Life

Sfântul Dumitru, 26 octombrie 2021. Ziua în care aflăm cum va fi iarna, potrivit credinței populare

Ziua de Sfântul Dumitru, sărbătorit pe 26 octombrie 2021, este cea în care aflăm cum va fi iarna, potrivit credinței populare.
25.10.2021 | 15:15
Sfantul Dumitru 26 octombrie 2021 Ziua in care aflam cum va fi iarna potrivit credintei populare
ADVERTISEMENT

Sfântul Dumitru, prăznuit pe 26 octombrie 2021, reprezintă ultima mare sărbătoare a toamnei, fiind și ziua în care putem afla cum va fi iarna. Tradiția spune că există mai multe metode pentru a determina vremea din anotimpul rece.

Această zi este, în același timp, aceea în care căldura intră în pământ, iar gerul începe „să-și arate colții”, potrivit credinței populare. Această sărbătoare este asociată cu moartea naturii, ziua în care vine frigul.

ADVERTISEMENT

Există mai multe tradiții și obiceiuri în această zi, iar multe s-au păstrat până în ziua de azi. Sfântul Dumitru este considerat patronul păstorilor și garantul soroacelor.

Sfântul Dumitru, 26 octombrie 2021. Ziua în care aflăm cum va fi iarna, potrivit credinței populare

Ziua de 26 octombrie 2021 marchează ultima sărbătoare importantă a toamnei, și anume Sfântul Dumitru, când aflăm cum va fi iarna. Este ziua în care Sfântul Dumitru desfrunzește codrul.

ADVERTISEMENT

În această zi există mai multe superstiții legate de vreme. Ciobanii pot afla cum va fi iarna în funcție de oi. Aceștia își așază cojocul în mijlocul oilor și așteaptă să vadă ce oaie se va așeza pe el.

Dacă oaia care se așază este una neagră, atunci iarna va fi una blândă. În schimb, dacă este vorba despre o oaie albă, atunci iarna va fi aspră și geroasă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, există și un alt mod de a determina vremea din anotimpul rece, acela de a urmări mersul oilor în dimineața de Sfântul Dumitru.

În cazul în care dimineața se va trezi prima dată o oaie albă, care pleacă spre sud, iarna va fi una grea. Dacă prima oaie care se va trezi este una neagră și va pleca spre nord înseamnă că iarna va fi una ușoară.

ADVERTISEMENT

Alte tradiții spun că iarna va fi precum ziua de Sfântul Dumitru (Sâmedru). Dacă vremea e aspră în această zi, atunci iarna va fi bună. Dacă vremea este bună, atunci toamna va fi una lungă și frumoasă.

Dacă în noaptea de Sfântul Dumitru cerul e Lună Plină și cerul senin, atunci iarna va fi blândă. Luna Plină și cerul acoperit de nori, dacă plouă sau ninge în această noapte, atunci va fi o iarnă friguroasă, cu zăpezi grele.

Luna Nouă în noaptea de Sâmedru înseamnă o iarnă care începe curând și se termină repede. Dacă e Lună Plină, atunci iarna începe în curând și se va termina mai târziu.

Alte tradiții și superstiții în ziua de 26 octombrie

Se spune că ziua Sfântului Dumitru este o zi a soroacelor pentru slujbe, se împarte mâncare si se slobod sărindarele. Femeile trebuie să meargă la biserică și să dea de pomană celor decedați.

În această zi se tunde coama cailor până la trei ani pentru ca aceștia să aibă un păr frumos. Se spune că cei care păzesc cu sfințenie această sărbătoare vor fi feriți de necazuri și boli.

Nu trebuie să speli, să coși sau să faci alte treburi casnice în această zi. Femeile nu trebuie să se pieptene în ziua de Sfântul Dumitru ca să nu atragă necazurile și pericolele.

ADVERTISEMENT