Life

Sfânta care este sărbătorită pe 14 ianuarie. Multe femei din România îi poartă numele. Rugăciunea care îi ferește pe credincioși de rele

Sfânta Nina, sărbătorită pe 14 ianuarie în calendarul ortodox. Ce rugăciune e bine să rostești. Multe femei din România îi poartă numele.
13.01.2023 | 19:00
Sfanta care este sarbatorita pe 14 ianuarie Multe femei din Romania ii poarta numele Rugaciunea care ii fereste pe credinciosi de rele
Sfânta Nina, sărbătorită pe 14 ianuarie. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sfânta Nina este sărbătorită pe 14 ianuarie, potrivit calendarului ortodox, iar multe femei de la noi din țară poartă numele acesteia. Ce rugăciune trebuie să rostești pentru a te feri de necazuri?

Sfânta Nina, sărbătorită pe 14 ianuarie. Ce semnificație are această zi

Pe data de 14 ianuarie este prăznuită Sfânta Nina, marcată cu cruce neagră în calendarul ortodox.

ADVERTISEMENT

A fost născută în jurul anului 290, în Capadocia, în Turcia de astăzi. Tatăl ei, Zabulon, era conducătorul gărzii imperiale, iar mama sa, Suzana, era sora episcopului Ierusalimului, Iuvenalie.

Conform unui manuscris vechi, Sfânta Nina era rudă apropiată cu Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, fiind chiar verișoara acestuia.

ADVERTISEMENT

Atunci când a împlinit vârsta de 12 ani, Nina a ajuns în grija stareței Niofora. Tatăl ei devenise pustnic, iar mama ei a decis să-și petreacă restul vieții îngrijindu-i pe cei nevoiași și cei care suferă.

Stareța îi povestea mereu Ninei despre viața duhovnicească și o ajuta pe aceasta să sporească pe calea virtuții.

ADVERTISEMENT

Nina a primit în vis binecuvântarea Fecioarei Maria, care i-a oferit o cruce făcută din viță-de-vie împletită. Atunci când s-a trezit, Nina avea crucea în propriile mâini.

Episcopul Iuvenalie în oferă Ninei binecuvântarea sa, iar aceasta pleacă din Ierusalim către Armenia. Ajunge în Georgia, la Mtskheta, în anul 315, locul în care s-ar afla “Cămașa lui Hristos”, potrivit celor spuse de stareța Niofora.

ADVERTISEMENT

Ajunsă în Georgia, Sfânta Nina a început să propovăduiască Evanghelia în popor.

Sfânta Nina, Cea întocmai cu Apostolii, și-a dedicat viața încreștinării poporului Georgian, motiv pentru care a fost numită luminătoarea Georgiei.

Primii creștini au apărut în Ivira (vechea denumire a Georgiei) încă în anii 40 d.Hr., însă Evanghelia a devenit cunoscută tuturor mult mai târziu, abia începând cu secolul IV, prin propovăduirea Sfintei Nina.

A fost numită “întocmai cu Apostolii” deoarece, la fel ca Sfinții Apostoli care s-au nevoit pentru a face cunoscută Evanghelia tuturor popoarelor, și Sfânta Nina și-a închinat existența misiunii de convertire a poporului la creștinism.

Ce minuni a săvârșit Sfânta Nina

Nina locuia la o familie pe care a convertit-o la creștinism. A vindecat-o pe Anastaia, care era stearpă, însă a făcut și alte minuni, în timp ce propovăduia Evanghelia în popor.

De asemenea, a vindecat-o și pe soția împăratului, care era demonizată. Împăratul Mirian, pomenit la 1 octombrie, nu vedea cu ochi buni creștinismul, fiind convins că îi va aduce pieirea.

Într-o zi, împăratul a plecat la vânătoare, după care a început o furtună foarte puternică. Un fulger i-a luat acestuia vederea, iar cei care îl însoțeau au fost alungați de un tunet.

Văzându-se singur, împăratul a început să se roage zeilor, dar acest lucru nu l-a ajutat. După ce și-a amintit de Nina, a început să se roage lui Iisus Hristos, iar vederea i-a revenit și furtuna s-a oprit.

Împăratul i-a cerut iertare Sfintei Nina și s-a botezat. A trimis apoi emisari împăratului Constantin cel Mare, pentru a i se aduce un episcop și niște preoți, astfel încât poporul său să fie creștinat. A fost trimis Eustatie, arhiepiscopul Antiohiei (sudul Turciei de astăzi), iar Iviria a fost creștinată.

În anul 338, Sfânta Nina a trecut la cele veșnice.

Rugăciunea către Sfânta Nina. Credincioșii care o rostesc sunt feriți de rele

“O, atotlăudată și preaminunată Nina, cea întocmai cu Apostolii, mare podoabă a Bisericii dreptmăritoare și laudă cinstită a poporului ivirean, cea care întreaga țară georgiană cu învățătura dumnezeiască a Evangheliei ai luminat; cu faptele apostolești ai învins vrăjmașul mântuirii noastre, cu munca și rugăciunile ai sădit aici grădina lui Hristos, care a dat roade multe.

Prăznuind sfântă amintirea ta, ne înfățișăm cinstitului tău chip și cu evlavie sărutăm atotlăudatul dar dat ție de Maica Domnului – Crucea de minuni făcătoare, pe care ai înfășurat-o cu părul tău prețios, și te rugăm cu umilință ca pe o veșnică ocrotitoare a noastră: de toate relele și scârbele păzește-ne, pe dușmanii Bisericii Sfinte a lui Hristos și pe potrivnicii evlaviei înțelepțe ște-i, turma ta ocrotește-o și roagă-L pe Atotbunul Dumnezeu și Mântuitorul nostru, în fața Căruia te afli, pace țării noastre să dăruiască, oamenilor viață îndelungată și spor în tot lucrul bun și mijlocește pentru noi să ne primească în Împărăția Sa cerească, unde toți sfinții laudă Preasfânt numele Lui, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

ADVERTISEMENT