni ultraperiferice”, dar nu se prevede nimic specific pentru aceste teritorii. Comisia a declarat că „această recomandare este menită să servească drept precursor al unui posibil sistem de guvernanță comună a Uniunii”, ceea ce implică faptul că ar putea fi urmată de o altă etapă.

Divorțul lui Vali Moraru de la Digi Sport i-a lăsat fără cuvinte pe...
Divorțul lui Vali Moraru de la Digi Sport i-a lăsat fără cuvinte pe cei care admirau unul dintre cele mai frumoase cupluri din showbiz
Călin Georgescu are parte de protecție cum nu s-a mai văzut în România....
Călin Georgescu are parte de protecție cum nu s-a mai văzut în România. Acum a ieșit la iveală adevărul despre bodyguardul politicianului. I se spune „Ucigașul”, a terminat o facultate la care puțini s-ar fi gândit și face furori și în străinătate. Declarația acestuia a stârnit un val de comentarii
Conflict fără sfârşit între două clanuri din Galaţi. Ultimul scandal a izbucnit la...
Conflict fără sfârşit între două clanuri din Galaţi. Ultimul scandal a izbucnit la priveghiul unei rude: "Dacă mai ţineau o jumătate de oră, se omorau"
Fiica miliardarului Ion Ţiriac a ajuns de nerecunoscut! Ioana Ţiriac a fost comparată...
Fiica miliardarului Ion Ţiriac a ajuns de nerecunoscut! Ioana Ţiriac a fost comparată imediat cu o păpuşă Barbie
Vine o săptămână de vis pentru aceste zodii. Fericirea lovește brusc
Vine o săptămână de vis pentru aceste zodii. Fericirea lovește brusc
Andra a ANUNȚAT despărțirea la început de an. A preferat să dea ea...
Andra a ANUNȚAT despărțirea la început de an. A preferat să dea ea VESTEA ȘOC: 'Nu ne-am certat, dar...'
Mesajele ascunse în spatele declarațiilor lui Zelenski și Trump
Mesajele ascunse în spatele declarațiilor lui Zelenski și Trump
CINE IESE la PENSIE în 2025! TABELUL VÂRSTEI de PENSIONARE
CINE IESE la PENSIE în 2025! TABELUL VÂRSTEI de PENSIONARE
Se închide TikTok din 19 ianuarie. A fost făcut anunțul oficial
Se închide TikTok din 19 ianuarie. A fost făcut anunțul oficial
Dosarul polițiștilor-torționari de la Secția 16, condamnați la închisoare. Instanța: „Scopul lor a...
Dosarul polițiștilor-torționari de la Secția 16, condamnați la închisoare. Instanța: „Scopul lor a fost de a pedepsi și de a înjosi”
Serialul genial care rupe topul Netflix în ianuarie 2025. Te ține în suspans...
Serialul genial care rupe topul Netflix în ianuarie 2025. Te ține în suspans de la primul până la ultimul episod și are deja peste 3 milioane de vizualizări