News

Șeful ANAF și-a dat demisia. Lucian Heiuș: „Sper ca viitorul președinte să continue proiectele de digitalizare ale instituției”

Președintele ANAF și-a dat demisia. Anunțul a fost făcut, luni seara, de către Lucian Heiuș: „Sper ca viitorul președinte să continue proiectele de digitalizare ale instituției”.
29.05.2023 | 21:43
Seful ANAF sia dat demisia Lucian Heius Sper ca viitorul presedinte sa continue proiectele de digitalizare ale institutiei
Șeful ANAF, Lucian Heiuș, și-a dat demisia. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Șeful ANAF, Lucian Heiuș, a anunțat că și-a dat demisia din funcția de președinte a instituției pe care a condus-o din mai 2022. Decizia a fost transmisă, luni seara, chiar de către oficial, într-un mesaj postat pe Facebook.

Lucian Heiuș, șeful ANAF, și-a dat demisia

Motivele acestei hotărâri nu au fost precizate de Lucian Heiuș, însă conform unor surse politice citate de Digi 24, demisia ar putea fi legată de rotația guvernamentală, PSD urmând să preia șefia ANAF.

ADVERTISEMENT

„Mi-am înaintat astăzi demisia din funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. A fost o onoare pentru mine să conduc această instituție și le mulțumesc colegilor mei pentru profesionalismul și implicarea de care au dat dovadă în acest an”, a transmis Lucian Heiuș.

În mesajul postat pe Facebook, Lucian Heiuș s-a declarat mulțumit de realizările, din acest an, ale ANAF precizând că au fost atinse obiectivele asumate prin programul de guvernare, „cu onestitate, responsabilitate și respect față de contribuabili”.

ADVERTISEMENT

Heiuș: „Sper ca viitorul președinte să continue proiectele de digitalizare”

De asemenea, șeful ANAF a amintit că la bugetul de stat au fost aduse 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult în comparație cu anul trecut, reușind rambursarea TVA „în valoare de 27,99 miliarde lei, față de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde Lei”.

„În primele cinci luni din 2023, s-a rambursat TVA în valoare de 11.451 milioane lei, și s-au încasat 148,02 miliarde lei, cu 9,4 miliarde lei mai mult decât în perioada similară a anului precedent. Iar față de programul comunicat de Ministerul Finanțelor, se înregistrează un minus de 8,9 miliarde lei, din care 8,5 miliarde lei sume necolectate de către Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili.

ADVERTISEMENT

În plus, în luna aprilie 2023 am trimis 780 de notificări către persoane fizice care nu-și pot justifica veniturile.
Totodată, în acest mandat, au fost efectuate 50.979 verificări la contribuabili persoane juridice şi fizice în urma cărora s-au stabilit sume suplimentare în valoare totală 3.688,5 milioane lei. Au fost efectuate 25.274 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice, în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 554,2 milioane lei.”, a adăugat Lucian Heiuș.

Totodată, șeful ANAF și-a manifestat regretul cu privire la faptul că nu va reuși să finalizeze procesul de modernizare al instituției, precizând că speră ca „viitorul președinte să continue proiectele de digitalizare”.

ADVERTISEMENT

Amintim că Lucian Heiuș a fost numit președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) la data de 5 mai 2022, după ce ocupase funcția de secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

ADVERTISEMENT
Tags: