News

Semnal de alarmă în România. Primul pacient care prezintă coinfecţie de gripă şi COVID: „Suntem îngrijoraţi”

A apărut primul caz de coinfecţie de gripă şi COVID. Medicii din România trag un semnal de alarmă. Recomandările specialiștilor.
09.01.2024 | 18:02
Semnal de alarma in Romania Primul pacient care prezinta coinfectie de gripa si COVID Suntem ingrijorati
Primul pacient care prezintă coinfecţie de gripă şi COVID. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Semnal de alarmă în România, după creșterea numărului de cazuri de gripă, dar și de COVID-19. Situația este cu atât mai îngrijorătoare, având în vedere că a apărut primul caz de coinfecţie de gripă şi COVID.

A apărut primul caz de coinfecţie de gripă şi COVID

Este vorba despre un pacient internat la Spitalul de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva” din Iaşi. Managerul unității medicale, dr. Florin Roşu a vorbit despre creșterea alarmantă a numărului de cazuri.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în ceea ce privește pacientul diagnosticat cu gripă și COVID, medicul și-a exprimat îngrijorarea. Până acum, la Spitalul de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva” sunt internate 32 de persoane care au virusul gripal.

În acest context, managerul spitalului spune că unitatea medicală este asaltată. El precizează că este îngrijorat, având în vedere că la terapie intensivă există doar nouă locuri. „Avem cazuri de gripă confirmate prin metoda PCR, care este metoda cea mai fidelă.

ADVERTISEMENT

Pe lângă aceste patologii specifice sezonului, în momentul de faţă îngrijim şi pacienţi pediatrici care prezintă boli specifice copilăriei. În momentul de faţă terapia intensivă, care are doar nouă locuri, este asaltată de cazuri care necesită îngrijire de specialitate.

Observăm totodată o creştere a pacienţilor care au COVID-19. Suntem îngrijoraţi pentru că îngrijim şi primul pacient care prezintă coinfecţie, adică gripă şi COVID-19”, a declarat dr Florin Roşu, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Câte cazuri de COVID-19 sunt în România

Ministerul Sănătății a transmis, marți, o informare privind numărul persoanelor diagnosticate cu COVID-19. La ora actuală, 549 de pacienți sunt internați în spitale, de două ori mai mult faţă de finalul lunii decembrie.

Dintre aceștia, 45 sunt internați la ATI. De asemenea, 67 de pacienți sunt minori, potrivit Ministerului Sănătății. În ceea ce privește numărul deceselor, în perioada 1-7 ianuarie au murit 26 de oameni, dintre care 17 bărbați și 9 femei.

ADVERTISEMENT

Printre cei care au decedat se numără o persoană aflată la categoria de vârsta 20-29 de ani și doi pacienți la cu vârste cuprinse între 30 și 39 de ani. „Dintre pacienţii decedaţi, 25 prezentau comorbidităţi, iar 10 erau vaccinaţi anti-COVID”, adaugă MS.

Specialiștii recomandă să ne vaccinăm și să evităm spațiile aglomerate. Alte state din Europa, care se confruntă cu un val de cazuri de gripă și COVID, iau în calcul impunerea obligativității purtării măștilor în spitale. Printre acestea se numără Spania și Italia.

 

ADVERTISEMENT