Simona Halep a fost suspendată patru ani de un tribunal independent în cazul de dopaj cu roxadustat de la US Open 2022 şi pentru neregularităţile găsite în paşaportul biologic al sportivei.
Fostul lider mondial WTA a dat primele declaraţii în faţa camerelor după aflarea deciziei, spunând că este şocată de această sentinţă, următorul pas fiind apelul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne:
“Sunt şocată şi este o mare nedreptate ce se întâmplă. Nu m-am dopat absolut niciodată. Toate acestea vor ieşi la iveală într-o zi. O să las experţii să discute absolut orice pentru că ei ştiu cel mai bine ce s-a întâmplat.
Sunt convinsă că într-o zi o să dovedesc că sunt nevinovată şi sunt curată. Tot ce s-a întâmplat a fost nedrept, din toate punctele de vedere. Sunt dezamăgită şi şocată de faptul că un sportiv este judecat doar pe prespupunere, pe nimic concret.
Toate analizele mele de sânge au fost negative şi nu s-a găsit nimic niciodată. La urină, doar pe data de 29 (n.r. 29 august 2022) când s-a găsit o cantitate infimă de roxadustat. Şi asta a fost totul.
Acum trebuie să ajung la TAS. O să fac apel la această decizie fără sens. Sper că o să iasă adevărul la iveală într-o zi şi o să lupt până la capăt”, a spus Simona Halep potrivit Ziua de Constanţa.
Simona Halep a fost suspendată provizoriu din 7 octombrie 2022. Dacă se va menţine decizia tribunalului Sports Resolutions, sportiva va putea reveni în activitate abia în octombrie 2026, când va avea 35 de ani:
“Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) poate confirma că un tribunal independent a suspendat-o pe jucătoarea română Simona Halep pentru o perioadă de patru ani, ca urmare a încălcării Programului antidoping de tenis (TADP).
Halep, de două ori campioană de Grand Slam, în vârstă de 31 de ani, a fost acuzată de două încălcări separate ale TADP. Prima s-a referit la o constatare analitică adversă (AAF) pentru substanța interzisă roxadustat la US Open în 2022, efectuată prin teste regulate de urină în timpul competiției. A doua acuzație se referă la nereguli în Pașaportul Biologic ale sportivei (ABP)”, se arată în comunicatul ITIA.
VEZI VIDEO: