Danny McCubbin, un bărbat în vârstă de 58 de ani, a decis, ca mulți europeni, să profite de o ofertă care a devenit recent foarte populară: multe orașe italiene au început să scoată la vânzare case abandonate de mult, la prețul simbolic de 1 euro.
După ce a cumpărat o clădire în localitatea Mussomeli, din Sicilia, bărbatul nu a putut locui în ea și în cele din urmă a trebuie să scape de achiziție. Motivul îi va face pe mulţi să se gândească de două ori înainte de a da curs unei astfel de oferte, aparent tentante.
Case la un preț simbolic sunt acum oferite de multe orașe și sate din Italia, confruntate cu depopularea. Motivul principal al vânzării este dorința de a atrage noi rezidenți în așezările respective. Prin urmare, o condiție importantă a tranzacției este necesitatea reparațiilor obligatorii ale clădirilor, într-un anumit interval de timp, lucru cu care McCubbin a avut de furcă.
Britanicul și-a cumpărat casa în anul 2020, însă, după cum s-a dovedit ulterior, acesta nu a reușit să găsească în regiune constructori care să fie de acord să o repare. Pur și simplu nu a existat mână de lucru liberă pe piață, astfel că a asistat neputincios cum se scurge timpul.
Guvernul italian a anunțat stimulente fiscale generoase pentru toți cei care restaurează clădirile dărăpănate, oportunitate care este folosită în mod activ nu numai de străinii care intră practic gratuit în posesia locuinţelor, ci și de rezidenții locali.
Ca urmare, nu există destui lucrători calificați în aceste zone, care să satisfacă necesităţile tuturor celor nou veniţi. După ce a petrecut câteva luni căutând meşteri, McCubbin a fost nevoit să scape de casa lui, cheltuind în schimb alţi 8.000 de euro pe o locuinţă care se află într-o stare mult mai satisfăcătoare.
Pentru prima dată despre vânzarea caselor pe 1 euro a început să se vorbească acum mai bine de zece ani. Apoi această idee a fost popularizată de prezentatorul TV Vittorio Sgarbi şi, ulterior, ea a fost pusă în premieră în practică de primarul municipiului Salemi, din sudul Siciliei.
De atunci, ideea de a vinde case cu 1 euro a prins rădăcini în 34 de municipalități italiene. De câțiva ani se pare că toată lumea vorbește despre Italia cu casele ei ieftine. Anunţurile de vânzare devin virale, iar alte țări, precum Spania şi Elveţia, au început să lanseze programe similare.
În timp ce unele dintre casele vândute în cadrul programului sunt locuibile, cele mai multe seamănă cu nişte ruine medievale. Viceprimarul lui Mussomeli, Totti Nigrelli, a spus că de multe ori condițiile sunt surprinzătoare pentru potențialii cumpărători, care nu au făcut anterior nicio cercetare de piață.
Uneori casele sunt atât de dărăpănate, încât este chiar imposibil să intri în ele. Deși costul oficial al proprietății este de 1 euro, reparațiile pot depăși 3.500 de euro. În cazul unor proprietăţi aproape distruse, cu suprafețe mari, prețul renovării a ajuns chiar și la 100.000 de euro.