Life

Simptomul de la picioare care poate indica insuficiența cardiacă. Când trebuie să mergi la medic

Simptomul de la picioare care poate indica insuficiența cardiacă. Când ar trebui să mergi la medic. Avertismentul specialiștilor.
18.03.2024 | 17:18
Simptomul de la picioare care poate indica insuficienta cardiaca Cand trebuie sa mergi la medic
Simptomul de la picioare ce poate indica insuficiența cardiacă. Sursa foto: Freepik – karlyukav, Pixabay/Colaj Fanatiik
ADVERTISEMENT

Care e simptomul de la picioare ce poate să indice insuficiența cardiacă. Nu trebuie să-l ignori, deoarece poate duce la probleme grave. Iată când este bine să mergi la medic.

Simptomul de la picioare care poate indica insuficiența cardiacă. Avertismentul medicilor

Specialiștii au emis un avertisment în legătură cu un simptom al picioarelor care poate indica o afecțiune gravă la inimă, și anume insuficiența cardiacă. Multe persoane nu acordă importanță acestui semn, însă poate fi ceva foarte serios.

ADVERTISEMENT

Insuficiența cardiacă afectează multe persoane și apare atunci când inima nu mai poate pompa sângele în tot corpul. Astfel, organismul nu mai primește suficient oxigen.

Afecțiunea apare, în general, atunci când inima a devenit slabă sau rigidă. Cu toate acestea, nu înseamnă că inima nu mai funcționează, așa cum unele persoane cred.

ADVERTISEMENT

Această boală poate fi cauzată de un atac de cord sau de o afecțiune numită cardiomiopatie. În plus, există un risc mai mare de a dezvolta insuficiență cardiacă dacă tensiunea arterială este ridicată.

În Marea Britanie, aproape 80% dintre pacienți sunt diagnosticați cu insuficiență cardiacă în spital. Aproape jumătate dintre aceștia, însă, se confruntă cu un simptom foarte comun, dar care poate fi îngrijorător, notează Mirror.

ADVERTISEMENT

Acest simptom nu este foarte vizibil dimineața, dar s-ar putea să-l observi pe parcursul zilei. Semnul ce ar putea indica insuficiența cardiacă apare la picioare.

Conform NHS (Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie), umflarea gleznelor și a picioarelor reprezintă unul dintre cele mai întâlnite simptome ale acestei boli. Simptomul este cauzat de o “acumulare de lichid” sau edem, în termeni medicali.

ADVERTISEMENT

“Poate fi mai bine dimineața și să se înrăutățească mai târziu în cursul zilei”, au transmis reprezentanții NHS. Dacă una sau ambele glezne sunt umflate, iar simptomul nu se ameliorează după câteva zile sau chiar se agravează, ar trebui să mergi cât mai repede la medic.

“Acest lucru nu ar trebui ignorat, mai ales dacă gleznele devin foarte mari, deoarece poate fi un marker al insuficienței cardiace, dar este, de asemenea, foarte comun și are o mulțime de alte cauze.

Ar putea la fel de bine să fie de la pastilele pe care le luați – de exemplu, medicamentele pentru tensiunea arterială pot duce la umflarea gleznelor”, a spus Profesorul Newby, profesor de cardiologie la Centrul de excelență în cercetare BHF de la Universitatea din Edinburgh, potrivit sursei menționate.

Ce afecțiuni mai pot indica picioarele umflate

Umflarea gleznelor nu indică neapărat insuficiență cardiacă, ci poate fi vorba despre o entorsă sau despre o mușcătură de insecte. Totodată, poate fi și un cheag de sânge sau o infecție, așa că e important să soliciți ajutorul medicului.

Statul în picioare sau statul jos, în aceeași poziție, timp de prea mult timp, pot reprezenta cauze ale edemului. Femeile însărcinate, persoanele supraponderale sau cele care își administrează unele medicamente, precum antidepresivele sau steroizii, pot avea gleznele umflate.

Persoanele care suferă de insuficiență cardiacă trebuie să urmeze sfaturile medicului și să aibă grijă atunci când vine vorba de stilul de viață și de dietă. De exemplu, este necesar să limiteze consumul de sare și să evite alimentele bogate în sodiu și să consune alimente ce conțin potasiu.

ADVERTISEMENT
Tags: