Sport

Sheriff Tiraspol, la un pas de grupele Ligii Campionilor! Performanţă uriaşă cu un braziliano-moldovean şi zece străini în primul “11”

Sheriff Tiraspol este marea surpriză din preliminariile Ligii Campionilor, iar moldovenii sunt la un pas de calificarea în faza grupelor. Performanţa ar putea fi atinsă cu un prim "11" plin de străini.
18.08.2021 | 18:55
Sheriff Tiraspol la un pas de grupele Ligii Campionilor Performanta uriasa cu un brazilianomoldovean si zece straini in primul 11
ADVERTISEMENT

Sheriff Tiraspol i-a uimit pe toţi cu parcursul din preliminariile Ligii Campionilor, unde a făcut deja o victimă cu nume important în Europa, Steaua Roşie Belgrad, şi se pregăteşte să trimită în Europa League o altă formaţie cu pretenţii, Dinamo Zagreb.

Marţi seară, în manşa tur din play-off-ul Ligii Campionilor, Sheriff Tiraspol a învins-o, pe teren propriu, pe Dinamo Zagreb, scor 3-0. Campioana Moldovei porneşte cu prima şansă la calificarea în grupele Champions League, o performanţă în premieră pentru fotbalul de peste Prut.

ADVERTISEMENT

Sheriff Tiraspol, la un pas de grupele Ligii Campionilor. 11 străini în formula de start în fiecare meci din preliminarii

Chiar dacă are un lot evaluat la doar 11.930.000 de euro, Sheriff Tiraspol este la un pas de calificarea în grupele Ligii Campionilor. Performanţa a fost atinsă cu un lot plin de jucători străini şi cu puţini fotbalişti moldoveni.

Mai exact, în cele şapte meciuri din preliminarii, primul “11” a fost format doar din jucători străini, singura excepţie fiind Luvannor, atacantul brazilian de 31 de ani care are şi cetăţenia moldoveană.

ADVERTISEMENT

Antrenorul Yuriy Vernydub s-a bazat pe câteva nume clare în cele şapte meciuri din preliminarii, având posturi pe care unii jucători sunt bătuţi în cuie. De pildă, Giorgos Athanasiadis, Cristiano, Danilo Arboleda, Gustavo Dulanto, Keston Julien, Sebastien Thill şi Adama Traore au jucat în toate cele şapte meciuri.

Un alt aspect de luat în seamă, Sheriff Tiraspol şi-a schimbat sistemul de joc la aproape fiecare meci din preliminariile Ligii Campionilor. Yuriy Vernydub a ales 5-3-2, 4-4-2, 3-1-4-2, 4-3-3, 4-2-1-3 şi 4-2-3-1 pentru partidele decisive şi a avut succes de fiecare dată.

ADVERTISEMENT

Lotul lui Sheriff Tiraspol e format cu jucători din 16 ţări

Sheriff Tiraspol are un lot cosmopolit, cu jucători care provin din 16 ţări. În afară de Moldova, de unde provin şase fotbalişti, Columbia şi Brazilia sunt cele mai bine reprezentate, cu câte trei jucători.

Hansel Zapata şi Frank Castaneda sunt cei mai bine cotaţi jucători din lotul lui Sheriff Tiraspol, ambii fiind cotaţi la 1.000.000 de euro. Luvannor, atacantul braziliano-moldovean, este al treilea cel mai valoros fotbalist, cu o cotă de 800.000 de euro.

ADVERTISEMENT
  • Moldova: Dumitru Celeadnic, Alexandr Belousov, Serghei Pașcenco, Maxim Cojocaru, Adrian Hatman, Eugeniu Gliga
  • Columbia: Danilo Arboleda, Frank Castaneda, Hansel Zapata
  • Brazilia: Fernando, Cristiano, Henrique Luvannor (are şi cetăţenia moldoveană)
  • Malawi: Charles Petro
  • Bosnia: Stjepan Radeljic
  • Ucraina: Andriy Bliznichenko
  • Mali: Adama Traore, Moussa Kyabou
  • Slovenia: Lovro Bizjak
  • Trinidad şi Tobago: Keston Julien
  • Ghana: Edmund Addo
  • Grecia: Dimitris Kolovos, Giorgos Athanasiadis
  • Coasta de Fildeş: Nadrey Dago
  • Serbia: Dusan Markovic
  • Luxemburg: Sebastien Thill
  • Peru: Gustavo Dulanto
  • Guineea: Momo Yansane

Sheriff Tiraspol dă lovitura dacă intră în grupele Ligii Campionilor

Sheriff Tiraspol este echipa cu cel mai mare buget din prima ligă a Moldovei, motiv pentru care poate atrage jucători străini cu salarii peste media campionatului. Calificarea în grupele Ligii Campionilor va aduce o sumă impresionantă în conturile moldovenilor.

Dacă va ajunge în grupele Ligii Campionilor, Sheriff Tiraspol va încasa 15.640.000 de euro, sumă la care se va mai adăuga 1.137.000 de euro, bonusul pentru coeficientul UEFA pe ultimii zece ani. Astfel, campioana Moldovei ar putea să mai aducă noi jucători până la finalul perioadei de transferuri.

Până să ajungă în play-off-ul Ligii Campionilor, Sheriff Tiraspol le-a eliminat pe Teuta (Albania, 1-0 şi 4-0), Alashkert (Armenia, 3-1 şi 1-0) şi Steaua Roşie Belgrad (Serbia, 1-0 şi 1-1). Manşa retur cu Dinamo Zagreb este programtă pe 25 august.

ADVERTISEMENT