Life

Sfântul Nicolae 2023. Tradiții, superstiții și obiceiuri

Sfântul Nicolae, una dintre cele mai importante sărbători. Ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecți pentru a avea prosperitate și noroc
06.12.2023 | 08:00
Sfantul Nicolae 2023 Traditii superstitii si obiceiuri
Ce tradiții trebuie să respecți de Sfântul Nicolae Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Pe data de 6 decembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai importanți sfinți din sezonul de iarnă. Această sărbătoare este una plină de semnificații, dar și de tradiții și obiceiuri.

Ce trebuie să faci în ziua de Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae este cel care deschide sezonul sărbătorilor de iarnă. Este unul dintre cei mai iubiți sfinți, mai ales de către cei mici care îl asociază cu Moș Nicolae.

ADVERTISEMENT

Din moși strămoși este foarte bine cunoscut faptul că Moș Nicolae este atent tot anul la copii. Astfel, cei cuminți vor găsi în dimineața de 7 decembrie ghetuțele pline cu cadouri. Cei care au fost neastâmpărați vor trebui să se mulțumească cu o simplă nuielușă.

Nuielușa nu trebuie să fie una întâmplătoare, ci doar de măr. Ulterior, aceasta va fi pusă în apă. Dacă înflorește până la Crăciun, se spune că cei neastâmpărați vor fi iertați de Moș Nicolae.

ADVERTISEMENT

Sfântul Nicolae este cunoscut în credința autohonă ca fiind unul dintre sființii care au mereu grijă de bolnavi și de cei aflați în impas.

La sate, tradițiile legate de ziua de Sfântul Nicolae sunt mult mai prezente decât la orașe. Așa se face că, în unele zone, există persoane care pregătesc colinde în data de 6 decembrie. Mai mulți tineri se adună și își aleg gazda unde vor avea loc repetițiile pentru colindele de Crăciun sau Anul Nou.

ADVERTISEMENT

Din bătrâni se spune că noaptea de Sfântul Nicolae este una magică. Este momentul în care se fac farmece, dar și previziuni meteorologice.

Tot în noaptea de Moș Nicolae, în unele zone din România se pun crenguțe de pomi fructuficeri în apă. Dacă acestea înfloresc până la Anul Nou, se anunșă un an roditor pentru livezi.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se mai spune că dacă ninge în ziua de Sfântul Nicolae, acesta își scutură barba. Dacă nu ninge, tradiția spune că Sfântul Nicoale ar fi întinerit.

Ce este total interzis în această zi de sărbătoare

În ziua de Sfântul Nicolae este total interzisă orice formă de activitate casnică. Fiind cruce cu roșu, femeile nu trebuie să spele rufe sau să facă curățenie în casă.

Tot în această zi nu este deloc recomandat să fim puși pe ceartă sau scandal. Se spune că cine se ceartă în ziua de Sfântul Nicolae va avea un Crăciun trist.

Cine vrea să atragă norocul, prosperitatea și sănătatea în viața sa, în ziua de Sfântul Nicolae trebuie să iasă afară și să se spele pe față cu zăpadă.

De asemenea, este foarte important ca în această zi să nu uităm nici de cei mai sărmani. Este recomandat să se dea de pomană sau să existe mai multă empatie față de cei mai puțin norocoși.

ADVERTISEMENT