News

Singurul cartier din București cu acoperișuri pictate. I s-a spus așezarea dormitor. Era adăpostul ciumaților și locul spânzurătorilor

Care este singurul cartier din București cu acoperișuri pictate. În trecut, acesta era adăpostul ciumaților și locul spânzurătorilor.
07.04.2024 | 13:30
Singurul cartier din Bucuresti cu acoperisuri pictate I sa spus asezarea dormitor Era adapostul ciumatilor si locul spanzuratorilor
Pantelimon, singurul cartier din București cu acoperișuri pictate. Era adăpostul ciumaților și locul spânzurătorilor. Sursa foto: b365.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În prezent, în zona de est din București găsim singurul cartier al Capitalei României cu acoperișuri pictate. Vorbim de un loc care ascunde o istorie extrem de bogată.

Pantelimon, singurul cartier din București cu acoperișuri pictate. Era adăpostul ciumaților și locul spânzurătorilor

Dacă dăm timpul înapoi cu mulți ani, vedem că prima mențiune documentară a cetății Bucureștilor se află într-un hrisov al lui Vlad Țepeș, domn al Țării Românești (1448; 1456-1462; 1476), datat 20 septembrie 1459.

ADVERTISEMENT

Vorbim, așadar, de o istorie lungă de mai bine de cinci secole. Toate zonele din Capitală ascund un trecut aparte și s-au remarcat de-a lungul vremii prin fel și fel de influențe. În această situație se află și cartierul Pantelimon.

Cu zeci de ani în urmă, cartierul cu nume de sfânt (Panteleimon) a fost adăpostul ciumaților exilați la periferie în Spitalul de lângă Mănăstirea Pantelimon. Acesta a fost până în 1971 un cartier cu case mici, fiind cunoscut pentru problemele sale de crimă organizată.

ADVERTISEMENT

Pantelimon este locul în care a fost ridicat primul spital pentru săracii bolnavi, “din cei cu rane și buboși”. În vara lui 1734, pe Grigore Ghica, unul din urmaşii lui Nicolae Mavrocordat, a întemeiat, la răsărit de Bucureşti, “pre apa Colentinii, la fântâna ce se zice a babei”, un “spital de săraci bolnavi”, cu o secţie specială pentru ciumați.

Pantelimon mai este și un cartier muncitoresc-dormitor, înconjurat de o serie de realizări ale industriei socialiste. Acesta are propriul său “Circ al Foamei”. Dar poate cel mai spectaculos punct al zonei este reprezentat de acoperișurile pictate.

ADVERTISEMENT

Încă din 2009, organizația Make a Point a anunțat că vrea să transforme Pantelimonul într-un loc al culturii și artei. Membrii organizației au decorat acoperișurile a ceea ce a mai rămas din industria română din Pantelimon.

Vorbim de proiectul de artă comunitară ”Uriași de Pantelimon”. Acesta a demarat în anul 2016 și a fost materializat în 2017. În această zonă a Capitalei au ajuns cei mai mari street-artists din Europa și din lume, notează b365.ro.

ADVERTISEMENT

Zile la rând, 5 kilometri de fire colorate, 6000 de metri pătrați de acoperișuri pictate, 100 de kilograme de vopsea au stat la originea remodelării imaginii cartierului.

Regimul comunist, factor esențial în schimbarea aspectului cartierului Pantelimon

Revenind la perioada comunistă, trebuie spus că vechiul regim a fost cel care a schimbat definitiv structura socială și chipul Pantelimonului. Astfel, vechiul cartier de case construite în perioada interbelică a fost demolat în anii ’60.

Treptat, clădirile au fost înlocuite de blocuri socialiste și de numeroase fabrici. După 89, fabricile au dispărut rând pe rând pentru a lăsa locul mall-urilor. Azi, Pantelimon a devenit cartierul în care domină jocurile de noroc de tip slot machine, păcănelele.

Azi, Pantelimonul are mai multe puncte de interes. Printre ele: Fabrica de Parașute – Spitalul Malaxa – Parcul Sticlăriei – Facultatea de Pompieri – Parcul Florilor – Mănăstirea Mărcuța, una dintre cele mai vechi din București – Piața Delfinului sau “Circul Foamei”- peninsula Ostrov de pe Lacul Fundeni. În Pantelimon mai putem vedea “Statuia Răscoalei din 1907”, aflată acum în Parcul Florilor, cel mai romantic din București.

ADVERTISEMENT