News

Singurul loc din România care nu a fost afectat de scumpiri. Lecție deschisă oferită de primarul unei comune

O comună din Argeș a rezolvat problema scumpirilor cu doar 200.000 de lei, datorită efortului Primăriei din localitate. Oamenii pot sta acum liniștiți și vor avea apă fără a plăti în plus.
27.07.2022 | 11:16
Singurul loc din Romania care nu a fost afectat de scumpiri Lectie deschisa oferita de primarul unei comune
Poienarii de Muscel, investiție de viitor. Foto: turisminmuscel.ro
ADVERTISEMENT

Primarul din Poienarii de Muscel a sărit în ajutorul sătenilor speriați de creșterea prețurilor la energie electrică care puteau duce, implicit, la creșterea prețului la apă.

Cum a evitat o comună scumpirile cu o investiție minimă

Oamenii se temeau că vor plăti mai mulți bani pentru a susține funcționarea pompei de alimentare, lucru justificat în condițiile în care prețul la energie electrică a crescut considerabil. Mai mult, ar fi crescut și prețul apei, pentru că toate scumpirile din această perioadă sunt direct legate.

ADVERTISEMENT

În consecință, fără a sta prea mult pe gânduri, primarul din localitate a încercat să găsească soluții care să îi ferească pe consăteni de noi cheltuieli inutile.

Așadar, stația de pompare a apei din Pescăreasa, dependentă de energie electrică, va funcționa din această lună exclusiv cu energie din surse regenerabile.

ADVERTISEMENT

”Am amplasat panouri fotovoltaice la stația de pompare a apei Pescăreasa care se află în aval de podul Poienari și Râul Târgului.

Totul s-a întâmplat în decurs de câteva săptămâni, le-am cumpărat și montat pe repede-înainte și de săptămâna trecută produc curent și nu mai e nevoie să folosim pompele. Avem 72 de panouri, care produc 38kw/h, iar investiția s-a ridicat la 200.000 de lei. Cel mai probabil, se va amortiza într-un an și jumătate.

ADVERTISEMENT

Am ales această soluție, cea mai bună zic eu, pentru a nu mări prețul la apă cetățenilor, care de-abia pot să-l plătească pe cel actual”, a anunțat primarul Ion Banzea, conform Ziarulargesul.ro.

Pe fondul crizei energetice din Europa, prețurile la energie electrică și la gaz vor ”exploda” în următoarele luni. Asta, în condițiile în care oamenii sunt deja stresați de modul în care totul se scumpește, de la zi la zi, pe fondul inflației.

ADVERTISEMENT

Dacă acest lucru nu era destul, România se confruntă și cu secetă care a lăsat peste 600 de localități fără apă, sau cel puțin a dus la raționalizarea acesteia. S-a ajuns până în situația în care un primar din Gorj a oferit recompensă pe capul celor care fură sau risipesc apă. Un alt primar a fost mult mai dur și a declarat că i-ar ”împușca” pe vinovați.

ADVERTISEMENT