Life

Sfinții Apostoli Petru și Pavel 2023, sărbătoare cu cruce roșie pe 29 iunie. Ce să nu faci sub nicio formă

Sfinții Apostoli Petru și Pavel 2023. Este sărbătoare cu cruce roșie în calendar pe 29 iunie. Ce nu ai voie să faci în această zi.
28.06.2023 | 15:00
Sfintii Apostoli Petru si Pavel 2023 sarbatoare cu cruce rosie pe 29 iunie Ce sa nu faci sub nicio forma
Sfinții Apostoli Petru și Pavel 2023. Este cruce roșie în calendar. Foto: Creștin Ortodox.ro
ADVERTISEMENT

Sfinții Apostoli Petru și Pavel 2023. Este sărbătoare cu cruce roșie pe 29 iunie. Iată ce nu trebuie să faci sub nicio formă în această zi.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel 2023. Este cruce roșie în calendar

Sărbătoarea este una importantă și tocmai de aceea este trecută cu cruce roșie în calendar. Oamenii trebuie să meargă la biserică în această zi și să se roage pentru cei adormiți.

ADVERTISEMENT

Sunt multe tradiții și obiceiuri legate de Sfinții Apostoli Petru și Pavel 2023. Spre exemplu, se spune că de acum cucul şi privighetorile nu mai cântă.

Tot acum se mai spune că apar licuricii, pe care Sfântul Petru îi creează dând din bici. Scânteile se transformă în aceste mici vietăți care îi ghidează pe călători.

ADVERTISEMENT

Se spune că în această zi oamenii cu pistrui trebuie să se spele pe față chiar la miezul nopții și când cântă cocoșul. Se spune că pistruii nu se vor mai înmulți dacă va fi respectat acest ritual.

Tot acum se spune că nucile și alunele vor avea viermi dacă tună și fulgeră în ziua de Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

ADVERTISEMENT

Ce nu ai voie să faci de această mare sărbătoare

Ce este interzis în această zi este să fie alungați lupii cu focuri de armă și nici nu se pun capcane pentru aceaste animale.

Tot în această zi este dezlegare la mere pentru femei. Se spune că acestea nu trebuie să mănânce mere până la Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel pentru a nu-i supăra pe cei adormiți.

ADVERTISEMENT

Doar fetele tinere sunt cele care au voie să mănânce mere de acum iar cele în vârstă pot să mănânce aceste fructe după Sfântul Ilie.

De Sfinții Apostoli Petru și Pavel 2023 se mai spune că mamele trebuie să pregătească niște obiecte care să le protejeze pe fiicele lor de iele.

Este vorba despre o punguță roșie în care se pun frunze de pelin și un cățel de usturoi. Fetițele trebuie să poarte acest talisman vreme de trei zile pentru că altfel ielele le pot fura norocul.

ADVERTISEMENT