Sport

Simona Halep a plecat spre Elveția, pentru audierile la TAS. Când speră să revină pe terenul de tenis

Simona Halep continuă lupta pentru reducerea, sau chiar anularea, suspendării pentru dopaj. Ajunge marți la Lausanne pentru audierile TAS.
06.02.2024 | 09:32
Simona Halep a plecat spre Elvetia pentru audierile la TAS Cand spera sa revina pe terenul de tenis
Simona Halep așteaptă vești bune de la TAS și o revenire cât mai rapidă pe terenurile de tenis. Sursă foto: Hepta.ro / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Marți dimineață, Simona Halep a pornit spre Geneva la bordul unei aeronave Wizz Air. De acolo va face traseul de 50 de minute de-a lungul Lacului Leman, până la Lausanne. Orașul în care se află sediul TAS.

Simona Halep va ajunge la Lausanne, unde marți încep audierile la TAS. Se bazează pe dovezi clare că a fost vorba de contaminare accidentală

“Simona Halep este acum într-o cursă WizzAir spre Geneva. Mâine încep audierile la TAS. Ca orice român, îi ținem pumnii”, a anunțat Andrei Nourescu, jurnalist Euronews, un apropiat al Simonei Halep.

ADVERTISEMENT

Misiunea avocaților Simonei Halep se anunță una foarte complicată. Asta în ciuda faptului că, între timp, Patrick Mouratoglu și-a asumat că vina îi aparține în totalitate lui și echipei sale.

Varianta contaminării accidentale este deja una în sprijinul căreia există foarte multe dovezi, iar primul pas ar fi ca și arbitri TAS să fie convinși de asta. Doar că acest lucru nu este neapărat suficient pentru a scăpa de suspendare.

ADVERTISEMENT

Reducerea suspendării la jumătate, una dintre variantele cele mai vehiculate. Simona Halep ar juca la Australian Open 2025!

Regulamentul WADA, agenția mondială antidoping, spune că participantul la întreceri sportive este responsabil pentru tot ce se găsește în corpul său. O abordare care este valabilă și la TAS.

Conform procedurii TAS, sunt două variante în privința modului în care se va desfășura procesul Simonei Halep. Fie va fi un singur arbitru TAS, fie un complet de trei. Cert este că audierile încep miercuri și s-ar putea întinde pe parcursul a mai multor zile.

ADVERTISEMENT

Simona Halep merge cu suficiente dovezi care să sprijine ideea unei contaminări accidentale și, chiar dacă asta nu o disculpă în totalitate, speră la o reducere a pedepsei. Pe 12 septembrie 2023, Simona Halep primea un verdict dur din partea Agenției Internaționale de Integritate în Tenis: 4 ani de suspendare din orice competiție. Era deja suspendată provizoriu de aproape un an. Asta ar însemna să nu mai poată juca tenis până în octombrie 2026!

Simona Halep speră chiar la o reducere și mai mare a suspendării, pentru a juca la Roland Garros în mai! Există și varianta retragerii dacă rămân 4 ani

Cel mai vehiculat scenariu în cazul procesului de la TAS este o reducere a suspendării la jumătate. Este, până la urmă, o variantă optimistă. Ar însemna că Simona Halep ar putea să revină în circuit la finalul acestui an. Și ar concura la următoarea ediție a Australian Open.

ADVERTISEMENT

Există chiar și un scenariu și mai optimist, mai ales că Simona Halep a ispășit deja 16 luni din pedeapsa dictată. Astfel că poate spera la o reducere și mai consistentă a pedepsei, astfel încât să joace chiar la Roland Garros 2024, în cazul în care primește 18 luni de suspendare.

Pe de altă parte, în cel mai negru scenariu, se poate discuta chiar de sfârșitul carierei pentru Simona Halep. În cazul în care suspendarea de 4 ani se va menține, pare greu de crezut că Simona ar mai putea să revină pe teren la 35 de ani, după 4 ani de inactivitate.

ADVERTISEMENT