Stiri sportive

Sezonul viitor din Liga 1 este în pericol! Pandemia, banii mai puţini din drepturi tv şi falimentul unor echipe ameninţă fotbalul românesc

24.07.2020 | 20:11
Sezonul viitor din Liga 1 este in pericol Pandemia banii mai putini din drepturi tv si falimentul unor echipe ameninta fotbalul romanesc
ADVERTISEMENT

Liga Profesionistă de Fotbal vrea ca acest sezon din Casa Pariurilor Liga 1 să se încheie cu orice preţ pe teren. Miza este, în primul rând, financiară, deţinătorul de drepturi tv, firma eAD comunicând clar şi răspicat că se vor schimba condiţiile financiare dacă meciurile nu se vor mai disputa. 

La Dinamo şi CFR Cluj există adevărate focare COVID-19 cu peste 20 de membri infectaţi în fiecare echipă, iar soluţiile de continuare a competiţiei par să se epuizeze pe zi ce trece. Play-off-ul actual trebuie să se încheie pe 3 august, ardelenii mai având trei meciuri până atunci.

ADVERTISEMENT

În cazul play-out-ului, lucrurile se mai pot prelungi, însă nu prea mult pentru că tot în august este programat să înceapă noul sezon. Iar pentru respectarea contractului uriaş de drepturi tv, trebuie disputate toate meciurile.

Sezonul viitor din Liga 1 este în pericol! Banii din drepturile tv, peste 50% din bugetul tuturor echipelor

Puţini se gândesc însă la sezonul viitor. Avem foarte multe dificultăţi privind acest sezon, însă să nu uităm că stagiunea 2020-2021 este foarte aproape de start şi situaţia privind noul coronavirus este departe de a fi rezolvată în România.

ADVERTISEMENT

Mai mult, deţinătorul de drepturi tv pune presiune pe LPF să încheie sezonul pe teren, altfel urmează penalităţi şi o renegociere a contractului în valoare de 170,5 milioane de euro pe următorii cinci ani.

Societatea care finanţează Liga 1 cu 34,1 milioane de euro anunţă: “Nu vom accepta oprirea campionatului fără să cerem penalizări semnificative şi fără a rediscuta condiţiile financiare pentru sezoanele următoare”

Aceşti bani sunt principala sursă de finanţare a echipelor din Casa Pariurilor Liga 1, suma de 34,1 milioane de euro pe an fiind peste 50% din bugetele tuturor cluburilor din competiţie. Astfel, o renegociere ar fi apocaliptică pentru unele cluburi care nici în cele mai negre coşmaruri nu iau în calcul să ia mai puţini bani. Şi asta se va întâmpla dacă sezonul va fi îngheţat:

ADVERTISEMENT

“Mă văd nevoit să reafirm că nu vom accepta oprirea campionatului fără să cerem penalizări semnificative şi fără a rediscuta condiţiile financiare pentru sezoanele următoare”, a fost mesajul clar transmis de Orlando Nicoară, director general eAd.

Mai mult de jumătate dintre echipele din Casa Pariurilor Liga 1 sunt dependente de drepturi tv: Academica Clinceni, Chindia Târgovişte, Poli Iaşi, Hermannstadt, Dinamo, Viitorul, Gaz Metan Mediaş sau Botoşani fiind formaţii a căror mare parte din buget este acoperit din aceste drepturi.

ADVERTISEMENT

Sistemul cu 18 echipe, falimentar! Bani mai puţini, împărţiţi la mai multe echipe

Şi dacă o parte a acestei sume dispare, multe dintre aceste formaţii sunt ameninţate de faliment. Campioana încasează 3,5 milioane de euro din drepturi, în timp ce ultimul loc ia 1,5 milioane, diferenţele fiind foarte mici în partea de jos.

O altă variantă vehiculată în spaţiul public a fost îngheţarea sezonului şi revenirea la un sistem cu 16 sau chiar 18 echipe. Numai că, atunci nici banii nu ar fi la fel de mulţi pentru că eAD a anunţat clar că nu va mai da aceeaşi sumă de bani dacă nu se mai joacă şi o sumă de bani mai mică va fi împărţită de mai multe cluburi. Fiind perioadă de pandemie, o parte dintre aceste cluburi riscă să se retragă din campionat.

Astfel, întreg sezonul viitor este pericol, indiferent de modul în care se va încheia sezonul. Cel mai rău pentru cluburi ar fi să nu se încheie pentru că atunci în Adunarea Generală trebuie să se ia o decizie privind campioana şi echipele retrogradate. Indiferent de această decizie vor exista nemulţumiri şi contestaţii.

O parte a echipelor au făcut împrumuturi girate cu tranşe viitoare din drepturi tv

În plus, îngheţarea vine cu penalităţi şi bani mai puţini din drepturi. Ca lucrurile să fie şi mai dificile, o parte dintre echipe au făcut împrumuturi pe care le-au girat cu ratele viitoare din drepturi tv, iar în acest moment această sursă de venit nu mai este aşa sigură ca înainte.

Să presupunem că vom porni la drum cu un nou sezon, aşa cum se vehiculează, în a doua jumătate a lunii august. Trecând peste problemele financiare, situaţia COVID-19 din România este în continuare una foarte serioasă.

România, ameninţată de o nouă stare de urgenţă!

În luna august se anunţă şi o creştere a numărului de infecţii şi aşa cum am văzut în ultimele săptămâni, numărul de infecţii din societate a fost oglindit şi în fotbal, cu cazurile de la Dinamo, CFR Cluj sau U Craiova.

Astfel, situaţia pandemiei nu este una care să încurajeze începutul de sezon. Raed Arafat chiar a pus problema unei noi stări de urgenţă, care ar închide fotbalul şi ar readuce carantina în România. Sperăm să nu fie cazul.

În ligile inferioare nu s-a mai jucat din martie! Pe cine mai transferă cluburile?

Echipele nu vor avea timp de un stagiu mai mare de pregătire şi sunt şanse foarte mari ca jucătorii să aibă doar câteva zile de vacanţă. O altă problemă punctată de Leo Grozavu într-un interviu FANATIK este cea a transferurilor. În ligile inferioare nu s-a mai jucat fotbal din martie şi atunci nicio echipă de prima ligă nu va risca să promoveze jucători care nu au evoluat din luna martie.

Vor fi mulţi jucători a căror contracte se încheie în această vară, iar eterna soluţie va fi să facem transferuri din străinătate. Doar că, nici acolo situaţia nu este roz în ceea ce priveşte coronavirusul şi în multe ligi inferioare (de unde se fac transferuri în Liga 1) nu s-au disputat meciuri.

LPF are toate motivele ca meciurile să se joace pe teren!

Situaţia este una critică în acest moment în fotbalul românesc. Cupa României este singura ajunsă la bun sfârşit şi rămâne de văzut cum se va încheia campionatul. Dinamo şi CFR Cluj au focare COVID-19 în lot, iar soluţiile sunt din ce în ce mai puţine.

Este foarte logic ca cei de la LPF să ţină cu dinţii de disputarea meciurilor pe teren pentru că altfel, problemele financiare se vor acutiza, principalul “patron” al Ligii 1, societatea de drepturi tv ameninţând cu o renegociere a înţelegerii de care nimeni nu vrea să audă.

 

ADVERTISEMENT